Politic

[ViDEO] BRAȘOV-HĂRMAN. Ministrul Agriculturii Petre Daea la prezentarea primului abator mobil din țară

  • 20181024_122753_258728.jpg
  • 20181024_120801_258729.jpg
  • 20181024_120109_258731.jpg
  • 20181024_122956_258732.jpg
  • 20181024_124645_258733.jpg
 

Ministrul Agriculturii Petre Daea s-a alăturat autorităților locale din judeţul Braşov, ieri, când a fost prezentat la Hărman, în premieră la nivel naţional, un abator mobil cu rulotă comercială tip măcelărie, la iniţiativa Asociaţiei Crescătorilor de vaci „Bălţată Românească” împreună cu Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov.   

Asistăm la prezentarea unei unităţi mobile de sacrificare, preparare, tranşare şi vânzare a produsulelor animaliei. Se produce instantaneu, adică pe o parte se introduce animalul viu, în condiţii de deplină siguranţă, iar la final se poate achiziţiona carne proaspătă. Avantajul acestui abator este că nu mai stresăm animalul cărându-l pe la abatoare, iar cumpărătorul va avea parte de produse proaspete, direct de la producător, netrecute prin tot felul de reţele de comercializare”, a precizat primarul comunei Hărman, Mihai Dişor.

El a mai spus că oamenii vor fi anunţaţi din timp despre amplasarea unităţii mobile în comunitatea lor, pentru a şti că au ocazia să-şi cumpere produsele de carmangerie pe care şi le doresc.

Gândit din dorinţa de a aduce plus valoare fermelor noastre, proiectul a fost gândit ca un centru de sacrtificare şi prelucrare animală pentru patru specii, respectiv bovine, ovine, taurine şi surine, care rezolvă o problemă foarte importantă a fermierilor. Se pot procesa până la 3.500 de kilograme de carne pe zi, ceea ce înseamnă 3-4 bovine sau 20 de surine sacrificate, dar în zile diferite, iar marfa se poate vinde până la două săptămâni de la procesare, deoarece unitatea dispune de spaţii frigorifice pentru depozitare. Este foarte important de spus faptul că asociaţia noastră oferă doritorilor şi finanţare care se poate întinde pe cinci ani, iar rambursarea se poate face prin subvenţiile pe care fermierii le încasează. Practic, aceştia nu vor scoate bani din buzunar, deci este o situaţie în avantajul oamenilor”, a declarat reprezentantul Asociaţiei „Bălţata românească”, Haler Zoltan. 

Şeful DSVSA Braşov, dr. Dorin Enache a apreciat acest abator mobil ca fiind un instrument deosebit de folositor fermelor comerciale, asociaţiilor crescătorilor de animale şi unităţilor administrativ teritoriale, deoarece reprezintă o modalitate civilizată şi legală de abatorizare. Pe de altă parte, a mai spus medicul veterinar, în acest fel ar trebui să dispară tăierile ilegale, necontrolate şi nesupravegheate sanitar care pot pune în pericol sănătatea populaţiei. 

După ce i-a fost prezentat abatorul, ministrul Petre Daea a spus că iniţiativa este cât se poate de utilă, având în vedere că sunt numeroase locuri în ţară în care sacrificarea şi chiar comercializarea nu se fac în condiţii adecvate. 

Îi felicit pe cei care au realizat conceptul şi au finanţat proiectul, precum şi pe directorul DSV Braşov care este un om aşezat şi cu scaun la cap, plin de iniţiativă. Este foarte important acest proiect care oferă, de fapt, o soluţie pentru ţară. Aceste abatoare pot fi amplasate în apropierea fermelor, iar tăierile pot fi astfel programate, pe efective mai mici de animale, care pun la dispoziţia consumtatorilor produsele efective, sigure din punct de vedere sanitar”, a spus Daea. 

Oficialul a precizat că iniţiatorii conceptului vor fi invitaţi la Guvern pentru a se găsi o soluţie de finanţare, pentru ca apoi proiectul să fie distribuit în ţară. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button