[ViDEO] BRAȘOV. Mocnește iar un scandal din cauza lucrărilor de construcții din cartierul Șchei. GALERIE FOTO și VIDEO
Cu un an în urmă, în Brașov s-a iscat un scandal uriaș, care s-a lăsat cu plângeri penale, după ce s-a aflat că în cartierul Șchei, zona din apropierea străzilor Cetinii și Piatra Mare (denumită Coasta Prundului – Calea Vacii) a intrat în atenția unor dezvoltatori imobiliari care intenționează să construiască acolo mai multe blocuri, în care pot locui peste 1.000 de familii.
După ce au început frământări în rândul societății civile, mai mulți cetățeni sesizând autorităţile publice locale și prin postări în mediul online de imagini şi înregistrări video cu lucrările ample, senatorul USR de Brașov Allen Coliban a preluat informațiile și a făcut demersuri, în sensul solicitării de explicații din partea municipalității.
Astfel, s-a aflat că şantierul era ilegal, neavând autorizaţie de construcţie, şi că, pentru construcţia drumului, s-au folosit permise de liberă trecere ale utilajelor care aveau autorizaţie pe alt şantier.
La inițiativa senatorului Coliban, a fost organizată și o dezbatere publică pe acest subiect, la Primăria Braşov, unde au participat reprezentanţi ai societăţii civile şi ai unor organizaţii precum Alianţa împotriva Abuzurilor, Asociaţia ProDemocraţia, Uniunea Arhitecţilor, primarul George Scripcaru şi viceprimarul Mihai Costel, directorul Poliţiei Locale, reprezentanţi ai Consiliului Local, dar şi reprezentanţi ai investitorilor.
În urma dezbaterii, a reieşit că Primăria nu a eliberat nici un fel de autorizaţie pentru acest proiect, prin urmare acesta era ilegal.
Atunci, Poliţia Locală Braşov a dispus oprirea lucrărilor, iar executantul a fost sancţionat cu suma de 65.000 lei. Totodată, au fost sesizate organele de urmărire penală, fără a fi însă solicitată refacerea situaţiei iniţiale.
Povestea se repetă?!
În aceste condiții, cu toate că toată activitatea de construire în zona Coasta Vacii ar fi trebuit oprită, în ultima lună au apărut iar informații și imagini care arată că lucrările au înaintat.
Ca urmare, senatorul USR Allen Coliban a atras atenția asupra acestui din urmă aspect, în conferința de presă susținută vineri la sediul partidului din Brașov.
„Anul trecut am sesizat autorităţile cu privire la existenţa unor lucrări fără autorizaţie în zona străzilor Piatra Mare şi Cetinii. Primăria a confirmat şi a depus plângere penală împotriva constructorului. Alături de cetăţeni şi de asociaţii civice, USR Braşov a depus o plângere penală separat, adăugând solicitarea de revenire la situaţia iniţială. La dezbaterea din vară, de la Primărie, am primit garanţii de la autorităţi că lucrările vor fi stopate și utilajele scoase din zonă. Avem dovada că lucrările din zona străzilor Piatra Mare şi Cetinii au continuat. Sunt curios ce răspuns vor da autorităţile locale acum, întrucât nu vor mai putea spune că nu au ştiut. Vom depune o nouă plângere penală, pentru că aceasta este natura faptelor incriminate”, a spus Coliban. (vezi video)
Răspunsul de la Primăria Brașov a venit tot vineri. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Sorin Toarcea, „drumurile din interiorul proprietății, care fac legătura cu drumul care urcă spre drumul de Poiană, au fost executate încă de anul trecut, fără autorizație. Având în vedere acest lucru, Poliția Locală a făcut în data de 27.06.2017 plângere penală. În data de 2.05.2018, Politia Locala a solicitat Parchetului informații cu privire la stadiul soluționarii plângerii, dar nu a primit până acum nici o informație”.
Toarcea a menționat că Poliția Locală monitorizează zona respectivă, în această lună făcându-se patru verificări pe teren, dar nu s-a constatat nici o modificare a drumului executat anul trecut. Mai mult, chiar vineri polițiștii locali de la Inspecția în Construcții s-ar fi aflat pe teren.
Faptul că dezvoltatorii imobiliari nu au renunțat la intențiile lor de a construi pe dealul din Șchei este dovenit și de recenta solicitare a certificatelor de urbanism, de altfel eliberate de autoritățile locale, care nu le dă totuși nici un drept să execute lucrări de construcție.
„Cele două certificate de urbanism (care sunt doar acte de informare și în baza cărora nu se pot executa lucrări) au fost eliberate în urma deciziei instanței de judecată care, prin două sentințe civile, a obligat Primăria să elibereze aceste documente cu data la care a fost depusă cererea, respectiv anul 2017”, a explicat Toarcea.
Și totuși, imaginile care circulă în spațiul public arată modificări în teren față de anul trecut, chiar și față de luna martie 2018, pozele fiindu-ne puse la dispoziție de senatorul Coliban.
Mai mult, câțiva șcheieni sunt speriați că, nu peste mult timp, casele le vor fi acoperite de pămânul care o ia la vale de pe deal la fiecare ploaie, dar și din cauza camioanelor, buldozerelor şi excavatoare care circulă intens pe străzile înguste ale Scheiului și care au început să cedeze, după cum se plâng localnicii.
Revoltați și din cauza unor sensuri unice
Tot în conferința de presă susținută vineri la Brașov de senatorul USR Allen Coliban s-a adus în discuție și decizia autorităților locale de a impune sens unic pe străzile Gen. Traian Moșoiu și Piatra Mare.
Amintim că reprezentanții Primăriei Brașov, la solicitarea polițiștilor rutieri, în ședința Comisiei de Circulație din data de 6 martie s-a propus dezbaterea unui punct ce viza introducerea sensului unic pe străzile Traian Moșoiu și Piatra Mare din acest cartier. Conform edililor, solicitarea Poliției a fost făcută ca urmare a unei cereri depusă de către o organizație non-guvernamentală.
La acea vreme, viceprimarul Brașovului, Barabas Laszlo, a solicitat ca înainte de a se lua o decizie în privința sensurilor unice, să fie efectuat un studiu de trafic, din care să reiasă sau nu oportunitatea introducerii unor sensuri unice. La ședința din 27 martie, proiectul a revenit în dezbatere, iar reprezentanții Biroului Rutier al Poliției Municipiului Brașov au precizat că nu este necesar acest studiu de trafic, deoarece în conformitate cu prevederile legislative ce reglementează lățimea părții carosabile de pe o stradă, respectiv că o bandă de circulație trebuie să aibă o lățime de minimum 3 metri, se impune introducerea de sensuri unice, având în vedere că pe anumite tronsoane aceste străzi au lățimea totală mai mică și de 5 metri.
Măsura de resistematizare a fost contestată de către locuitorii din zonă, aceștia precizând că solicitarea a venit din partea unui ONG care a susținut în spațiul public controversatul proiect imobiliar „American Dream”, care a stârnit numeroase dezbateri, dar și proteste ales societății civile, anul trecut. Pe aceste străzi s-ar asigura de fapt accesul și către acest ansamblu rezidențial.
Senatorul Coliban a spus că-i susține pe localnici, inclusiv prin demersuri juridice, adăugând că argumentele autorităților de a impune sensuri unice pe cele două străzi nu sunt justificate.
Vestea bună ar fi că situația va fi dezbătută iar în Comisia de Circulație, zile următoare, după cum a anunțat prutătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
„La sedința Comisiei de Circulatie din data de 8.05.2018, reprezentanții Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipiului Brașov și-au dat acordul pentru a fi reanalizat sistemul de sensuri unice din zona Piatra Mare-Traian Moșoiu, precizând că se va lua în discuție posibilitatea sensului dublu doar pe strada Piatra Mare, dar pe Traian Moșoiu va rămâne sens unic. În Comisia de Circulatie care va avea loc în 23 mai, punctul 29 de pe ordinea de zi este cel referitor la această reanalizare a sistemului de sensuri unice din zonă”, a declarat Sorin Toarcea.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.