[ViDEO] BRAŞOV. Clarificare: ce lege sunt rugaţi parlamentarii să susţină pentru aeroport
Într-o conferinţă de presă comună, organizată astăzi, preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Veştea (foto, primul din stânga), primarul Braşovului, George Scripcaru (foto, al doilea din stânga şi video 1), prefectul judeţului, Ciprian Băncilă (foto, al doilea din dreapta şi video 2), şi deputatul PNL Adrian Andronache (foto, primul dreapta şi video 3) au adus clarificări în ceea ce priveşte cele două proiecte de modificare a Legii Aeroportului.
Demersul vine după ce deputatul liberal braşovean Gheorghe Ialomițianu a afirmat că parlamentarii brașoveni au o dilemă privind actul normativ, dintre acestea două aeroportului, pe care ar trebui să-l susțină, cerând prefectului convocarea unei întâlniri în acest sens. Reamintim că deputaţii braşoveni Gabriel Andronache (PNL) și Emil Niţă (PSD) au anunţat la începutul luniii iunie că au descoperit o modalitate legală prin care se poate grăbi aprobarea noii Legi a Aeroportului Braşov, prin care se reglementează situaţia juridică a terenului pe care se ridică obiectivul de investiţii. Noul act normativ ar trebui să corecteze doar anexele Legii 297/2015, care e cunoscută ca Legea Chiriac (de la promotorul ei, senatorul social-democrat brașovean Viorel Chiriac), lege ce a intrat în vigoare din decembrie, dar nu a putut fi aplicată din cauza unor neconcordanțe privind numerele cadastrale. Actul normativ, deocamdată inaplicabil, a fost necesar întrucât termenul inițial de realizare a aeroportului, de cinci ani, expirase în iunie 2014. Legea Chiriac a fost aprobată înaintea uneia similare, Legea PNL, care a trecut anul trecut de Senat, dar s-a blocat la Camera Deputaţilor, fără a mai primi un vot final. Ea a rămas însă în circuitul legislativ, iar soluţia celor doi deputați pentru ca noua Lege a aeroportului să fie aprobată cât mai curând a fost unirea celor două acte normative, respectiv Legea Chiriac şi Legea PNL, cu amendamentele care să repare erorile privind terenul.
„Pentru aeroport nu cred că trebuie să mai facem o altă discuție ca să informăm parlamentarii ce proiect să susțină și cum. Este un proiect ce l-am adus la cunoștința opiniei publice în luna mai, ce a fost completat cu toate datele de la Cadastru și de natură juridică. Acel proiect a trecut de etapa de Consiliu Legislativ, prind aviz favorabil, cu unele mici amendamente. Săptămâna trecută, am avut o discuție cu președintele Consiliului Județean, cu prefectul și departamentele juridice de la nivelul acestor instituții, dar și cu directorul Institutului Cartofului care a trebuit să emită un punct de vedere la acest proiect de lege, care a și fost transmis. Mesajul este ca parlamentarii să susțină acest proiect depus la Senat cu toate forțele și cât mai repede cu putință. Ar trebui să comunicăm cu președintele Senatului și cu cei responsabili din Parlament, ca să urgenteze această procedură”, a fost categoric primarul Brașovului, George Scripcaru.
Proiectul de modificare a Legii Chiriac nu este în circuit
Gabriel Andronache, unul dintre susținătorii „legii aeroportului”, a făcut un excurs prin istoria clarificării problemelor juridice legate de terenul obiectivului de investiţii. Astfel, în lunile iulie și august 2016 s-au desfășurat mai multe ședințe tehnice organizate din inițiativa președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, cu participarea avocaților care colaborează cu CJ Brașov, a personalului CJ Brașov și a deputatului Gabriel Andronache în calitate de coordonator al Grupului de Lucru constituit la Comisia Juridică a Camerei Deputaților pentru proiectul privind Aeroportul. „În luna iunie 2016, s-a înregistrat la Senatul României inițiativa legislativă prin care se dorește actualizarea datelor cadastrale din anexa la Legea privind Aeroportul Brașov, pentru a permite astfel continuarea investiției; în prezent acest proiect nu este încă în procedură legislativă, fiind la Biroul Permanent al Senatului care așteaptă punctul de vedere al Guvernului pentru a-l repartiza către Comisia Juridică a Senatului. Prin urmare, nu se poate face nici un demers legislativ până la intrarea în circuitul legislativ a proiectului, în luna septembrie. Deoarece nu a fost aprobată procedură de urgență pentru proiectul menționat mai sus, tot în luna iunie 2016, deputații de Brașov au identificat o soluție pentru urgentarea adoptării unei soluții legislative, prin retrimiterea la Comisia Juridică și adoptarea unui raport favorabil al altui proiect, cel exclusiv legat de stabilirea momentului de la care începe să curgă termenul de 5 ani pentru realizarea investiției Aeroport Internațional Brașov Ghimbav”, a explicat Andronache.
Primăria va deveni coproprietar
Soluţia de repunere în circuit a proiectului legat de termenul de cedare a terenului/realizare a Aeroportului şi-a pierdut, între timp, aplicabilitatea, odată ce Municipalitatea şi-a exprimat oficial intenţia de a se implica, sub rezerva de a deveni coproprietar. „După aceste două momente, în luna iulie 2016 s-a înregistrat în concret manifestarea de voință a Primăriei Brașov, prin adresă scrisă, care își arată disponibilitatea de a participa la realizarea Aeroportului, sub condiția legală de a fi partener-coproprietar pe terenul prevăzut în legea pentru aeroport. Ca urmare, proiectul care trebuie susţinut este cel privind modificarea Legii 297/2015, care trebuie aprobat la Senat şi apoi să ajungă la Camera Deputaţilor spre aprobare. Proiectul aflat la Camera Deputaților va fi pus în așteptare, va fi amânată dezbaterea în Comisia Juridică şi apoi va trebui respins, deoarece acest proiect nu poate răspunde, pe procedură, noului context privind implicarea Primăriei Brașov în realizarea obiectivului de investiții Aeroportul Braşov”, a explicat Andronache.
„Când avem situaţia juridică certă, demarăm investiţiile”
Atât prefectul Braşovului, Ciprian Băncilă, cât şi preşedintele CJ, Adrian Veştea, au făcut apel la parlamentarii braşoveni, indiferent de culoarea politică, să dezbată şi să aprobe cât mai repede proiectul. „În toată această perioadă, de când am devenit preşedintele Consiliului Judeţean, nu am stat degeaba, am avut mai multe întâlniri în grupuri de lucru, atât cu parlamentarii noştri, cât şi cu avocaţii care ne reprezintă, pentru a avea o situaţie juridică certă în acest sens. Am avut discuţii şi cu Primăria Braşov, care este interesată să se implice în acest proiect, avem un parcurs care cred se poate finaliza cât se poate de repede, dacă există voinţă parlamentară, în cazul în care toate aceste decizii se vor lua repede, o să avem o situaţie juridică certă şi o să demarăm investiţiile de la începutul anului viitor”, a declarat Veştea.
Citiţi şi:
UPDATE.BRAŞOV. „Eu cu cine votez pentru binele aeroportului, coane Prefect?”
BRAŞOV. „Eu cu cine votez pentru binele aeroportului, coane Prefect?”
BRAȘOV. CJ a predat parlamentarilor proiectul noii Legi a Aeroportului
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.