Politic

UDMR continuă atacurile

 

Continuă atacurile UDMR, în urma declaraţiei preşedintelului Klaus Iohannis, care a spus că „ PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor”.

Conform capital.ro, Attila Cseke, liderul grupului senatorilor UDMR a menţionat că un derapaj precum cel comis de preşedintele Klaus Iohannis atunci când s-a adresat națiunii în limba maghiară cu privire la vânzarea Ardealului nu trebuie permis.

„Am ajuns ca limba noastră, limba maghiară, să fie batjocorită. Aşa cum pentru români, limba română este cea mai frumoasă limbă şi este absolut logic acest lucru, aşa şi pentru maghiari limba maghiară este cea mai frumoasă.

Nu credem că trebuie permis un asemenea derapaj. UDMR din 1999, aşa cum am mai spus, are în programul politic, nu este un secret, nu este o noutate, nu este ceva care a apărut acum acest deziderat al autonomiei.

Autonomia, ca şi formă de organizare administrativă care poate acorda un cadru instituţional pentru păstrarea identităţii comunităţii maghiare, fie că este vorba de identitatea etnică, culturală, istorică, economică şamd.

Dacă există modele în acest sens în Uniunea Europeană, de ce nu ar trebui să tindem spre ele? De ce ar trebui să rămânem într-un model de organizare pe care îl avem astăzi?

Este un demers legitim al comunităţii maghiare şi al UDMR.

Din păcate, după ziua de miercuri, săptămâna trecută, după declaraţia preşedintelui, nu s-a mai putut discuta raţional, echilibrat şi civilizat despre acest subiect.

Preşedintele nu numai că a acuzat un partid politic parlamentar, şi nu este treaba noastră de a ne pronunţa asupra acestui aspect, dar a şi folosit în mod batjocoritor limba maghiară şi a batjocorit şi a acuzat şi comunitatea maghiară ca fiind o comunitate care participă la un anumit troc, prin nu ştiu ce birouri secrete, prin Parlament, cu premierul altei ţări.

Aş vrea să reafirm ceea ce am afirmat în ultimii 30 de ani, întotdeauna: UDMR a fost o formaţiune pe eşicherul politic românesc care s-a luptat prin căi democratice în Parlament, prin proceduri, prin metode politice legitime, de reprezentare a comunităţii care ne-a dat mandat de-a lungul a 30 de ani.

Am ajuns, după 30 de ani de democraţie, ca un preşedinte, care de altfel face parte dintr-o comunitate etnică minoritară în România, să ne acuze că vrem să vindem Ardealul.

Este o chestiune foarte gravă şi care, din păcate, a schimbat întreaga posibilitate de a dezbate un asemenea subiect.

Dacă am fi putut să discutăm raţional, am fi văzut şi faptul că nu acum prin Codul administrativ propus de UDMR s-a introdus obligativitatea folosirii limbii materne în administraţia publică locală. Această obligaţie există din 2001, stimaţi colegi care contestă, şi mai ales de la PNL.

Această obligaţie există din 2001, în legislaţia publică locală şi se aplică în toate UAT-urile unde o comunitate etnică are o proporţie mai mare de 20%. Nu este nimic nou sub soare.

Nu trebuie nimic prezentat ca fiind scandalos, ca fiind ieşit din comun, din moment ce de 19 ani se aplică această reglementare. Sperăm că vom reveni la un climat în care o asemenea dezbatere în societate va putea avea loc”, a spus Attila Cseke.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button