Politic

[ViDEO] BRAŞOV. Acuzaţii la adresa prefectului Marian Rasaliu din partea organizaţei judeţene a USR…

 

USR Brașov acuză că prefectul Brașovului și Guvernul României tergiversează și obstrucționează aplicarea deciziilor Autorității Naționale de Integritate și ale instanțelor judecătorești privind unii primari din județul Braşov condamnați definitiv sau declaraţi incompatibili, întârziind astfel organizarea de alegeri parțiale.

În proiectul de hotărâre a Guvernului privind organizarea de alegeri locale parţiale pentru primari în unele circumscripții electorale în data de 3 iunie 2018, singura localitate prevăzută la județul Brașov este comuna Părău, unde funcția de primar a rămas vacantă după decesul fostului primar, Mihai Poponeciu, deși în alte patru localități din județ, primarii și-au pierdut mandatele, fiind fie condamnați, fie declarați incompatibili, prin hotărâri definitive”, a anunţat Claudiu Dumitriu, preşedintele organizaţei judeţene.

Este vorba de primarul orașului Predeal – Liviu Cocoș, primarul comunei Augustin – Sebastian Porumb, primarul comunei Hoghiz – Ion Şerban şi primarul comunei Bran – Rareş Rădăcină.

Pentru primarii din Predeal şi Augustin, Prefectul județului Brașov a emis deja ordinele de încetare de drept a mandatelor, încă din data de 22 iunie 2017. Cu toate acestea, cele două localităţi nu se află pe lista circumscripţiilor unde se vor organiza alegeri în data de 3 iunie 2018. Pentru Hoghiz și Bran, prefectul Brașovului nici măcar nu a emis ordine de încetare a mandatelor primarilor, deși și în cazul acestora există hotărâri definitive de condamnare sau incompatibilitate”, a declarat Dumitriu.

Ca urmare, USR Brașov solicită prefectului să emită de urgență ordinele de încetare a mandatului pentru primarii din Bran și Hoghiz și, de asemenea, să ia toate măsurile necesare pentru a face posibilă organizarea în cel mai scurt timp de alegeri parțiale în toate localitățile unde primarii își încetează mandatul.

Ordine de prefect, atacate în instanţă

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, totodată cel acuzat de formaţiunea politică menţionată, Marian Rasaliu ne-a declarat că ordinele de prefect au fost emise, însă au fost atacate în instanţă de primarii în cauză, astfel că până nu se încheie şi această etapă, nu se pot organiza alegeri în localităţile lor.

Au fost informate despre situaţia din judeţul Braşov atât Ministerul Afacerilor Interne, cât şi Autoritatea Electorală Permanentă, cu care comunic în permanenţă. La Părău, situaţia este clară. În celelalte cazuri am dispus ordin de încetarea mandatelor înainte de expirarea duratei normale a acestora (art. 15 din Legea 393-2004 – n.r.), dar ordinele emise au fost atacate de primarii în cauză, la Tribunalul Braşov, secţia Contencios Adminsitrativ. Până la soluţia definitivă şi irevocabilă a acestor litigii, conform recomandărilor MAI, în unităţile adminsitrativ teritoriale în speţă nu se pot organiza alegeri locale parţiale”, a declarat Marian Rasaliu. 

În ce condiţii şi-au pierdut mandatele de primar?

Amintim că primarul orașului Predeal, Liviu Cocoș, a fost condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare, cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (dosarul penal nr. 2509/197/2014, sentința penală nr. 807/2016 pronunțată de Judecătoria Brașov, rămasă definitivă prin decizia Curții de Apel Brașov nr.331/2017). Liviu Cocoş a fost acuzat, alături de 12 consilieri locali, că a atribuit preferenţial în 2011 locuinţe ANL unor persoane, deşi aceastea aveau un punctaj mai mic decât alţi beneficiari înscrişi pe listă.

Sebastian Porumb, primarul comunei Augustin, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2012 – 20 decembrie 2012, perioadă în care a deţinut simultan funcţia de viceprimar al comunei Augustin şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Porumb Sebastian Nicolae PFA, conform raportului de evaluare nr.49732/G/ÎI/2013 al Agenţiei Naţionale de Integritate, rămas definitiv că urmare a pronunţării Deciziei nr. 2524/2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a respins recursul declarat împotriva Sentinţei civile nr.31/2014, pronunţată de către Curtea de Apel Braşov, cu privire la raportul de evaluare al ANI.

Primarul din Hoghiz, Ion Şerban, a fost condamnat defintiv la un an de închisoare cu suspendare şi la pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 10 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese (dosar penal 631/293/2015 – Hotărâre definitive 501/09.06.2017 a Curții de apel Brașov).

Pe data de 1 februarie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat o decizie a Agenției Naționale de Integritate din anul 2014, potrivit căreia primarul comunei Bran, Rareş Rădăcină, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada în perioada 27 iunie 2012 – 12 noiembrie 2013, ocupând simultan funcţia de viceprimar şi pe cea de administrator în cadrul a două societăţi comerciale, precum şi calitatea de titular în cadrul Rădăcină Ghe. Dorel Nicu Rareş – Întreprindere Individuală (raportul de evaluare nr.200003/G/ÎI/12.05.2014 al Agenției Naționale de Integritate, Hotărâre definitivă nr. 317/01.02.2018 a ICCJ, prin care se respinge recursul împotriva sentinţei nr. 71 din 9 iulie 2015 pronunţată de Curtea de Apel Braşov, ca nefondat).

De asemenea, primarul comunei Homorod, Marcel Pelei, a fost declarat și el incompatibil, după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că, în perioada 28 mai 2014 – 27 noiembrie 2015, acesta a deținut atât funcția de primar, cât și calitatea de persoană fizică autorizată în cadrul PFA Marcel Pelei. În cazul primarului din Homorod, decizia ANI încă mai poate fi contestată.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button