Politic

UPDATE. Guvernul Dăncilă în faţa primei moţiuni de cenzură

  • pnl-baner.jpg
 

Update 7

Moţiunea de cenzură a fost respinsă

Update 6

A început votarea. Votul este seceret, cu bile albe și negre. 

Update 5

Dan Barna, președintele USR, și-a început discursul: „Vrem să fim țara lui Dragnea, condamnat pentru că și-a însușit banii copiilor din Teleorman și apoi le-a cerut scuze condamnaților din pușcării?”. 

Update 4

A luat cuvântul Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: „Doamnă prim-ministru, v-ați citit discursul? Dacă nu, cineva și-a bătut joc groaznic de dumneavoastră. Ați ridicat minciuna la grad de artă”. 
În acest timp, parlamentarii PSD şi ALDE au părăsit sala.

Update 3

Viorica Dăncilă şi-a încheiat discursul din Parlament, iar parlamentarii Opoziţiei au strigat de mai multe ori „Demisia”, în timp ce parlamentarii Puterii au aplaudat.  Principalele declarații: 

  • Întreaga moţiune este o înşiruire de falsuri, mistificați realitatea pentru propriile jocuri politice.
  • Am parcurs cu atenţie textul moţiunii de cenzură depusă (depuse = nota red.) de opoziţie şi vă mărturisesc că sunt dezamagită. Am sperat că, în ciuda adversităţii politice, va exista, dincolo de jocul politic, o abordare constructivă a criticii în beneficiul cetăţeanului. Am sperat să fim avertizaţi, corectaţi, ba chiar traşi de mânecă cu privire la anumite măsuri care pot părea din perspectiva dumneavoastră discutabile. Nu m-am aşteptat ca întreaga moţiune să fie o înşiruire de falsuri, o prezentare parcă a unei alte realităţi făcute cu rea-credinţă. Înţeleg rolul opoziţiei şi obligaţia ei de a critica Guvernul. Acest lucru face parte din mecanismul esenţial al democraţiei, dar felul în care astăzi lipistă de argumente raţionale opoziţia subminează întregul efrot al Guvernului pe baza unor acuzaţii lipsite de logică şi realism, mă face să cred că această moţiune nu reprezintă decât un joc politic. Mistificaţi realitatea pentru a vă servi propriile interese politice.
  • Prezentaţi răul ca fiind bine, iar binele ca fiind rău. În discursul dumneavoastră nu mai este loc de nuanţe. Totul este alb şi negru. Tot ce face puterea e rău, iar tot ce faceţi dumneavoastră este bine. Acestea sunt premisele şi concluzia moţiunii care trădează o aroganţă incredibilă în raport cu prestaţia îndoielnică pe care aţi avut-o când aţi fost la guvernare. Refuzaţi să admiteţi chiar şi cele mai evidente lucruri bune care s-au întâmplat în această guvernare. Pentru dumneavostră creşterea veniturilor românilor este o măsură populistă care va aduce haosul în economie.
  • Pentru dumneavoastră, creşterea veniturilor românilor este o măsură populistă care va aduce haosul în economie. Pentru dumneavoastră, majorarea salariului minim din România este o măsură antisocială şi antieconomică aşa cum susţin unii din reprezentanţii dumneavoastră într-o scrisoare deschisă. Pentru dumneavoastră creşterea economică de excepţie pe care a avut-o România anul trecut este rezultatul incapacităţii şi incompetenţei guvernării. Îi rog pe români să aibă răbdare pentru acest circ prezentat în Parlamentul României. În viziunea dumneavoastră, scăderea datoriei guvernamentale este de fapt o creştere a datoriei.
  • Orice ar fi făcut acest Guvern, orice ar face, oricât de bine ar merge lucrurile, pentru dumneavoastră este imposibil să ieşiţi din această paragdimă a catastrofei, a dezastrului şi a circului. Când nu mai puteţi combate măsurile bune ale Guvernului, atacaţi într-o măsură primitivă începând de la îndemnurile rudimentare de a lua parul ca să-i loviţi pe adversari, până la gesturile obscene făcute în Parlamentul României. Când nu aţi mai putut nega beneficiul majorărilor de pensii şi salarii, v-aţi legat de aspectul fizic, de coafură sau de ţinuta adversarilor politici. Când nu aţi mai avut cum să negaţi performanţele economice ale acestei guvernări, recunoscută de Fondul Monetar Internaţional, Banca Monetară (Banca Mondială – n.r.) , aţi început să faceţi comentarii jignitoare la adresa nivelului de pregătire a opozanţilor dumneavoastră. Când nu aţi mai putut contrazice rezultatele economice pozitive, confirmate de INS şi Eurostat, aţi început să minţiţi şi să denaturaţi performanţa guvernării noastre.
  • Nu Guvernul este responsabil de evoluţiile inflaţiei. Ştiţi bine că aceasta este în grija şi răspunderea Băncii Naţionale a României, care, de altfel, a şi admis, în mod oficial, că inflaţia despre care discutăm nu a fost generată de politicile guvernamentale.

„Nu mai minţiţi”, au strigat parlamentarii opoziţiei, replica premierului fiind: „Eu ştiu că adevărul supără”.

De asemenea, parlamentarii opoziţiei au strigat „Hoţii!” în timpul discursului premierului, fiind nevoie de intervenţia preşedintelui de şedinţă, care le-a atras atenţia că „vorbeşte o doamnă”.

Update 2

PNL a desfăşurat în Camera Deputaţilor un banner cu sigla partidului şi mesajul „Luptăm până la capăt pentru România”. (foto 2)

Update 1

În acest timp, aproape 4.500 de oameni protestează în fața Parlamentului, la intrarea dinpre Parcul Izvor. Dar circa 100 dintre ei susţin coaliţia PSD-ALDE şi strigă împotriva „statului paralel”.

Ştirea iniţială

Moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie este dezbătută şi votată, astăzi, în plenul Parlamentului.  Pentru demiterea Guvernului Dăncilă este nevoie de 233 de voturi. În acest moment, PNL, USR şi PMP au împreună doar 153 de parlamentari.  Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL se intitulează „Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”. Liberalii nu renunţă la speranţa că îi vor convinge şi pe alţii – inclusiv dintre membrii PSD – să susţină moţiunea.
După citirea moţiunii de cenzură, premierul Viorica Dăncilă ar urma să prezinte punctul de vedere al Guvernului şi să aibă loc dezbateri. În final, Guvernul poate răspunde la critici. Votul este secret şi se exprimă cu bile, iar pentru ca moţiunea de cenzură să treacă şi, prin urmare, Guvernul să cadă, este nevoie ca 233 de parlamentari să voteze „pentru”.

Măsuri nemaivăzute de securitate au fost luate în ziua moțiunii de cenzură. Puterea s-a asigurat că nu se va confrunta pe holurile Palatului Parlamentului cu unii dintre cei care răspund apelului la proteste lansat de USR. Orice invitat are nevoie de aprobarea secretarului general al Camerei Deputaţilor ca să intre în clădire. Iar, în această dimineaţă, lifturile principale pot fi folosite doar de parlamentari. Jurnaliștii, obligați să stea într-un țarc.
Ioana Lupea, consilierul de comunicare al USR, nu a fost lăsată să intre în Parlament. „Dragnea nu-mi dă voie să intru în Parlament. A dat dispoziție că nu poate intra în clădire niciun invitat al USR. Invitații PSD intră bine merci, un grup de doamne tocmai ce-au pătruns, vesele. Așa că azi voi lucra în holul de la intrare. Am așa un sentiment de înante de ’89. Nasol”, a scris pe Facebook Ioana Lupea.

PSD are 70 de invitați. A confirmat chiar Daniel Suciu, liderul de grup al PSD din Camera Deputaților. Acesta a spus că locurile la balcoanele din plenul Parlamentului au fost repartizate pentru oamenii aduşi de PSD, deoarece aceştia au depus cereri înaintea grupului USR, afirmând că toate restricţiile sunt o consecinţă a protestului care a avut loc pe holul Parlamentului.

 

Citiţi şi:

BRAŞOV. Ploaia de cod portocaliu a sabotat pichetarea şi mitingul PNL

UDMR ține cu Dăncilă… prin absență de la vot

 

Surse: Digi24, news.ro


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button