Politic

[ViDEO] BRAŞOV. Chinezii sunt interesaţi să facă mari investiţii în judeţ, inclusiv pentru aeroportul din Ghimbav şi să dezvolte afaceri în jurul lui

  • pic-3195.jpg
 

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, alături de o delegație formată din reprezentanți ai administrației publice locale din județul Brașov, ai Agenției de Dezvoltare Regională Centru și ai mediului de afaceri din Brașov și România s-a aflat, în perioada 13-22 octombrie 2017, într-o vizită oficială în provincia Hunan din Republica Populară Chineză. A fost răspunsul la vizita pe care înalte oficialități și oameni de afaceri din Hunan au făcut-o la Brașov, în luna iulie a acestui an. Cu acel prilej s-au pus bazele unei colaborări bilaterale prin semnarea unei scrisori de intenție, în scopul consolidării relațiilor de prietenie între provincia Hunan și județul Brașov.

Itinerariul delegației române a inclus orașele Changsha, Ningbo și Shanghai, unde au avut loc întâlniri oficiale și forumuri economice bilaterale. 

Prezentările delegaţiei române s-au axat pe trei obiective importante pentru Braşov, proiecte pentru care sunt necesare investiţii serioase, cu speranţa că vor trezi interesul mediului de afaceri chinez. Este vorba de Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, intermodalul de la Feldioara şi parcurile industriale din judeţul Braşov. 

Adrian Veştea a declarat: „Au fost extrem de interesaţi de proiectele pe care noi le avem pe partea de dezvoltare. Le-am prezentat câteva din proiectele mari pe care judeţul nostru şi le propune. De altfel, şi adminsitraţiile locale au lăsat pachete referitor la oportunităţi de investiţii. Despre aeroport le-am prezentat demersurile făcute până în prezent şi care ar fi perioada în care s-ar putea face face o procedură de concesiune, în cazul în care studiul de fezabilitate va permite acest lucru. Am convingerea că prin această deplasare în provinciile chineze le-am stârnit interesuşl oamenilor de afaceri de acolo şi îi aşteptăm în perioada următoare la Braşov, cu ideea de a-i convinge că merită să investească”

Sursa citată a mai precizat că afaceriştii chinezi au deja investiţii făcute la noi în judeţ, printre care acţiuni la câteva fabrici din Codlea şi Cristian, cea mai mare investiţie fiind până acum de 30 de milioane de euro pentru o fabrică de componente auto.

Dar, oamenii de afaceri chinezi sunt intresaţi şi de investiţii pe alte domenii, precum agricultura, însă doar dacă se pot livra în cantităţi mari, având în vedere că China are o populaţie numeroasă.

Silviu Costea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrii Braşov a adăugat: „Este simplu să intri pe o piaţă atât de mare cum este China, însă important este să oferi cantităţi mulţumitoare pentru cei de acolo. Dar nu reuşim singuri, trebuie să avem asociaţii de producători, iar acolo să te duci cu un vapor, cu containere foarte mari cu produse. Astfel, oamenii de afaceri care au mers în această delegaţie au ajuns la concluzia că este nevoie de asociaţii puternice care să pătrundă pe piaţa chineză, pentru că sunt mari cantităţile pe care chinezii le solicită”.

Coste a precizat că chinezii au arătat deschidere către colaborarea cu ţara noastră, astfel că au pus la dispoziţia delegaţiei române pavilioane şi birouri în care să poată fi promovate gratuit produsele româneşti: „Avem acolo un pavilion expoziţinal, unde putem expune produsele noastre şi să invităm partenerii chinezi. De asemenea, putem spune că sunt câteva afaceri în Braşov de care ei sunt interesaţi. Nu doar marile investiţii îi atrag, ci şi să dezvolte afaceri mici în jurul marilor investiţii, cum ar fi în jurul aeroportului, unde ar putea creea o zonă economică, industrială, în fapt o zonă liberă, după modelul lor”.

Tur „de forţă” prin provinciile chineze 

Astfel, la Changsha s-a desfășurat o întâlnire cu reprezentanții Changsha National Hi-tec Industrial Development Zone, posibili investitori într-un parc industrial în județul Brașov, iar delegația română a vizitat parcul industrial și birourile puse la dispoziție de către autorități pentru reprezentanții unor ONG-uri din diverse țări care vor să-și promoveze economia locală. În acest context s-a discutat posibilitatea găzduirii gratuite a unor reprezentanți ai județului Brașov.

O altă întâlnire a fost cea cu reprezentanții Tidfore, importantă companie de construcții de infrastructură rutieră și aeroportuară, delegația română vizitând capabilitățile acesteia și amplasamentul viitoarei zone libere.

A urmat întalnirea de lucru a președintelui CJ Brașov, Adrian-Ioan Veștea, cu viceguvernatorul provinciei Hunan, He Baoxiang, și echipa acestuia, în cadrul căreia s-au stabilit posibilități de colaborare bilaterală în domeniul cultural, educațional și economic.

Ulterior, delegația română s-a deplasat la Ningbo, aici fiind programată întrevederea cu Chai Li Da, președintele CCPIT (China Council for Promotion of International Trade), și cu echipa pentru afaceri externe, în cadrul căreia s-au purtat discuții privind organizarea Forumului Ningbo – Brașov. Forumul de afaceri a avut loc în 19 octombrie și a cuprins prezentarea priorităților investiționale și de export ale județului Brașov, prezentarea intențiilor de investiții ale companiilor din Ningbo, prezentarea proiectului „Drumul mătăsii” (one road-one belt) – o inițiativă a Chinei pentru revigorarea marilor rute de transport care leagă Asia de Europa și Africa, prezentarea poziției Chinei la Summitul 16+1, un summit al liderilor din 16 state din Europa Centrală și de Est și China, precum și exemple de bune practici ale companiilor chineze care au investiții în județul Brașov.

Alte întâlniri ale delegației române au fost cu viceprimarul sectorului Qinzhou, Mei Yi Jin, cu administrația Complexului Expozițional Ningbo – unde firmelor din România le este pus la dispoziție un pavilion pentru expunerea și promovarea produselor proprii, precum și vizitarea Parcului Industrial Qinzhou.

Oaspeții români au fost primiți de către primarul orașului Ningbo, Li Guanding, însoțit de oameni de afaceri reprezentând companii interesate de investiții în România. Discuțiile s-au axat pe prezentarea potențialului economic al județului Brașov și a condițiilor legislative privind accesul companiilor chineze la licitații publice, concesiuni și parteneriate public-private.

Ultimul popas a fost la Shanghai, cel mai mare oraș al Chinei, cu o populație de peste 24 de milioane de locuitori și cel mai important centru financiar. Orașul poate reprezenta un model pentru Brașov în ceea ce privește conservarea clădirilor istorice, trecerea de la vechi la nou fără a afecta tradiția și cultura chineză fiind una din prioritățile autorităților locale.

Misiunea s-a realizat cu sprijinul Ambasadei României la Beijing și al Camerei de Comerț și Industrie Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button