[ViDEO] BRAŞOV. Ni se pregăteşte un incinerator de deşeuri!
Într-o conferinţă de presă susţinută astăzi la sediul PNL Braşov, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor (foto), ne-a relatat discuţia avută zilele trecute la Ministerul Mediului, împreună cu ministrul de resort şi reprezentanţi ai altor judeţe, precum şi ai firmei care a realizat Planul Național de Gestionare a Deșeurilor.
„Proiectul se află în dezbatere publică la Ministerul Mediului. Fiecare reprezentant judeţean a venit cu argumente sale pro şi contra. Suntem pe punctul de a finaliza caietul de sarcini pentru a scoate la licitaţie publică internaţională sistemul de management integrat. Sunt patru județe în ţară, printre care şi Braşovul, dar şi Bucureşti, care nu au management de gestionare a deșeurilor, dar dintre toate celelalte care îl au făcut, nu se aplică decât la Argeș, asta pentru că au apărut foarte multe probleme. Aşa că noi învăţăm din greşelile altora şi sperăm ca al nostru să fie atât de bun încât să fie un exemplu pentru celelalte regiuni ale ţării. În acest sens, am reușit să facem şi adunarea ISO Mediu, fiind stabilit un grup de lucru. Amintesc că la ISO Mediu, președinte este primarul din Făgăraș, Gheorghe Sucaciu, și vicepreședinte primarul din Prejmer, Tudorică Șerban. Sperăm ca la sfârșitul lunii septembrie să lansăm caietul pentru licitația internațională, pentru că suma este de peste un milion de euro, iar proiectul este eligibil pentru obținere de finanțarea europeană”, a precizat Gabor.
Sursa citată a menţionat că la planul național de management al deșeurilor se ia în calcul şi amplasarea unui incinerator în judeţul Braşov, care costă peste 90 de milioane de euro, dintre care 15 milioane de euro ar fi cota parte a județului Harghita, 25 de milioane, de la Covasna și de restul să se preocupe Brașovul.
Astfel, Gabor a anunțat că va avea întâlniri cu reprezentanții celorlalte două județe, Covasna şi Harghita, pentru a stabili de comun acord unde va fi amplasat incineratorul, pentru a fi mai aproape și de județele învecinate.
„Deocamdată, vorbim de un master plan care este la nivel de discuţie. Nu este neapărat nevoie să se facă la Braşov. Vom face studii împreună. Mai întâi trebuie să ne facem strategia noastră pe deşeuri, la Braşov, apoi vom discuta şi cu colegii din judeţele vecine. Sunt şi alte metode pentru a atinge acea cotă de 15 la sută ţintă de a reduce CO2, iar până în 2035, undeva la 65%”, a încheiat Gabor.
Urmăriţi şi declaraţia video…
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.