UPDATE. Ministrul Agriculturii: Laptele de import e „ciudat“ de ieftin
Ministrul Agriculturii Achim Irimescu a vorbit despre problemele pe care le au producătorii de lapte de la noi din ţară şi despre preţul mic al laptelui de import. „ Laptele nostru, în special în zona de deal şi de munte, este un produs excepţional prin faptul că este produs în zonă cu floră spontană curată, unde nu s-au folosit chimicale, nu se stropeste cu pesticide, erbicide şi e de foarte bună calitate“, a spus ministrul Agriculturii.
„Am fost la Vatra Dornei şi Botoşani, se plângeau că primesc 60 de bani/litru. Mi se spune că din restul Europei vine la 19 eurocenţi/litru, e foarte ciudat cum poate să ajunga acel lapte atât de ieftin. Dacă ne uitam pe lista preţurilor la lapte din UE vedem că la coadă de tot, cele mai mici preţuri – 14-15 eurocenti – sunt în Ţările Baltice. Tot către coada e şi Romania, dar oficial figurăm cu 24 de eurocenţi pe litru, fiindcă nu se iau în calcul producătorii mici. Preţul mediu pe Uniune e undeva către 30-31 de eurocenţi. În Franţa s-a găsit o soluţie să nu scadă sub 34 de eurocenti pe litru“, a mai spus ministrul Achim Irimescu la Pro TV.
Acesta a încercat să explice de ce e „ciudat“ preţul laptelui care intră în România. „Mi se pare ciudat pentru că, dacă vă uitaţi pe listă, laptele e la un preţ mult mai mare. Sigur, poate fi o justificare embargoul rus, produsele lactate care ajungeau în Rusia rămân in UE. Dar vine Comisia Europeană şi ne spune ca exporturile agroalimentare ale Uniunii au crescut cu 10% către alte destinaţii decât Rusia. Vedem că suntem invadaţi de laptele din statele respective, în principal Ungaria şi Polonia. E drept, procesatorii mi-au spus că nu depăşeşte 10% din laptele procesat la noi. Având in vedere că e transportat pe sute, mii de kilometri din Polonia, e foarte interesant cum reuşesc ei să fie competitivi“, a mai spus Irimescu la emisiunea „După 20 de ani“.
Ministrul Agriculturii a mai spus că la o conferinţă care a avut loc la Poiana Braşov a aflat că „ar fi subvenţii pe care noi nu le cunoaştem în statele respective“. „Mi-e greu să cred că e aşa, dar vom verifica, fiindcă toate subvenţiile se comunică Comisiei Europene şi dacă nu sunt agreate cu CE, nu poţi să le aplici“, a mai precizat acesta.
Citiţi şi:
Ministrul Agriculturii, despre merluciul infectat: „Viermele perforează stomacul oamenilor“
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.