[ViDEO] BRAȘOV. Ce se va întâmpla cu Poliția Locală?! Cu cine colaborează primarul Allen Coliban la planul de eficientizare… SURPRIZĂ! (VIDEO)
Primarul Allen Coliban a participat, în această dimineață, la o conferință de presă privind eficientizarea activității Poliției Locale Brașov. Cu această ocazie, el l-a prezentat pe consilierul care îl va sprijini în implementare strategiei de eficientizare a Poliției Locale, fostul polițist Radu Dascălu (socrul polițistului Marian Godină). Noul consilier al primarului a ținut să precizeze că salariul pe care îl va primi în această calitate, de aproximativ 3.000 de lei, îl va folosi pentru acțiunile sociale pe care le derulează. Privind Poliția Locală, el a vorbit despre competențele legale limitate ale acesteia, dar și despre suprapunerea de competențelor (ex: suprapunere cu Poliția Națională, cu Jandarmeria, cu Garda de Mediu etc.), care ar trebui eliminată.
„Poliția Locală are competențe legale foarte limitate. În foarte multe cazuri nu poate să ia măsuri, pentru că nu este competentă din punct de vedere legal. După ce vom finaliza această evaluare și nu mai este mult, vom face un proiect de organigramă, vom elabora un nou regulament, care vor fi supuse (n.r. aprobării) Consiliului Local. Intenția mea este, pentru fiecare situație în parte, să pun la dispoziția CL și a domnului primar a 1-2 scenarii de lucru, astfel încât să poată decide, să aleagă soluția optimă pentru funcționarea Poliției Locale. Vor fi stabilite criterii de performanță. În decursul timpului, au fost situații care au făcut deliciul internetului cu întocmirea unor documente, chestiuni de limbaj, de atitudine, de comportament… Vom stabili aceste criterii astfel încât chiar să avem o instituție performantă, suplă, dinamică, care să răspundă cât mai bine cerințelor actuale ale cetățenilor. Un element foarte important este latura de integritate a polițiștilor. Sunt funcționari publici, sunt în slujba și în aplicarea legii, criteriul de integritate trebuie să prevaleze”, a declarat Radu Dascălu.
Potrivit acestuia, după implementarea unuia dintre scenariile propuse, va urma o perioadă de monitorizare și ajustări, dacă va fi cazul.
„Sunt foarte optimist în ceea ce înseamnă colaborarea pe care am început-o. Într-un timp foarte scurt de la formalizarea acestei colaborări avem deja o bază de la care să pornim și mă bucur că pot să vin în fața dumneavoastră și să vă prezint unul dintre profesioniștii pe care am reșit să-i atrag în echipa de consilieri ai primarului”, a declarat și primarul Allen Coliban.
Radu Dascălu a amintit că, în această perioadă de pandemie, Poliția Locală este în subordinea operațională a Poliției Naționale, dar că are și alte competențe.
„Este conducere unică și este normal să fie așa, dar polițiștii locali au și alte activități, de dirijare a traficului, mediu, disciplină în construcții… Actuala schemă de funcționare este încadrată cu posturi aproape de nivelul maxim. În același timp, sunt 54 de funcții vacante. Legea spune că poate fi încadrat un polițist la mia de locuitori”, a amintit fostul polițist.
În acest context, primarul Allen Coliban a precizat că sunt municipii unde lucrurile funcționează foarte bine cu un număr mult mai mic de polițiști locali decât unul la mia de locuitori. Pe de altă parte, el a subliniat că nu concedierile sunt scopul planului, ci eficientizarea acestei instituții.
Radu Dascălu a exemplificat cu Structura de intervenții („mascații”), care, în opinia sa, nu este necesară la Poliția Locală, deoarece instituția nu are competențe pe infracționalitatea grea. În schimb, consideră necesar să se dezvolte pe partea de mediu.
„Suntem la o săptămână de când am început această colaborare, astăzi vorbim despre principii și despre direcția în care intenționăm să mergem pe zona aceasta a restructurării. Planul efectiv va fi subiectul următoarelor săptămâni și o să dureze o perioadă”, a mai explicat primarul Coliban, în cadrul conferinței.
Fostul polițist care s-a alăturat echipei de consilieri ai primarului s-a născut în data de 15 martie 1966 în Vatra Dornei, judeţul Suceava. El a devenit, de-a lungul timpului, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în criminalistică. Datorită rezultatelor sale, a fost numit şeful Serviciului Criminalistic Sibiu, unde a stat doi ani, apoi a condus Serviciul Criminalistic Braşov. Cât a activat în judeţul vecin, el a fost desemnat şi „Poliţistul anului în Sibiu” (s-a întâmplat în 2005).
Conferința poate fi urmărită AICI sau în filmulețul alăturat.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.