Politic

[ViDEO] BRAȘOV: Cine va putea fi manager de spital? Modificările propuse la OUG nr.79

 

Ne-a răspuns senatorul PSD de Brașov, dr. Florin Orțan, care ne-a anunțat că în Camera Deputaților a ajuns spre dezbatere Ordonanța de urgență nr.79 emisă de Guvernul Cioloș, care le interzice managerilor de spitale să aibă funcţii de conducere în partide. Actul normativ a fost respins, în luna ianuarie, în Senat, de majoritatea parlamentară.

Actul normativ a fost adoptat pe 16 noiembrie 2016, la propunerea ministrului Sănătăţii de la acea vreme, Vlad Voiculescu, cu scopul declarat de a depolitiza conducerile spitalelor din România. De asemenea, până în momentul adoptării OUG nr.79, exista obligaţia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar, măsura îngrădind accesul la această funcţie.

„Erau reglementări discutabile și făcute pe genunchi. Putea să fie manager de spital orice om fără studii de management, fără experienţă managerială, fără examene de management. Şeful de secție ar fi putut fi tânărul specialist de 31 de ani, mergând pe o negare totală a oricărei cutume cum că am mai avea maeştri în medicină şi că maestrul poate fi un coordonator moral al acelei secţii, nu un baron. După dezbaterea din Senat, ordonanța a ieşit aşa cum ar fi trebui să fie dată. Acum e la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi va intra în plen zilele următoare”, a motivat senatorul brașovean decizia colegilor de Cameră. 

Astfel, manager de spital va putea fi un om cu studii juridice, economice sau medicale, deci nu este obligatoriu să fie medic.

„Medicii nu au studii de management în formarea lor de bază, așadar mi se pare normal ca aceste unităţi, care sunt strategice pentru societate, să fie conduse de oameni cu studii de specialitate. Am avut şi colegi care au avut ca specialitate management sanitar. Vom avea, prin urmare manageri de spital jurişti, economişti, medici care au masterat sau doctorat în management, experienţă în management de trei ani. Vor putea fi manageri și acei medici care au avut la bază specializare de management sanitar, o specializare care a fost în curicula de pregătire doar patru ani”, a completat dr. Orțan.

OUG mai prevede că șeful de secție va fi în continuare medicul cu cea mai mare experiență sau cadrul didactic cu cel mai mare grad didactic.

„Oamenii care fac şcoală trebuie să şi conducă din punct de vedere profesional acele secţii. Șeful de secție nu e ordonator de credite, nu unul real. Managerul spitalului este cel care gânește bugetarea fiecărei secții, în discuţie cu fiecare şef de secţie şi cu directorul medical. Acesta din urmă ar trebui să fie interfaţa dintre management şi activitatea medicală”, a explicat senatorul.

Cât privește interdicția ca managerili de spitale să aibă funcţii de conducere și în partide, dr. Orțan are o altă opinie: „Poziția mea nu e de aceptare a acestei fraze. Pentru mine, politica este o modalitate de a face activism civic. Această incompatibilitatea civilă pe care o introducem din nou, nu face decât să îndepărteze profesioniştii de conducerile partidelor. Dacă la încununarea carierei, un medic ar dori atât să conducă un spital, dar să fie şi implicat într-un partid, este incompatibil civil. Aşa se împiedică profesionalizarea conducerii partidelor, ceea ce nu ar fi de dorit. Mi-aș dori ca partidele să fie conduse de oameni care înseamnă ceva în meseriile lor. Fraza a rămas pentru că e politically corect să rămână. Cei 5% care ar putea aduce schimbarea sunt lăsaţi pe dinafară”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button