Politic

[ViDEO] BRAŞOV. „Contre” PSD-PNL în Consiliul Județean, pentru banii alocați primăriilor

 

48 de primării din judeţul Braşov, cele ale comunelor, au primit bani pentru echilibrarea bugetelor locale şi plata arieratelor din cotele defalcate din TVA alocate de Guvern judeţului Braşov.

Deşi împărţirea banilor a fost negociată de liderii grupurilor politice din cadrul Consiliului Judeţean Braşov şi stabilită în şedinţa Comisiei Economice a CJ, care s-a încheiat cu puţin timp înainte de întrunirea plenului, proiectul de hotârâre a fost respins iniţial, grupul PSD dând vot negativ – 10, iar aleşii PER abţinându-se. Ca urmare, cele 15 voturi favorabile ale grupului PNL-UDMR nu au fost suficiente. Opoziţia PSD a venit din faptul că propunerea de a amenda proiectul şi a da o sumă mai mare către comuna Mândra, similară celei alocate comunei Drăguş, propunere înaintată chiar înainte de vot, a fost refuzată de liberali. „Comuna Drăguş a făcut solicitare către CJ pentru suplimentarea sumei, întrucât are arierate de 85.000 de lei, are conturile blocate, pentru că datorează impozitele pe salarii. Ei au depus toate actele şi ar avea nevoie de 300.000 de lei cu totul, pentru drumuri şi pentru ceea ce mai au ei de făcut acolo”, a explicat vicepreşedintele CJ Braşov Adrian Gabor (video 1). „Şi comuna Mândra are arierate mari”, a justificat solicitarea consilierul judeţean PSD Mihai Popa (video 2), fără a preciza de ce primarul din Mândra nu a depus la CJ cererea.
Întrucât respingerea proiectului de CJ echivala cu blocarea activităţii tuturor celor 48 de localităţi, pe final de an, unde consiliile locale au aprobat deja rectificările de buget, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, a intervenit. El a cerut o pauză a şedinţei de plen, pentru ca membrii Comisiei Economice să se întrunească din nou şi să se pună de acord asupra sumelor ce vor fi repartizate. În final, proiectul de repartizare pe unităţi administrativ-teritoriale (UAT) a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale a fost aprobat. Cuantumul total este 2,669 milioane de lei.

Primării cu conturile blocate de către Fisc

Sumele variază între 40.000 şi 70.000 de lei pe UAT, media fiind de 50.000 de lei. Drăguş şi Mândra au primit maximum, cea din urmă beneficiind de suplimentare prin diminuarea, cu 10.000 de lei fiecare, a sumelor alocate altor trei localităţi. „Conform înţelegerii stabilite în Comisia Economică, aplicând criteriul populaţiei, comunele mari ar fi trebuit să beneficieze de sume mai mari, comunele mici, de sume mai mici. Dacă a primit Drăguş, care are 1.000 de locuitori şi probleme, într-adevăr, cu arieratele, era firesc să primească şi Mândra, care are 3.000 de locuitori. Neînțelegerile pronesc de la suma mică, pe ansamblu, ce a fost de împărţit localităţilor”, a explicat ulterior Mihai Popa.

La rândul său, Mihail Veştea (video 3), consilier judeţean PNL, a declarat că s-a convenit ca împărţirea să nu aibă „culoare politică”, cum se întâmpla cu ani în urmă, dar a subliniat că suma de care dispune CJ pentru a echilibra bugetele locale este mică în raport cu nevoile localităţilor. „Am stabilit să facem o repartiţie cât mai echilibrată. Sigur că discuţiile au pornit în primul rând de la suma mică. În afară de aceste comune cu conturile proprite, sunt localităţi care trebuie să cofinanţeze proiecte cu fonduri europene sau din altă sursă şi nu au bani. Sunt localităţi care au aprobate fonduri europene pentru asfaltare, dar nu au terminat canalizarea şi nu o pot face, evident, ulterior, şi apar tot felul de astfel de probleme”, a precizat Veştea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button