Politic

[ViDEO] BRAȘOV. Igienizarea catacombelor Braşovului naşte controverse din cauza lucrărilor ample de amenajare. GALERIE FOTO și VIDEO

  • 20171113_143812_243848.jpg
  • 20171113_121032_243846.jpg
  • 20171113_113130_243836.jpg
  • 20171113_121022_243841.jpg
  • 20171113_121515_243847.jpg
  • 20171113_120241_243835.jpg
 

Lucrările de igienizare din catacombele Braşovului din zona Bastionului Graft te conduc la o poveste încâlcită care ar da o altă definiţie a termenului de „curăţenie”. 

Amintim că în articolul cu titlul Sub nasul autorităților din BRAȘOV. Lucrări ample de igienizare și amenajare a catacombelor de „După ziduri”, făcute în mare secret am relatat despre o amplă acţiune demarată în tunelurile din zona istorică a oraşului, fără aprobarea Primăriei Braşov, iar după cum ni s-a spus, chiar şi fără ştiinţa instituţiei publice. Atât cei care execută lucrările, cât şi reprezentanţii autorităţilor locale, susţin că în tuneluri s-ar face doar curăţenie.

Noi am fost ieri acolo, am intrat în adâncul pământului şi, din punctul nostru de vedere, sunt executate ample lucrări de amenajare şi construire. Pe aproape fiecare culoar străbătut se aflau lopeţi, târnăcoape, roabe, picamer şi cabluri trase spre un generator electric pentru luminarea spaţiilor, după ce s-a tras curent de peste drum, de pe o proprietate privată şi cu acordul proprietarului, printr-o reţea, provizoriu se spune, dar cu cabluri trase pe zidurile cetăţii care sunt încadrate la monumente istorice de grad zero. În interior, se puteau observa cu ușurință bucăți de piatră spartă și moloz rămase în urma unor ziduri doborâte recent. În rest, era într-adevăr curățenie peste tot, nimic de zis. 

Din cele constatate de jurnaliştii noştri, se pare că în catacombe se derulează o întreagă afacere, despre care nimeni nu vrea să vorbească, decât ca despre o acţiune cu caracter social şi în beneficiul comunităţii, într-un cuvânt… ecologizare.

Totuşi, în condiţiile în care acolo este domeniu public, nu autorităţile au ferecat intrările, ci persoanele fizice care se poartă ca şi cum ele ar fi stăpâne, dacă tot au făcut… curăţenie şi au tras curent electric. 

Deşi cu o zi înainte ni s-a spus că igienzarea se face la rugămintea unei doamne reprezentantă de ONG (ambele fără nume declarat), Marian Arișanu, unul dintre personajele acestei poveşti ne-a spus că este reprezentantul unei firme și care, încă din luna octombrie, ar fi făcut demersuri către Primăria Brașov pentru a igieniza tunelul Graft, dar nu a primit avizul necesar. 

Aşa apare în discuţie numele firmei SC Feeric Tour Atractiv SRL, administrată de Marian Arişanu care ne-a şi declarat: În data de 02.10.2017 am depus la Primăria Municipiului Brașov, în atenția domnului primar, a domnilor viceprimari și a Consiliului Local Braşov, o adresă privind demararea unui parteneriat prin care anunțam intenția de ecologizare și curățare a spațiului cunoscut sub denumirea de «Catacombele Brașovului». O lună mai târziu am început efectuarea curățeniei în zona menționată, totul pe cheltuială proprie. Fapt menționat și în solicitarea înaintată autorităților. Astfel, am dorit să aduc aportul meu cetățenesc, pentru curățarea și ecologizarea unei zone care de zeci de ani a fost abandonată și lăsată într-o stare avansată de degradare. Mai mult, la ecologizare s-a folosit un mineral natural 100%, numit zeolit, cu proprietăți de combatere și eliminare a metalelor grele și radioactive, mirosurilor pestilenţiale și a umezelii, care au pus stăpânire pe locul respectivDatorită faptului că vremea rea a început să se instaleze peste oraș, câțiva voluntari au ajutat la curățenie”. (vezi video 1)

Despre blocarea accesului în catacombe, Arişanu precizează: „Dintr-un demers civic a fost montată și o poartă pentru a proteja pe timpul nopții locul curățat și a nu permite accesul turiștilor și copiilor curioși care puteau să se supună unor accidente. De la un vecin, care ne-a susținut în acest demers și care s-a oferit să suporte costurile curentului electric, un voluntar a tras un cablu de curent și s-au alimentat, provizoriu, niște becuri, pentru a putea face curățenie în catacombe. Inițial s-au folosit în primele două zile făclii, însă acestea emanau fum și gaze. În următoarele zile s-a folosit un generator care emana de asemenea gaze puternice, neexistând posibilitatea de ventilare, exista riscul de sufocare. Nu s-a intervenit în nici un fel în modificarea structurii catacombelor. Voluntarii au intervenit doar în înlăturarea construcției parazitare cu ajutorul unui picamer, din informațiile acestora, catacombele nefiind monument istoric și nefiind luate în evidența Apărării Civile pentru Situații de Urgență”.

Potrivit sursei citate, în așteptarea răspunsului din partea Primăriei la adresa depusă de societate și văzând că mulți oameni agreează și vor să se implice activ în acest proiect, a fost depusă și o cerere la Ministerul Justiției, pentru înființarea unui ONG, care are ca scop igienizarea, ecologizarea și reintroducerea în circuitul turistic a acestor tipuri de obiective.  
 
De remarcat este faptul că firma la care face referire Arişanu şi în numele căreia a făcut cerere la Primărie a fost înfiinţată abia şapte zile mai târziu (10.10.2017), iar ONG-ul este şi acum în curs de înfiinţare, cererea pentru disponibilitatea denumirii fiind solicitată abia în 2.11.2017. Mai mult, în adresa depusă de Arișanu la Primărie, în 2.10.2017, se solicită „demararea unui parteneriat privind catacombele Braşovului din zona După Ziduri şi a pârâului Graft. Solicitarea vizează şi o mică suprafaţă de teren, rezonabilă, în jurul catacombelor, necesară pentru signalistică. Solicitarea are ca scop amenjarea corespunzătoare a zonei menţionate pentru desfăşurarea de activităţi tematice pentru un spaţiu cultural expoziţional neconvenţional, o soluţie viabilă pentru creşterea potenţialului turistic”.
 
În documentul prezentat de Arişanu se specifică faptul că în zona respectivă se doreşte de fapt un proiect cultural care să găzduiască expoziţii temporare, precum de artefacte, de obiecte istorice sau arte, totul pentru promovarea intensă a oraşului Braşov.  
 
Un adevăr incontestabil spus de sus-numitul este că tunelurile sunt în stare avansată de degradare, întrucât autorităţile locale le-au neglijat zeci de ani. 
Doar că graba cu care au fost demarate lucrările, chiar şi sub forma igienizării, fără un răspuns din partea Primăriei Brașov, ne-au ridicat suspiciuni, precum şi faptul că autorităţile ridică din umeri, spunând că nu ştiau că, într-o zonă istorică, la catacombe, de mai bine de două săptămâni se lucrează de zor. Nici măcar Poliţia locală, care patrulează de regulă prin zonă, nu a găsit de cuviinţă să-i întrebe pe muncitori dacă au autorizaţie.
 
Viceprimarul Laszlo Barabas a declarat:„Are loc igienizarea catacombelor de către o firmă, un ONG, aşa cum ni s-a spus (…) Ca să tragi curent electric să faci iluminat pentru curăţenie nu cred că trebuie aprobări. Dar dacă se fac alte lucrări, trebuie autorizaţie de la Primăriei. În momentul de faţă, aşteptăm constatările Poliţiei locale, agenţii fiind de regulă acolo, dar probabil lucrările s-au făcut de mică dimensiune, în grotă şi nu au fost observate până acum (…) Dacă aparţin patrimoniului Primăriei (catacombele – n.r.), vom lua măsuri. În acele catacombe putea intra oricine. Dacă au putut intra cei care au făcut mizerie, de ce nu ar fi putut intra și alți cetățeni să facă igienizare?”. (vezi video 2)
 
Cu toate acestea, viceprimarul Laszlo Barabas, care a acceptat ieri să ne însoţească la faţa locului, în jurul orelor 14.30, nu a putut intra în catacombe, întrucât muncitorii plecaseră și intrarea era blocată cu o poartă nouă şi un lacăt. 
 
În prezent se efectuează verificări specifice pentru a se vedea ce fel de lucrări s-au desfăşurat acolo. În funcţie de rezultatul acestora, se vor lua măsurile legale care se impun”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al poliţiştlor locali, Anca Lăutaru. Asta, după ce doi angajaţi ai departamentului Disciplina în Construcţii, direcţionaţi de Secţia 1 Poliţie Braşov (care s-a autosesizat în urma articolelor de presă pe acest subiect), s-au deplasat la tunele să facă oarecare constatări şi să stea de vorbă cu iniţiatorii proiectului. 
 
Poliţiştii locali s-au deplasat şi la sursa de curent, în „vecini”, de unde au început să fie întinse cablurile pe sute de metri distanţă, pentru a asigura lumina în catacombe. 
 
„Vecinul” în cauză a transmis: „Despre decizia mea de a le oferi curent de pe proprietatea personală celor care ecologizeaza grotele, mă gândesc că nu este necesară nici o formă de justificare. Am făcut nenumărate acte caritabile şi în trecut. A oferi curent în cuantum de câteva sute de lei, strict pe perioada ecologizării, n-o consider o povară financiară prea mare”.
 
Reprezentanţi ai Electrica sunt totuşi de altă părere, şi anume, că nu este permisă o astfel de lucrare la reţeaua electrică, chiar şi cu caracter provizoriu, fără acordul Primăriei. 
 
Așteptăm la rândul nostru concluziile comisiilor care fac verificările în acest caz. 
 
citiți și 
 
 
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button