În urma articolului apărut pe mytex.ro cu titlul „Sub nasul autorităților din BRAȘOV. Lucrări ample de igienizare și amenajare a catacombelor de „După ziduri”, făcute în mare secret”, în această seară am primit o reacție, sub pretenția că ar fi drept la replică, din partea lui Marian Arișanu, unul dintre personajele articolului în cauză. El ne-a scris ca reprezentant al unei firme, prin care, conform spuselor sale, încă din luna octombrie ar fi făcut demersuri către Primăria Brașov pentru a igieniza tunelul Graft, dar nu a primit avizul necesar. Cu toate acestea, nu putem să nu amintim că, în momentul în care jurnaliștii de la Pro TV care au realizat reportajul la fața locului și au vorbit cu Arișanu, acesta nu a spus decât că în catacombe se face curățenie, la rugămintea unei doamne reprezentant de ONG. Atât.
Redăm integral explicațiile lui Marian Arișanu și dreptul său la replică:
Brașov, 12 noiembrie 2017
Pentru ca opinia publică să fie corect informată, S.C. FEERIC TOUR ATRACTIV S.R.L., prin reprezentantul său, Dl. Arișanu Marian Aurel comunică următoarele:
În data de 02.10.2017, am depus la Primăria Municipiului Brașov, în atenția Domnului Primar, a Domnilor Viceprimari și a Consiliului Local, o adresă privind demararea unui parteneriat prin care anunțam intenția de ecologizare și curățare a spațiului cunoscut sub denumirea de “Catacombele Brașovului”. (anexa atașată)
O lună mai târziu am început efectuarea curățeniei în zona menționată, totul pe cheltuială proprie. Fapt menționat și în solicitarea înaintată autorităților.
Atfel, am dorit să aduc aportul meu cetățenesc, pentru curățarea și ecologizarea unei zone care de zeci de ani a fost abandonată și lăsată într-o stare avansată de degradare. Mai mult, la ecologizare s-a folosit un mineral natural 100%, numit zeolit, cu proprietăți de combatere și eliminare a metalelor grele și radioactive, mirosurilor pestilenţiale și a umezelii, care au pus stăpânire pe locul respectiv. Datorită faptului că vremea rea a început să se instaleze peste oraș, câțiva voluntari au ajutat la curățenie.
Dintr-un demers civic a fost montată și o poartă pentru a proteja pe timpul nopții locul curățat și a nu permite accesul turiștilor și copiilor curioși care puteau să se supună unor accidente. De la un vecin, care ne-a susținut în acest demers și care s-a oferit să suporte costurile curentului electric, un voluntar a tras un cablu de curent și s-au alimentat, provizoriu, niște becuri, pentru a putea face curățenie în catacombe. Inițial s-au folosit în primele două zile făclii, însă acestea emanau fum și gaze. În următoarele zile s-a folosit un generator care emana de asemenea gaze puternice, neexistând posibilitatea de ventilare, exista riscul de sufocare.
Nu s-a intervenit în niciun fel în modificarea structurii catacombelor. Voluntarii au intervenit doar în înlăturarea construcției parazitare cu ajutorul unui picamer, din informațiile acestora, catacombele nefiind monument istoric și nefiind luate în evidența Apărării Civile pentru Situații de Urgență.
În așteptarea răspunsului din partea Primăriei, la adresa depusă de societate și văzând că mulți oameni agreează și vor să se implice activ în acest proiect, am depus și o cerere la Min. Justiției, pentru înființarea unui ONG, care are ca scop igienizarea, ecologizarea și reintroducerea în circuitul turistic a acestor tipuri de obiective. (anexă atașată)
Având în vedere cele difuzate în aceste zile în presa locală și centrală, cer un drept la replică. Prin urmare, luni, 13 nov 2017, orele 11:00 vă invit la o conferință de presă la fața locului : Catacombele Brașovului- După Ziduri. De-asemenea invit și autoritățile locale pentru o discuție deschisă de față cu presa și cărora le pot pune la dispoziție amplasamentul în orice moment. Menționez că în acest demers am primit ajutorul multor brașoveni cunoscuți și necunoscuți pe care nu vreau să îi menționez pentru a nu le creea probleme, văzând modul tendențios în care o anumiți jurnaliști au prezentat demersul meu.
Elanul de a face ceva pentru societate și semenii ei este de multe ori judecat într-o notă acuzativă: am încercat să înființez o cantină socială, depunând cereri care nici în ziua de astăzi nu au fost aprobate. Am încercat acțiuni de voluntariat, în ideea de a pune în valoare locuri și spații care să susțină valoarea orașului: sunt acțiuni care nu ar trebui să fie împiedicate fiind făcute de oameni pentru oameni.
Dacă am greșit, am plătit. Ar trebui făcută diferența între lucrurile bune și cele rele.
citiți și
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.