Politic

[ViDEO] BRAŞOV. Cum vor social-democraţii să atragă tinerii la vot?!

 

În prima zi de campanie electorală, preşedintele PSD Braşov, Marius Dunca, a declarat în conferinţa de presă susţinută azi că speră să fie „o campanie care să vizeze nevoile cetăţenilor, nevoia de unitate, redarea speranţei românilor, să se vorbească despre proiecte şi doar despre problemele reale ale României, nu despre oameni şi funcţii. Trebuie să înţelegem clar că istoria ne obligă la fapte. PSD s-a conformat cu dorinţele cetăţenilor şi s-a reformat, venind cu oameni noi, dar profesionişti în domeniile lor de activitate”. 

Dunca a prezentat, apoi, un capitol din proiectul PSD care vizează tinerii din România: „Rata șomajului printre tinerii arată astfel: 1 din 5 tineri sub 25 de ani este șomer – mult sub media europeană. 1,5 milioane de tineri români se află în categoria de risc de sărăcie. Suntem pe penultimul loc în Europa. Avem cea mai mare pondere a tinerilor care locuiesc în locuințe supraaglomerate – România se află pe ultimul loc. 70%, dintre tineri nu-și permit să facă credit pentru locuință, un medic sau un profesor în România are nevoie de cel puțin 12 ani pentru a strânge avansul  pentru o locuință. Cu privire la tariful RCA, un tânăr sub 25 de ani trebuie să plătească aproape dublu polița față de o persoană de peste 60 de ani. 89 din 100 de tineri nu intenționează să își deschidă o afacere. În primul rând, le eeste teamă, iar în al doilea rând, n-au bani! 1 din 3 tineri nu face sport absolut deloc. 9 din 10 tineri petrec cel puțin opt ore pe zi la TV, internet și jocuri video”

Sursa citată ne-a oferit şi câteva din soluţiile identificate de PSD pentru îmbunătăţirea vieţii acestei categorii de vârstă din ţara noastră, adunate într-un program de sprijin.

Social-democraţii promit sprijin de 250 de lei pe lună pentru continuarea studiilor de către tinerii din familiile sărace. Potențiali beneficiari sunt 270.000 de elevi, iar costurile bugetare s-ar ridica la 180 de milioane de euro. 

PSD are în plan implementarea programului „Primul Salariu”, prin care tinerii cu studii superioare să aibă garantat un salariu de încadrare de 2.500 de lei brut cel puțin în primii trei ani de muncă, iar pentru cei care îi angajează, subvenționare a 50% din cheltuielile angajatorului în cei trei ani, cu condiția de a-i ține angajați cinci ani. Durata programului ar fi de patru ani, în care ar fi incluşi 40.000 de tineri pe an.

Programul promis pentru tineri cuprinse o serie de măsuri sociale, pe educaţie, sănătate, sport şi cultură.

Antreprenoriat pentru tinerii cu risc de sărăcie, pentru tinerii proveniţi din familiile sărace sau din centrele de plasament, firmele înfiinţate de aceştia vor beneficia de statutul de unități protejate autorizate, durata programului trei ani, potențiali beneficiari în prima etapă a programului, 10 mii de tineri.

Programe pentru tineri pentru însușirea unei profesii: pentru ucenicie, tinerii între 16 și 24 de ani, programe de ucenicie pentru învățarea unei meserii, iar pentru absolvenții de studii superioare între 20 și 24 de ani, programe de stagii de experiență profesională. Toate aceste programe vor fi susținute din programele europene și din bugetul de stat.

Integrarea pe piața muncii, tranziția de la școală la muncă. Intreprinderile care au mai puțin de 50 de salariați și angajează minim cinci ucenici pe an, vor beneficia 500 de euro pentru fiecare ucenic pe an. alocație pentru finalizarea studiilor, 350 de euro de persoană, potențiali beneficiari 60 de mii de tineri, cost 21 de milioane de euro.

Extinderea programului Erasmus, schimb de bune practici între antreprenorii europeni, impactul e nesemnificativ, 3 milioane de lei.

Locuințe pentru tineri, 1.500 de locuințe pe an și vorbim de locuințe de serviciu pentru medici tineri, profesori debutanți, tineri din medii dezavantajate, tineri cu dizabilități.

Educația fizică, disciplină obligatorie în învățământ. Pentru grădinițe, minim o oră pe zi, pentru clasele 1-4 minim trei ore pe săptămână, pentru clasele 5-8 minim trei ore pe săptămână, licee minim patru ore pe săptămână, iar la universitate minim două ore pe săptămână.

Programul „România în mișcare” este o competiție sportivă de masă între orașe, localități, între licee, școli, în așa fel încât numărul de tineri, de elevi implicați în această mișcare de masă să fie din ce în ce mai mare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button