Politic

[ViDEO] BRAȘOV. Mara Mareș susține că este dificil să echivalezi în România o diplomă obținută în străinătate

 

Deputata PNL Brașov, Mara Mareș, dorește simplificarea la maxim a procesului de recunoaștere și echivalare a diplomelor obținute în străinătate.

Astfel, după depășirea problemelor întâmpinate la nivel de comunicare cu Guvernul, ea solicitând documente care să o ajute la fundamentare, va iniția un proiect de lege în acest sens.

„Acum este destul de dificil să echivalezi în România o diplomă obținută în străinătate. În fapt, autoritatea națională care se ocupă cu acest proces este Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor. Procedura internă de evaluare a dosarului durează, teoretic, 30 de zile. Însă în realitate întregul proces durează mult mai mult, deoarece activitatea de constituire a dosarului care se depune la Centrul de Recunoaștere și Echivalare este destul de solicitantă. Dosarul conține documente care trebuie traduse și legalizate, traduse și autorizate, supra-legalizate și așa mai departe. Adică înseamnă timp, bani, deplasări”, a argumentat politiciana.

Mara Mareș a declarat în conferința de presă susținută joi la Brașov că va veni în întâmpinarea nevoilor absolvenților care revin în România cu o propunere legislativă prin care toate procedurile amintite să se mute în spatele ghișeului, așa încât absolventul să prezinte doar diploma și actul de identitate, iar de restul să se ocupe Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor. 

„Principiul de la care pornesc acest demers este acela că România dorește să absoarbă ușor cunoașterea dobândită de absolvenții de studii în străinătate. Vreau ca toate traducerile și procedurile de legalizare ori supra-legalizare, precum și celelalte cerințe care acum consumă timp, bani și de multe ori – nervi – să fie internalizate de acest organism”, a subliniat deputata. 

Sursa citată a oferit și câteva aspecte operaționale.

„Centrul asigură acum traducere pentru actele de studii eliberate în limbile engleză, franceză, spaniolă și italiană; eu cred că ar putea asigura traducere pentru mult mai multe limbi străine, fie prin angajarea de traducători, fie prin colaborarea cu diverse birouri de traducători autorizați. Pentru supra-legalizare, simpla depunere a diplomei la ghișeu ar putea să fie considerată ca fiind o împuternicire a Centrului în vederea demarării procedurii de supra-legalizare. Acest lucru s-ar putea face prin încheierea unui protocol între Centrul de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor și Ministerul Afacerilor Externe. Statul să nu perceapă nici o taxă de recunoaștere sau echivalare. Acum se percep 50 de lei taxă de evaluare dosar, plus costurile cu traducerea, notarul etc. Știu ce înseamnă să echivalezi o diplomă. Am fost în această situație. Mai sunt mulți ca mine, și tot mai mulți vor veni să-și echivaleze studiile. Pentru că știu aceste lucruri, sunt motivată să simplific la maxim acest proces de recunoaștere și echivalare”, a încheiat Mareș.

citiți și

„Relația dintre Parlament și Guvern este una viciată” susține Mara Mareș, deputat PNL BRAȘOV


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button