[ViDEO] BRAȘOV. Ministrul Muncii Marius Budăi, despre tinerii fără nici o ocupație (NEET)
Prezent vineri la Brașov, ministrul Muncii, Marius Budăi, a susținut o conferință de presă la sediul PSD Brașov în care a abordat mai multe subiecte, printre care și măsurile orientate spre atragerea în câmpul muncii a tinerilor cu vârste între 16 și 26 de ani.
Este vorba despre cei din categoria NEET, din care fac parte tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează nici un program educațional sau de formare. Practic, această categorie este o preocupare la nivelul Europei, acești tineri aflându-se și pe agenda UE. Conceptul NEET a fost folosit la scară largă ca indicator pentru politicile orientate către tineret cu privire la ocupare, educație, formare și, de asemenea, incluziune socială în cele 28 de state membre ale UE, începând cu 2010.
Întrebat despre măsurile adoptate pentru ca tinerii să nu mai prefere să-și caute traiul în țări străine, având în vedere că în țară ne confruntăm cu un deficit major al forței de muncă, ministrul Budăi a precizat că Ministerul Muncii, prin implicarea Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, a demarat două proiecte, aflate în derulare încă de anul trecut.
Prima măsură ar fi identificarea tinerilor din categoria NEET, apoi punerea lor la dispoziția angajatorilor pentru a-i forma din punct de vedere profesional.
„De anul trecut avem două proiecte, în valoare de 169 de milioane de euro. Primul vizează tinerii din categoria NEET, ca primă măsură. Este o acțiune care implică deplasarea colegilor din AJOFM în municipii și zonele rurale, pentru identificarea și înregistrarea tinerilor fără ocupație. Ulterior, aceștia vor fi puși la dispoziția angajatorilor, astfel că aici se aplică a doua măsură, cea a uceniciei. Sunt zone mai dezvoltate în țară, cum este și Brașovul, de unde avem semnale din partea mediului de afaceri că ar vrea să pluseze la cei 2.250 de lei pentru luarea tinerilor ca ucenici, astfel încât să-i determine pe cei pe care îi pregătesc să rămână în continuare să lucreze la el. Știm, merge mai greu, mai ales că nu avem întotdeauna deschidere din partea tinerilor vizați, dar nu este imposibil. Avem personal implicat special pentru aceste două acțiuni. De aceea, mi-aș dori ca și medicii de familie să elibereze acele fișe medicale, că sunt apți de muncă, condiție esențială la agajare”, a declarat ministrul.
El a adăugat că Ministerul Muncii are fondurile necesare pentru a asigura măsurile care vizează integrarea în câmpul muncii a tinerilor – NEET, ucenici, absolvenți ai diferitelor forme de învățământ – până în decembrie 2021, cu precizarea că aceste măsuri se vor regăsi și în următorul exercițiu bugetar.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.