[ViDEO] BRAȘOV. Igienizarea catacombelor Braşovului naşte controverse din cauza lucrărilor ample de amenajare. GALERIE FOTO și VIDEO
Lucrările de igienizare din catacombele Braşovului din zona Bastionului Graft te conduc la o poveste încâlcită care ar da o altă definiţie a termenului de „curăţenie”.
Amintim că în articolul cu titlul Sub nasul autorităților din BRAȘOV. Lucrări ample de igienizare și amenajare a catacombelor de „După ziduri”, făcute în mare secret am relatat despre o amplă acţiune demarată în tunelurile din zona istorică a oraşului, fără aprobarea Primăriei Braşov, iar după cum ni s-a spus, chiar şi fără ştiinţa instituţiei publice. Atât cei care execută lucrările, cât şi reprezentanţii autorităţilor locale, susţin că în tuneluri s-ar face doar curăţenie.
Noi am fost ieri acolo, am intrat în adâncul pământului şi, din punctul nostru de vedere, sunt executate ample lucrări de amenajare şi construire. Pe aproape fiecare culoar străbătut se aflau lopeţi, târnăcoape, roabe, picamer şi cabluri trase spre un generator electric pentru luminarea spaţiilor, după ce s-a tras curent de peste drum, de pe o proprietate privată şi cu acordul proprietarului, printr-o reţea, provizoriu se spune, dar cu cabluri trase pe zidurile cetăţii care sunt încadrate la monumente istorice de grad zero. În interior, se puteau observa cu ușurință bucăți de piatră spartă și moloz rămase în urma unor ziduri doborâte recent. În rest, era într-adevăr curățenie peste tot, nimic de zis.
Din cele constatate de jurnaliştii noştri, se pare că în catacombe se derulează o întreagă afacere, despre care nimeni nu vrea să vorbească, decât ca despre o acţiune cu caracter social şi în beneficiul comunităţii, într-un cuvânt… ecologizare.
Totuşi, în condiţiile în care acolo este domeniu public, nu autorităţile au ferecat intrările, ci persoanele fizice care se poartă ca şi cum ele ar fi stăpâne, dacă tot au făcut… curăţenie şi au tras curent electric.
Deşi cu o zi înainte ni s-a spus că igienzarea se face la rugămintea unei doamne reprezentantă de ONG (ambele fără nume declarat), Marian Arișanu, unul dintre personajele acestei poveşti ne-a spus că este reprezentantul unei firme și care, încă din luna octombrie, ar fi făcut demersuri către Primăria Brașov pentru a igieniza tunelul Graft, dar nu a primit avizul necesar.
Aşa apare în discuţie numele firmei SC Feeric Tour Atractiv SRL, administrată de Marian Arişanu care ne-a şi declarat: „În data de 02.10.2017 am depus la Primăria Municipiului Brașov, în atenția domnului primar, a domnilor viceprimari și a Consiliului Local Braşov, o adresă privind demararea unui parteneriat prin care anunțam intenția de ecologizare și curățare a spațiului cunoscut sub denumirea de «Catacombele Brașovului». O lună mai târziu am început efectuarea curățeniei în zona menționată, totul pe cheltuială proprie. Fapt menționat și în solicitarea înaintată autorităților. Astfel, am dorit să aduc aportul meu cetățenesc, pentru curățarea și ecologizarea unei zone care de zeci de ani a fost abandonată și lăsată într-o stare avansată de degradare. Mai mult, la ecologizare s-a folosit un mineral natural 100%, numit zeolit, cu proprietăți de combatere și eliminare a metalelor grele și radioactive, mirosurilor pestilenţiale și a umezelii, care au pus stăpânire pe locul respectiv. Datorită faptului că vremea rea a început să se instaleze peste oraș, câțiva voluntari au ajutat la curățenie”. (vezi video 1)
Despre blocarea accesului în catacombe, Arişanu precizează: „Dintr-un demers civic a fost montată și o poartă pentru a proteja pe timpul nopții locul curățat și a nu permite accesul turiștilor și copiilor curioși care puteau să se supună unor accidente. De la un vecin, care ne-a susținut în acest demers și care s-a oferit să suporte costurile curentului electric, un voluntar a tras un cablu de curent și s-au alimentat, provizoriu, niște becuri, pentru a putea face curățenie în catacombe. Inițial s-au folosit în primele două zile făclii, însă acestea emanau fum și gaze. În următoarele zile s-a folosit un generator care emana de asemenea gaze puternice, neexistând posibilitatea de ventilare, exista riscul de sufocare. Nu s-a intervenit în nici un fel în modificarea structurii catacombelor. Voluntarii au intervenit doar în înlăturarea construcției parazitare cu ajutorul unui picamer, din informațiile acestora, catacombele nefiind monument istoric și nefiind luate în evidența Apărării Civile pentru Situații de Urgență”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.