[ViDEO] BRAŞOV. 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment marcat în Piaţa Sfatului cu cifre volumetrice
La iniţiativa Asociaţiei Tinerilor Basarabeni, cu sprijinul Primăriei Braşov, în Piaţa Sfatului au fost instalate, astăzi, lângă Muzeul de Istorie, cifre volumetrice de mărime semnificativă (1,7 metri înălţime, 1,5 metri lăţime) care formează numărul 100, pentru a marca Centenarul de la unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918). Acest simbol numeric, care va fi iluminat pe timpul nopţii, va rămâne în Centrul Istoric al Braşovului până la sfârşitul anului. De asemenea, au fost împărţite brăţări şi steaguri cu tricolorul.
Viceprimarul Braşovului, Costel Mihai a punctat: „Pe tot parcursul acestui an vom avea o serie de evenimente pe care fraţii noştri din Basarabia le vor organiza la Braşov. Începem, la sfârşitul lunii mai, cu organizarea unui târg de promovare a brandurilor din Republica Moldova, apoi continuăm cu lansări de carte, proiecţii de filme, spectacole susţinute de trupe din România şi Republica Moldova. Asociaţia Tinerilor Basarabeni a încercat de câţiva ani să aducă această sărbătoare şi în rândul braşovenilor, organizând o serie de evenimente, iar noi am fost întotdeauna alături de ei”.
Victor Soroceanu, vicepreşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni, a precizat: „Ziua de 27 martie este o zi specială pentru noi. Astfel, dăm startul unei serii de manifestări pe care le vom organiza la Braşov, pe tot parcursul anului. Dezvelim cifrele volumetrice şi împărţim brăţări tricolore pentru că vrem să aducem aminte braşovenilor despre Ziua Marii Uniri, pentru că, din păcate, mulţi tineri nu cunosc semnificaţia acestei zile importante”.
Dintre manifestările dedicate evenimentului numit generic „Basarabia 100”, începute încă de duminică, zi în care a avut loc la Teatrul Sică alexandrescu Braşov un concert extraordinar al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor” din Chişinău, enumerăm o „prezentare de bucate” într-un local din centrul vechi al oraşului şi un concert Irina Rimes şi concursul de Miss Basarabia. Alte evenimente importante ar fi participarea meşterilor populari la Târgul de meşteşugari de Zilele Braşovului, lansarea de cărţi ale unor autori din Republica Moldova, degustare de vinuri moldoveneşti şi prezentarea prăjiturilor din Basarabia. Totodată, în perioada următoare vor fi organizate Festivalul de film basarabean, în Piaţa Sf. Ioan (unde vor fi invitaţi regizori şi actori basarabeni), evenimentul „Fabricat în Moldova – târg cu produse din Republica Moldova”, de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, VeloHora (Hora Unirii, cu bicicletele, în toate cartierele Braşovului), „Treasure Hunt” (trad. „Vânătoare de comori”) şi „Adoptă un boboc”. La fel de importantă este şi înfrăţirea a două muzee din Braşov şi Chişinău.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.