Un ministru cu o idee. O fi a lui?
Eu, unul, împărtășesc nemulțumirea ministrului Agriculturii față de risipa alimentară. Cu o observație importantă, zic au: acest fenomen nu are decât amploare destul de redusă în România, cel puțin în ceea ce privește mediul casnic. Sunt multe țări în care la ghene ajung cantități cu mult mai mari de mâncare din gospodării decât la noi. Nici supermarketurile prezente în țara noastră nu cred că sunt campioane la aruncat produse alimentare. Din câte am constatat, la noi în marile magazine sunt la vânzare destule produse, îndeosebi fructe și legume, care în Occident n-ar avea ce căuta la raft. Cât despre carne și produse din carne, avem destule știri despre controale care descoperă nereguli ce afectează siguranța alimentară, privind, de pildă, prelungirea, prin diverse tertipuri, a termenului de valabilitate.
E drept, se aruncă mult mâncare în lume, Potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), la nivel mondial peste o treime din produsele alimentare ajung la gunoi, o pondere semnificativă provenind de la marii retaileri. Cantitatea de mâncare aruncată anual numai în Europa ar fi de ajuns pentru a hrăni vreo 200 de milioane de oameni.
Cum spuneam, nu România este pe unul din primele locuri la acest capitol. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii pare a-și fi făcut o miză din reducerea risipei alimentare, punând, însă, tunurile tot pe bietul consumator. Asta, deoarece soluția pe care o avansează este… creșterea prețurilor la alimente! „Să crească prețul, și acolo se va ajunge, la creșterea prețurilor, ar putea ajuta la reducerea risipei! Dacă plătești prețul corect pentru un kilogram de carne, fără subvenții, sigur vei gestiona mai bine cantitățile”. Spunea bine cine spunea că noi, românii, suntem cei mai mari dușmani ai noștri! De de unde atâta dușmănie, d-le ministru? Mai întâi, mulți dintre români nu-și permit nici prețurile actuale, adică cele despre care declarația ministerială sugerează că ar fi „incorecte”. Apoi, în pofida faptului că în România sunt cele mai mici subvenții pentru agricultură din Uniunea Europeană (subvenții compuse din partea avansată de la Bruxelles și din aceea pe care o adaugă Guvernul) și se plătesc cu întârziere, ministrul Agriculturii ar vrea să nu se mai dea nici astea! Adică să omoare de tot producătorii de la noi, concurați și așa neloial de cei din străinătate (care beneficiază de mai mult sprijin din partea statului) , astfel încât să nu mai importăm 70-80% din produsele alimentare, ci 100%!!! Și să cumpărăm mai scump gunoaiele și chimicalele de peste granițe, pe post de hrană! Bravos, d-le ministru, halal strategie! Ați gândit-o cu căpșorul propriu ori v-a gândit-o altcineva, de la Buxelles ori din alte capitale unde-și au sediile diverse corporații?
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.