Politic

Update. BRAȘOV. Va cumpăra Primăria imobile ale Fabricii de Zahăr Bod?! Proiectul, din nou LA VOT / Ce transmite primarul Coliban, dorind investiția

 

Consiliul Local Brașov va avea o nouă ședință de îndată, pentru votarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea cumpărării unor imobile situate în comuna Bod,  str. Fabricii nr. 1, proprietatea S.C. Fabrica de Zahăr Bod – în faliment, după ce ieri a respins această investiție.

A doua ședință de îndată pe acest subiect va avea loc luni dimineață, la ora 8.00, în condițiile în care licitația va fi organizată marți.

Inițiatorul proiectului este primarul Allen Coliban.

Ieri au avut loc mai multe contre verbale între primarul Coliban (USR) și viceprimarul Sebastian Rusu (PNL), iar proiectul a fost respins cu 12 voturi pro, unul împotrivă și 13 abțineri.

Rămâne de văzut ce se va vota luni. 

Update:

Primarul Brașovului a postat următorul text, pe Facebook, pentru a promova proiectul:

„Dezvoltarea României este strâns legată de dezvoltarea polilor urbani de creștere.
În competiția dintre Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Iași și Craiova stă miza destinului a milioane de români.
Un rol esențial, în această competiție, îl joacă repoziționarea economică a fiecăruia dintre acești poli.
Istoric, România și-a vândut avuția pe doi lei, în mare parte la fier vechi. Multe dintre fostele platforme industriale fie au ajuns cartiere de blocuri, fie zac părăsite în proprietatea unor speculanți lipsiți de orice viziune de dezvoltare. Excepțiile sunt puține, iar majoritatea investitorilor străini de după 1989 fie au plecat, speriați de nivelul de speculă și corupție, fie au preferat să își dezvolte propriile platforme. În tot acest joc, politicienii au fost traficanți de oportunități pentru interesele firmelor de casă.
Asta dacă nu s-au transformat direct în milionari de carton. În luna ianuarie, am explicat Guvernului României că, în contextul PNRR și al relocării unor facilități de producție din Asia către Europa, orașele noastre ar trebui să vină cu planuri de dezvoltare economică și cu oferte concrete pentru investitori. Și că avem nevoie de bani pentru a achiziționa terenuri în acest scop. Am obținut 10 milioane de lei, bani specific cu această destinație, pentru a fi cheltuiți în 2021. De atunci, am purtat discuții pe mai multe fronturi, pentru a găsi terenurile potrivite. Cu discreție, dar totuși s-a aflat. Specula a înflorit și, brusc, au apărut în mai multe situații contraofertanții ”de fațadă”.

A se vedea CET Brașov, cu un larg istoric de oferte neserioase și niciun participant la multele runde de licitație publică, care, după ce Primăria Brașov și-a anunțat intenția de achiziție a unor terenuri, a stârnit iar interesul jucătorilor imobiliari și al ofertanților-”fantomă” În acest context, am identificat și evaluat (cu evaluator ANEVAR) oportunitatea achiziționării, la preț redus, a unor imobile aflate în lichidare, în arealul zonei metropolitane, un prim proiect fiind cele 30 de hectare ale Fabricii de Zahăr Bod. Iată avantajele pentru a cumpăra (cu bani de la Guvern) cele 30 de hectare ale Fabricii de Zahăr Bod:

– Pot fi terenurile pentru viitoare planuri de relocare a industriei din Brașov, care a ajuns să fie înconjurată de blocurile și casele noilor dezvoltări imobiliare

– Pot fi avantajul Brașovului în atragerea investitorilor strategici

– Au acces la utilități, acces la calea ferată și se situează în proximitatea viitorului nod de transfer intermodal și a viitoarei autostrăzi Bacău – Brașov

– Dezvoltarea părții nordice a zonei metropolitane va ameliora problemele sociale locale, care se răsfrâng și asupra municipiului, iar prosperitatea generată se va reflecta și asupra municipiului – Deși o parte din beneficii vor ajunge și la bugetul local din Bod (taxe, impozite), multe dintre ele vor aparține Brașovului, ca proprietar al terenului (redevențe/chirii, locuri de muncă, alte beneficii ”în cascadă”)

– Costul achiziționării celor 30 de hectare începe de la 600.000 euro. În comparație, platforma CET are un preț de pornire de aproape 30 de ori mai mare. În opinia mea, avem nevoie de amândouă obiectivele, pentru nevoi diferite de investiții strategice, iar prețul terenului de la Bod este incomparabil mai mic

– Banii pe care i-am plăti pentru achiziție nu vin din bugetul local. Sunt bani pe care, altfel, i-am pierde. Bani care vin de la Statul Român și merg, majoritar, tot la Statul Român (principalul creditor al falimentarei Fabrici de Zahăr).

La întrebarea ”Vreți ca Brașovul să primească o fabrică, gratis?” politicienii PNL și PSD au răspuns, vineri, ”Pas”. Avem nevoie de 18 voturi de “Pentru”, 12 dintre acestea fiind deja acordate de consilierii USR PLUS.

Mai avem o șansă. Luni, la ora 8:00, am convocat o nouă ședință de îndată a Consiliului Local, ultima șansă de a participa la licitația privind achiziția celor 30 de hectare. Sper ca toți aleșii locali brașoveni, indiferent de culoarea politică, să aleagă direcția dezvoltării Brașovului și a zonei metropolitane, atunci când decid încotro ne îndreptăm”.

Pentru detalii privind ședința de ieri VEZI ȘI:

BRAȘOV – UPDATE. Va cumpăra Primăria imobile ale Fabricii de Zahăr Bod?!… VOT ȘI CONTRE VERBALE

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button