Politic

[ViDEO] BRAŞOV. „Eu cu cine votez pentru binele aeroportului, coane Prefect?”

 

Cam aşa s-ar putea parafraza cunoscuta dilemă caragialiană în raport cu problema stringentă a unui obiectiv de maximă importanţă pentru Braşov. Pentru că cele două iniţiative legislative cu privire la Aeroportul Internaţional Braşov (AIB) una aflată în dezbatere la Senat, alta în comisiile Camerei Deputaţilor, i-au cam pus în încurcătură pe demnitarii braşoveni, care nu mai ştiu pe care să o susţină, pentru a debloca situaţia proiectului.

Astfel, deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu solicită Prefectului Braşovului – ca reprezentant al Guvernului în teritoriu – să invite la o nouă discuţie toate părţile implicate, pentru a se stabili care dintre proiecte să fie promovate în Parlament. 

Ialomițianu a susținut azi, în conferinţa de presă de la PNL Braşov, că indiferent de orientarea politică a demnitarului, trebuie aleasă cea mai bună lege dintre cele două, respectiv cea care răspunde mai bine cerințelor autorităților locale: „Trebuie să rezolvăm problema juridică a terenului, astfel că trebuie să decidem care este varianta optimă, să știm ce proiect să susținem. Ar trebui ca toți parlamentarii să ne întâlnim, să luăm o decizie, ca să fie o susținere din partea tuturor partidelor, având în vedere că va începe o nouă sesiune parlamentară. Nu este de dorit ca la Camera Deputaților să susținem o lege, iar la Senat pe cealaltă. De aceea, propun să ne întâlnim la Prefectură şi să stabilim toate aceste aspecte”.

Primăria, coproprietar pe aeroport

Există şi soluţii din punct de vedere al finanţării, în acord cu normele legislative, după cum susţine liberalul Ialomiţeanu: „Este o discuţie ridicată de primarul Braşovului despre cum se dau banii în proiect. Există cadru legal, Legea 273/2006, art. 35, care spune foarte clar: atunci când se asociază două autorităţi locale în vederea realizării unei investiţii, în cazul nostru Consiliul Judeţean şi municipiul Braşov, trebuie să devină coproprietari pe obiectiv, proporţional cu valoarea investiţiei de-a lungul derulării proiectului. De exemplu, dacă investiția este de 100 de milioane de euro, iar Primăria Brașov va contribui cu 60 de milioane de euro, aceasta va fi coproprietar și va deţine 60%, acest lucru înregistrându-se în contabilitatea Primăriei. Eu cred că lucrurile se clarifică, dar obligaţia noastră, a parlamentarilor, este de a asigura cadrul juridic pentru a se putea demara această investiţie”, a explicat deputatul brașovean.

Ca urmare, după calculele sale, în septembrie se poate aproba în Senat concesiunea terenului, în octombrie se poate aproba la Camera Deputaţilor (for decizional), iar din martie ar putea începe lucrările la Aeroport. 

citeşte şi

SIBIU vs BRAŞOV. Unii se laudă cu traficul de pe aeroport, alţii doar cu praful de pe el


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button