Politic

Transferul staționarului Astra, picat la vot în Consiliul Local

Transferul staționarului Astra, picat la vot în Consiliul Local

Ședința de marți (ședință extraordinară, convocată de îndată) a Consiliului Local Brașov a durat aproape o oră, deși pe ordinea de zi erau doar două proiecte. Dacă proiectul privind transferul unui lot de teren aflat în curtea Mârzescu din proprietatea Judeţului Braşov în cea a Municipiului Braşov, pentru extinderea Centrului de îngrijiri paliative al Fundaţiei Hospice, a fost votat în unanimitate de consilierii locali brașoveni, cel de-al doilea proiect a căzut la vot, prin abținere.

Este vorba despre transferul staționarului Astra, parte a Spitalului Clinic Județean de Urgență, din proprietatea Municipiului Braşov în proprietatea Judeţului Braşov, adică a Consiliului Județean, care administrează cele cinci spitale clinice din Brașov, dar nu are drept de proprietate asupra tuturor clădirilor în care acestea funcționează. În unele cazuri, proprietar e Ministerul Sănătății, care a decis în 2011 să dea în grija consiliilor județene și, în orașe mai mici, a consiliilor locale mare parte din spitalele din țară. Pe unele le-a închis atunci sau le-a transformat în azile.
Prezent la ședința CL Brașov, Adrian Veștea, președintele CJ Brașov, a argumentat că pentru a putea reabilita clădirea, aflată într-o stare precară, este nevoie să fie reglementată situația juridică patrimonială. Astfel, trecerea staționarului va primite administrației județene să solicite bani fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea imobilului. Fiind vorba de un proiect de hotărâre din domeniul patrimonial, aceasta poate fi aprobată doar prin votul a minimum două treimi din numărul consilierilor locali, adică 18 din 27.
După discuții în contradictoriu timp de aproape o oră, consilierii locali din Alianța Uniți pentru Brașov (AUB – USR + FDGR) au anunţat că se abţin. Cum s-au strâns doar 17 voturi „pentru” din partea PNL-PSD, AUR și consilierul independent, proiectul nu a trecut.
„Al doilea proiect nu l-am votat pentru că nu a justificat urgența. Președintele Consiliului Județean, prezent fiind în ședința de Consiliul Local, nu a putut să justifice care ar fi temeiul pentru obținerea finanțării și care ar fi termenul. Deci acest proiect poate oricând să revină pe masa Consiliulului Local. Așa cum am spus, nu există încă linia de finanțare deschisă ca să vedem care sunt condițiile pentru depunere, sens în care argumentele practic nu au existat. Se menționează faptul că este necesară proprietatea, însă n-am văzut ghidul pentru că, repet, nu avem finanțare”, a explicat Alexandru Gheorghe, consilier local din AUB, citat de Radio România Brașov FM.

Adrian Veștea s-a arătat decepționat. Șeful CJ spune că a mai încercat un demers similar în mandatul primarului Allen Coliban, atât pentru Astra, cât și pentru staționarul Tractorul, cu intenţia ca pentru ambele obiective să acceseze fonduri din PNRR pe componenta „Valul Renovării”.
„Transferul patrimonial pe care l-am propus reprezintă singura cale prin care şi Staţionarul Astra, aflat în structura Spitalului Judeţean, să poată fi modernizat.
Acest pavilion, construit în urmă cu mai mult de o jumătate de secol, a ajuns într-o stare de degradare avansată, având nevoie de reabilitări şi modernizări ample, în beneficiul pacienţilor. Totodată, pentru respectarea condițiilor prevăzute de legislația de funcţionare a spitalelor și a celor de securitate la incendiu, sunt necesare investiţii semnificative la nivelul clădirii, care altfel nu poate obține acreditarea şi autorizația ISU.
Nimic din toate acestea nu se poate realiza, în lipsa proprietăţii asupra clădirii. Dacă ar fi fost posibilă o altă cale, vă asigur că Astra ar fi fost până acum transformată în ceea ce pacienţii noştri merită cu prisosinţă: un spaţiu în modern şi adecvat acordării unor servicii medicale de cea mai bună calitate!
Nefăcând parte din domeniul public al Județului Brașov, clădirea nu a putut fi inclusă într-un proces complex de renovare, ci doar a suportat unele igienizări şi reparații curente. Suntem în imposibilitatea de a aloca resurse bugetare proprii sau de a accesa fonduri nerambursabile pentru renovarea şi consolidarea seismică a clădirii sau pentru dotarea cu aparatură medicală necesară unui act medical de calitate, pentru simplul fapt că nu putem investi într-un imobil care nu ne aparţine”
, a notat pe pagina sa oficială de Facebook, după ședință, președintele Consiliului Județean Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre


0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button