Politic

[ViDEO] BRAŞOV. Consiliul Judeţean este nevoit să se împrumute iar de la bănci. Cum argumentează Adrian Veştea?

 

Așa cum am prezentat în ediţiile anterioare ale cotidianului nostru, bugetul județului Brașov pe anul 2018 este diminuat cu 90 milioane de lei față de cel precedent. Anunţul a fost făcut în repetate rânduri de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, care a afirmat că acest deficit substanțial va afecta atât funcționarea administraţiei judeţene, cât și a instituțiilor din subordine.

Mai mult, investiţiile demarate deja ar putea fi stagnate din lipsă de fonduri, pe lângă faptul că sunt proiecte aprobate pe fonduri europene, la care CJ Braşov are obligaţia de a asigura cofinanţarea. Ca să nu asistăm la un blocaj, după cum a completat sursa citată, se are în vedere contractarea unui împrumut de la bănci, de până la 200 de milioane de lei. Chiar dacă nu toţi au fost foarte încântaţi de această idee, majoritatea consilierilor au votat în şedinţa CJ de astăzi acest punct aflat pe ordinea de zi. 

Cel mai mare impact al acestui deficit bugetar se resimte în asigurarea cheltuielilor pentru investițiile prioritare ale județului Brașov, investiții de care depinde asigurarea dezvoltării economice a județului nostru. Am prezentat reușitele CJ Brașov în ceea ce privește atragerea fondurilor nerambursabile europene, atât pentru modernizarea unor drumuri județene, cât și pentru modernizarea unor unități medicale din subordine. Contractele de finanțare semnate pentru aceste obiective ne obligă să asigurăm cofinanțările aferente și să asigurăm fondurile necesare acoperirii cheltuielilor neeligibile. Fără a asigura aceste fonduri nu vom putea derula proiectele europene atât de importante pentru comunitatea noastră”, a declarat Veştea.

Fonduri mici pentru proiecte mari

Printe obligaţii,le pe care şi le asumă CJ Braşov se numără finanțarea marilor proiecte de investiții începute, precum „Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav” și „Reabilitarea Spitalului Județean Clinic de Urgență Brașov”.

Aceste investiții prioritare suferă cel mai mult din cauza deficitului bugetar, lipsa fondurilor necesare acestor obeictive de investiții ducând la blocarea sau întârzierea execuției lucrărilor. Pe acest fond, am analizat toate posibilitățile de alocare a banilor pentru obiectivele menționate. Am redus la un minimum fără precedent toate cheltuielile de funcționare a instituțiilor din subordine și am prioritizat toate cheltuielile în funcție de disponibilul la zi. Cu toate acestea, ne este practic imposibil să suplinim lipsa celor 90 de milioane de lei care nu ne-au fost alocați din bugetul de stat. În acest context, vom asigura o parte din investițiile Consiliului Județean Brașov și ale instiutuțiilor din subordine din excedentul bugetar al anului 2017, dar vom fi nevoiți să aprobăm contractarea unui credit bancar care să ne permită să asigurăm finanțarea în continuare a marilor obiective de investiții”, a argumentat preşedintele CJ Braşov.

În urma analizei financiare făcute la nivelul Consiliului Județean Brașov și ținând cont de prioritizarea investițiilor menționate, Adrian veştea şi-a exprimat intenţia de a contracta un credit în valoare de 200 de milioane de lei, sumă ce se încadrează în limitele legale ale gradului de îndatorare a județului Brașov, după cum ne-a asigurat el. Din aceşti bani, 155 de milioane de lei restul aar fi destinaţi pentru continuarea lucrărilor la aeroport, restul de 45 de milioane de lei urmîând să fie alocaţi pentru pentru asigurarea cofinanțării și a cheltuielilor neeligibile a proiectelor contractate sau în curs de contractare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. 

Pe ce se duc banii?

Vorbim de cinci proiecte pe infrastructură judeţeană. Astfel, pentru proiectul „Modernizare drum interjudeţean DJ 104A, DJ 105C şi DJ 105P – format din DJ 104A km 0+000 – 45+000, DJ 105C km 6+300 – 3+800, DJ 105P km 0+000 – 3+800” („drumul de sub munte”) de la bugetul judeţului trebuie alocată suma totală de 7.871.026 lei, din care 2.888.219 lei este cofinanţarea ce revine administraţiei judeţene, iar cheltuielile neeligibile ce trebuie acoperite de CJ se ridică la 4.982.807 lei.

Pentru proiectul „Modernizare drum interjudeţean Covasna – Braşov care face legătura între drumul naţional DN 12 şi drumul naţional DN 13 – format din DJ 131 km 0+000 – 7+856 şi DJ 131B km 0+000 – 12+978”, de la bugetul judeţului Braşov trebuie alocată suma de 24.613.322 lei, din care contribuţia proprie a administraţiei judeţene este de 2.197.914 lei, iar cheltuielilor neeligibile se ridică la 22.415.408 lei. De altfel, semnarea contractului de finanţare pentru acest proiect este programată pentru data de 6 februarie, la podul de peste Olt, din comuna Augustin. 

Tot atunci se va semna şi un contract de finanţare pentru modernizarea reţelei de drumuri judeţene din judeţul vecin, care reprezintă o continuare a investiţiei noastre”, a adăugat Veştea.

Un alt proiect european al administraţiei judeţene este „Modernizare, dotare şi eficientizare energetică a corpului S+P+7+M şi corp extindere (de legătură) existent între corpul nou şi corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie «DR. I.A. Sbârcea» Braşov” (reabilitarea energetică a corpului nou al Maternităţii Braşov). Pentru această investiţie, Consiliul Judeţean trebuie să aloce 8.695.341 lei, din care 362.348 lei este cofinanţarea, iar cheltuielile neeligibine se ridică la 8.332.993 lei.

Tot cu bani europeni, urmează a se realiza şi reparaţiile capitale, modernizarea şi eficientizarea energetică a Unităţii de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, proiect pentru care Consiliul Judeţean trebuie să aloce suma totală de 2.364.771 lei, din care 126.939 lei este cofinanţarea şi 2.237.832 lei reprezintă cheltuielile neeligibile.

Un alt proiect pentru care administraţia judeţeană a depus o cerere de finanţare prin acelaşi program este cel de consolidare, modernizarea şi creşterea eficienţei energetice a Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, investiţie pentru care, de la bugetul judeţului, trebuie alocată suma totală de 1.446.012 lei, din care 597.774 lei este cofinanţarea, iar cheltuielile neeligibile sunt în cuantum de 848.238 lei.

Totalul sumelor aferente celor cinci proiecte pe care CJ Braşov trebuie să le asigure din bugetul propriu, în următorii ani, pe măsură ce ele sunt implementate, se cifrează la 44.990.472 lei.

Condițiile împrumutului, suma exactă pe care o va solicita CJ Brașov, perioada de rambursare și instituția bancară furnizoare vor fi stabilite într-o viitoare ședință de plen, după care vor fi demarate procedurile de achiziție publică în acest sens, confor asigurărilor date de Adrian Veştea. 

Alte explicaţii date de Adrian Veştea, în materialul video ataşat… 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button