[ViDEO] BRAŞOV. De ce sunt fermierii în atenţia social-democraţilor?
Fermierii români şi agricultura, în general, sunt teme de campanie aflate şi pe agenda PSD. În acest sens, preşedintele filialei din Braşov, Marius Dunca, a spus azi, în conferinţa de presă, că PSD vrea să acorde şanse egale fermierilor români în competiţia cu cei europeni: „Agricultura – motor economic, creşterea exporturilor, angajarea tinerilor în agricultură, în final hrană sănătoasă pentru români, acestea sunt direcţiile pe care le urmăm”.
Sursa citată a prezentat şi viziunea strategică prin care s-ar realiza acest deziderat: „Vrem să facem plata la timp a subvenţiilor: în 15 octombrie un avans, iar pe 15 decembrie şi 31 martie, plata regulată. Beneficiari vor fi 950.000 de fermieri români. Dacă această subvenţie nu este plătită, fermierii sunt obligaţi să se împrumute cu dobândă de la bancă. De asemenea, se vor face investiţii prin Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii pentru proiecte importante. Un exemplu este investirea a 100 de milioane de euro, pentru minimum 10 unităţi de procesare legume-fructe şi depozite frigorifice. Aceasta înseamnă în jur de 500.000 de tone de legume şi fructe procesate. Se crează locuri de muncă, dar se şi dă o putere de negociere producătorilor agricoli. Aceştia sunt acum dezavantajaţi în relaţia cu marile magazine, pentru că nu îşi permit să vândă produsele decât într-o anumită perioadă a anului, după recoltare, iar atunci importatorii îşi permit să ofere preţuri şi mai mici”.
Dunca a specificat şi că vor fi investiţi 200 de milioane euro pentru unităti de colectare şi procesare lână şi piei de ovine şi caprine: „Astăzi, peste 70% din această cantitate de lână se arde. Ciobanii români îi dau foc, pentru că nu au unde să o vandă, nu au unde să o prelucreze”.
Aşadar, după cum cred social-democraţii, soluţia ar fi un program de susţinere a produselor deficitare: „Primele, în 2017, vor fi tomatele şi carnea de porc. Scopul este reducerea importurilor şi asigurarea consumului din resurse proprii. La tomate importăm 50.000 de tone şi exportăm 3.000 de tone. Avem o balanţă negativă de 33 de milioane de euro numai pe acest produs. Timp de opt ani de zile vom acorda ajutor pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate, 3.000 de euro anual pentru fiecare fermier care înfiinţează peste 1.000 mp de solarii. Costul este 120 de milioane de euro anual din bugetul de stat. Beneficiarii sunt 40 de mii de fermieri”.
Calcule similare s-au făcut şi pentru carnea de porc: „Exportăm 20.000 de tone, importăm 230.000 de tone, o balanţă negativă de 320 milioane euro. Vom aloca 10.000 de euro anual pentru fermele cu peste 200 de capete, timp de opt ani”.
Dunca a mintit şi de câteva facilităţi pentru fermeiri, respectiv eliminarea impozitului pe terenul lucrat, impozit zero pe tractoare şi utilaje agricole, ambele din 2018: „De asemenea, dorim să scădem TVA de la 9%, la 0% pentru toate serviciile ş imateriile prime din agricultura, cum ar fi seminţe, pesticide, etc”.
Urmăreşte materialul video ataşat, pentru alte detalii oferite de Marius Dunca…
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.