Politic

USR Brașov: „Poluarea cu un gaz toxic în Triaj și Liziera Hărman reprezintă o amenințare la adresa sănătății publice!”

Transparența este obligatorie atunci când vine vorba de sănătatea oamenilor, consideră reprezentanții USR Brașov. În urma campaniei de monitorizare a calității aerului, în zonele Triaj și Liziera Hărman, au fost descoperite niveluri ridicate de hidrogen sulfurat (H2S), un gaz toxic cu potențiale efecte grave asupra sănătății. În încercarea de a identifica sursele acestei poluări, Instituția Prefectului a format o comisie mixtă. USR Brașov atrage însă atenția că demersul s-a transformat într-o pseudo-anchetă criticată pentru lipsa de transparență și rezultatele sale nesatisfăcătoare.

Autoritățile de mediu au înregistrat un pas important în eforturile de monitorizare a calității aerului în Brașov în 2022, când s-au dotat cu un laborator mobil și modern, echipat cu dispozitive specializate. Cu toate acestea au fost descoperite nereguli,  aerul respirat de brașoveni fiind uneori o otravă pentru plămânii lor. Nicio persoană nu a fost însă trasă la răspundere. 

Aurel Agache, consilier județean USR cu o vastă experiență și implicare în privința problemelor de mediu la nivelul județului Brașov, atrage atenția că “totul s-a transformat într-o operațiune efectivă de mușamalizare care, în cele din urmă, nu a dus la nicio concluzie cu privire la identificarea cauzelor care au dus la poluarea cu hidrogen sulfurat.” Consilierul USR consideră deosebit de importantă transparentizarea tuturor datelor de mediu pentru că expunerea la gaze toxice poate avea efecte negative asupra sănătății locuitorilor din proximitatea surselor de poluare. 

“APM Brașov refuză să prezinte date (chiar și parțiale) privitoare la vreun criteriu sau vreo lista ordonată, bazată chiar pe datele parțiale pe care cu siguranță le dețin, dar nu vor să le facă publice. Transparentizarea datelor culese cu ajutorul laboratorului mobil în zona Triaj și Liziera Hărman ar permite compararea cu datele legate de emisiile de poluanți de H2S raportate de către agenții economici cărora li s-a impus monitorizarea indicatorilor de poluare”, afirmă Aurel Agache.

H2S, omis din rapoartele de emisii ale APM Brașov
Întrebările ridicate de consilierul USR pun sub semnul întrebării metodologia APM Brașov, care pare să excludă H2S din rapoartele sale de emisii. El susține că lipsa de transparență și refuzul de a furniza date îngreunează identificarea surselor poluării și afectează calitatea măsurilor de protecție a mediului. “Singura soluție existentă pentru clarificarea acestui subiect este publicarea tuturor datelor referitoare la inventarele locale de emisii. Este absolut necesar ca să fie publicate informațiile privind instalații, surse, cu date geografice, cu cantități de emisii pe fiecare poluant și variațiile lor temporale”, spune consilierul județean USR Aurel Agache. Acesta  mai subliniază că transparența este esențială în gestionarea poluării și pentru protejarea sănătății comunității locale, iar problema poluării cu hidrogen sulfurat în Triaj și Liziera Hărman reprezintă o amenințare reală la adresa sănătății publice. Prin urmare, APM are obligația să ofere toate răspunsurile și toate datele pe care le deține.

P – articol al USR Brașov


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button