[ViDEO] BRAŞOV. Noi contre pe subiectul noului serviciu de termoficare
Nici nu a anunţat bine viceprimarul Mihai Costel că au fost demarate procedurile pentru înfiinţarea noului serviciu de termoficare în Braşov, temă ce va fi dezbătută în şedinţa Consiliului Local Braşov de săptămâna viitoare, că Răzvan Popa, consilier local PSD, a readus iar azi în discuţie subiectul în conferinţa de presă: „Se folosesc lucruri de interes arzător pentru cetăţeni ca subiect electoral. Asistăm în continuare la zicerile lui Mihai Costel şi cum se plânge pe toate canalele, oficiale şi neoficiale, că ar vrea să facă (serviciul de termoficare – n.r.) şi nu este lăsat. A învăţat de la mentorul lui, George Scripcaru, cum să fugă de răspundere, foarte repede. În afară de faptul că i s-a transmis din punct de vedere al atribuţiilor să gestioneze situaţia legată de încălzire, domnul Mihai Costel a fugit de toate obligaţiile şi atribuţiile care i-ar fi putut reveni din aceasta delegare”.
„Jumătate din Primărie este cercetată la DNA”
Răzvan Popa a mai spus despre viceprimar că „a refuzat să ducă la îndeplinire HCL 371/2016 luată în şedinţa de îndată din 28 iulie, cu privire la acest serviciu de termoficare, a refuzat să vină la şedinţele AGA Tetkron, chiar şi în calitate de invitat, iar acum, pentru a-şi masca incompetenţa, dă vina pe opt conslieri PSD, din cei 27. Sub bagheta lui Scripcaru, aproape jumătate din Primărie este cercetată la DNA. În ceea ce priveşte vestita HCL, ea trebuie modificată, pentru că aşa a cerut prefectul, iar în acest fel va trebui să aibă toate avizele pe care le cerusem noi”.
Consilierul social-democrat consideră că respectiva hotărâre de Consiliu Local cu referire la înfiinţarea noului serviciu public de termoficare putea fi aplicată în momentul imediat următor (după 28 iulie): „Documentele solicitate Primariei nu au ajuns la Institutia Prefectului decât acum câteva zile, deci a fost o «grabă» foarte mare a Primăriei de a rezolva aceasta problemă”.
Solicitări la… solicitări
Răzvan Popa a adăugat că, în răspunsul său, Prefectul a făcut la rândul său o solicitare: „referitor la aplicarea protocolului de cooperare pentru susţinerea implementării şi finalizării proiectului de construcţie a unităţii de producere de energie termică în cogenerare, vă solicitam un punct de vedere cu privire pe impactul economic şi juridic pe care îl are încetarea acestuia”.
„Deşi se încearcă ocolirea acesui subiect, în cele din urmă, Primăria, prin Departamentul Juridic şi cel Economic, va trebui să-şi spună punctul de vedere cu privire la impactul acestui protocol şi Hotărârea de Consiliu Local de înfiinţare a serviciului public, exact unul dintre lucrurile pe care le-am cerut în adresa către Instituţia Prefectului. Comisia specială constituită la nivelul CL a hotărât în ultima şediţă că, în vederea analizării aceluiaşi protocol, să solicite, atât secretarului cat si Departamentelor Juridic şi cel Economic, să exprime un punct de vedere cu privire la protocol şi la impactul pe care îl are încetarea sa. Cred că lucrurile trebuie aşezate pe un făgaş normal, dar acest lucru nu împiedică absolut cu nimic Executivul Primăriei să facă toate demersurile pentru a demara furnizarea agentului termic pentru populaţie. Au cadrul stabilit, o hotărâre de Consiliu Local, amendamentele au fost votate şi ele în unanimitate, drept pentru care nu există nici un fel de scuze pentru a face paşii din punct de vedere administrativ. Restul e doar o încercare de a da vina pe altcineva şi o fugă de răspundere”, a mai „tunat” Popa.
„Nu vreau să pun în pericol vieţile consilierilor noştri locali”
Cel care îi stătea alături lui Răzvan Popa la conferinţa de presă, preşedintele PSD Braşov Marius Dunca a atenţionat: „Pe de altă parte, declar că n-o să pun în pericol vieţile consilerilor noştri locali doar ca să scoată castanele din foc pentru primarul Scripcaru. Să nu mai dea vina pe noi pentru că sunt incapabili să rezolve o problemă. Au majoritate în Consiliul Local, deci pot trece orice proiect. Să fie foarte clar, nu avem aviz juridic, economic, nu îndeplinim toate formalităţile legale, suntem în afare temeiului legal, nu vom susţine nici un proiect, iniţiativa”.
„Este o minciună crasă”
Aflând de acest nou atac la persoană, viceprimarul Mihai Costel a replicat: „Asist cu mare mâhnire la modul în care stimabilul domn Răzvan Popa încearcă să arunce vina întârzierii soluţionării problemei termiei în Braşov. Asta, după ce a iniţiat şi promovat la instituţia Prefectului acea adresă care a dus la întârzierea cu cel puţin trei săptămâni a demersurilor, chiar şi în momentul în care exista un răspuns ferm din partea acestuia că şedinţa CL convocată de îndată s-a întrunit în condiţiile legii, iar hotărârea pe care a luat-o CL, cu unanimitate de voturi, deci inclusiv a consilierilor PSD, este una perfect valabilă şi legală”.
Mihai Costel a dat un răspuns şi la acuzaţia că nu ar vrea să participe la şedinţele AGA Tetkron: „Cu privire la faptul că Răzvan Popa sau un alt membru al CL mi-ar fi adresat invitaţia de a participa la şedinţele AGA Tetkron, este o minciună crasă, care ţine probabil mai mult de calitatea umană. Reamintesc că fără invitaţie din partea lor, funcţia de viceprimar nu-mi permite să particip la acela şedinţe AGA”.
Viceprimarul a precizat încă o dată că o altă şedinţă convocată de îndată nu mai era posibilă, juridic vorbind, atâta timp cât se aştepta răspunsul de la Prefectură la notificarea consilierilor PSD. Şi acest aspect este combătut de Răzvan Popa.
Amintim că, zilele trecute, viceprimarul Mihai Costel a anunţat că răspunsul de la Prefectură a sosit, dar cu o observaţie: „Din conţinutul adresei tranmise de instituţia Prefectului reiese faptul că prevederile HCL menţionate sunt legale şi pot produce efecte juridice. O singură modificare trebuie făcută, după cum se menţionează în adresă. La unul din articole trebuie menţionat că se face modificare de gestiune, nu revocare, aşa cum era specificat în documentul iniţial. În afară de acest aspect, răspunsul ne arată că de la bun început, ceea ce am făcut noi a fost perfect corect, legal, optim, iar ceea ce au făcut colegii noştri (din PSD – n.r.) prin acea cerere către instituţia Prefectului, nu au făcut decât să întârzie continuarea procedurii de înfiinţarea a noului serviciu de termoficare cu aproximativ trei săptămâni. Pentru că noi, în acest moment, am fi putut avea licenţa, serviciul public să fie funcţional, să avem organigramă, stat de funcţii, care ar fi putut fi aprobate de Consiliul Local într-o altă şedinţă de îndată. Dar, din cauza acelei sesizări depuse la instituţia Prefectului, am fost nevoiţi să aşteptăm răspunsul şi să promovăm aceste obiective într-o sedinţă ordinară de Consiliu Local, care va fi cel mai probabil săptămâna viitoare”.
Alte detalii în materialele publicate zilele trecute, precum:
BRAŞOV. Blocaj total: iarna ar putea începe fără încălzire în sistem centralizat
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.