[ViDEO] BRAŞOV. Deputatul Gabriel Andronache cere vot transparent în Parlament
Deputatul liberal de Braşov Gabriel Andronache a declarat astăzi, în conferinţa de presă, că se impune o reformă parlamentară, pentru o reală transparenţă a activităţii aleşilor.
„PNL consideră că modul în care funcţionează acum Parlamentul este ineficient şi generază multe probleme cu privire la modul în care legislaţia în România ar trebui să regleze realităţile sociale. Astfel, PNL îşi propune o reformă a Parlamentului. Există mai multe direcţii în acest sens. Reforma parlamentară este un punct important al programului propus de PNL pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016”, a declarat deputatul.
1. Vot transparent în Parlament. Toate deciziile din Parlament trebuie să beneficieze de maximă transparență, întrucât cetățenii pe care parlamentarii îi reprezintă au tot dreptul să cunoască fiecare opțiune politică a parlamentarului pe care l-au mandatat prin vot, în alegeri. Astfel, atât voturile asupra hotărârilor (învestirea Guvernului, numiri/revocări, ridicarea imunităților), cât și asupra legilor sau a altor documente, vor fi deschise. Nu este exclusă în totalitate procedura votului secret, însă aceasta trebuie temeinic justificată în prelabil și decisă prin vot deschis.
Unificarea portalurilor legislative Senat – Camera Deputaților. Fiecare proiect/inițiativă legislativă va avea o fișă unică (în prezent, sunt distincte și parțial integrate) care va evidenția parcursul proiectului, stadiul, termene de dezbatere, forul parlamentar în atenția căruia se află. Fișa legii va îngloba forma inițială a proiectului, forma modificată, avizele/ rapoartele/ alte documente în conexiune cu proiectul și legăturile către stenogramele și voturile din plen. Toate documentele vor putea fi accesate în format text (în prezent, cele mai multe documente sunt imagine).
3. Decizii condiționate de transparență. Se introduce interdicția de a supune votului proiecte de acte normative ori documente conexe (rapoarte/amendamente) care nu sunt publicate în prelabil pe portalul legislativ al Parlamentului, cu respectarea termenelor regulamentare de consultare de minimum 3 zile.
Unul dintre cele mai întâlnite abuzuri este acela de a supune votului rapoarte/amendamente/hotărâri care nu au fost publicate pe pagina de internet, ori sunt incluse pe ordinea de zi pentru dezbatere și vot ”sub rezerva depunerii raportului”.
Opțiunile de vot ale parlamentarilor din comisiile de specialitate vor fi evidențiate, nominal, în rapoartele elaborate (atât în cazul votului pe amendamente, cât și în cel pe raport)
Actualul cadru nu permite unui parlamentar să facă dovada opțiunii sale în cadrul unei comisii de specialitate.
Dezbaterile parlamentare 100% publice. Toate dezbaterile parlamentare, inclusiv cele care privesc comisiile de specialitate, vor fi publice. În acest sens, toate ședințele comisiilor/plenului vor fi transmise în sistem live-streaming pe site-ul Parlamentului, urmând să fie accesibili ulterior în secțiunea de arhivă a forului parlamentar respectiv.
4. Implementarea modelului de tipul celui din PE privind prezența. Folosind modelul de remunerare a europarlamentarilor în funcție de prezență, indemnizația de bază se va reduce la 1/3 din cuantumul actual, iar indemnizația lunară de ședință se va suplimenta cu cele 2/3 rămase, care va fi acordată proporțional în funcție de numărul de prezențe realizate din totalul posibil.
Măsura are ca scop stimularea participării la ședințele de plen/comisii a parlamentarilor.
Urmăriţi şi materialul video pentru alte explicaţii ale parlamentarului liberal.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.