Politic

Tokes Laszlo I-A CERUT DEMISIA lui Klaus Iohannis!

 

După intervenția sa energică pe tema Ținutului Secuiesc (AUTONOMIA ŢINUTULUI SECUIESC. Klaus Iohannis, ATAC DUR la PSD. „Marele PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor. Jo napot kivanok, PSD! Jo napot, Ciolacu!”), Klaus Iohannis, președintele României, a intrat, în afara liderilor PSD (Marcel Ciolacu, ATAC la IOHANNIS: „Am avut senzaţia că Vadim Tudor trăieşte şi este preşedintele României”), în atenția diverselor oficialități maghiare (AUTONOMIA ŢINUTULUI SECUIESC. Kelemen Hunor, despre Iohannis: „Isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos” & Reacţia Ungariei, după declaraţiile preşedintelui Iohannis: „Președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Mai mult respect pentru maghiari” & PREMIERUL UNGARIEI, reacţie la declaraţiile lui KLAUS IOHANNIS. „Bineînţeles, dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată, dar deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea”).

Mai nou, pe contul său de Facebook, Tőkés László a scris că „preşedintele României trebuie să demisioneze fără întârziere”.

Iată întreaga postare:

„Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ‒ EMNT/CNMT) condamnă cu toată severitatea declaraţia televizată făcută de domnul Klaus IOHANNIS, preşedintele României în data de 29 aprilie 2020. Subiectul declaraţiei respective, rostite chiar în faţa opiniei publice internaţionale, a fost adoptarea tacită în Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Totodată, CNMT se menţine în mod consecvent pe poziţia sprijinirii autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc şi îşi exprimă susţinerea deplină pentru acest proiect de act normativ, care a fost între timp respins de Senat ca şi cameră decizională.

Discursul instigator şi incitator la ură rostit de către şeful statului român încalcă prevederi ale Codului Penal din România, provoacă tensiuni interetnice şi prin urmare este profund antiminoritar, antidemocratic şi antieuropean. Ne putem aştepta în mod justificat ca atât principala forţă guvernamentală, Partidul Naţional Liberal, cât şi Forumul Democrat al Germanilor din România, al cărui preşedinte anterior a fost tocmai domnul Klaus IOHANNIS, să se desolidarizeze de acest discurs. Considerăm un fapt ruşinos că preşedintele nostru, care este sas din Transilvania, şi domnul Ludovic ORBAN, prim-ministrul ţării noastre, care are rude maghiare pe linie ascendentă, generează sentimente antimaghiare şovine în loc să promoveze înţelegerea şi reconcilierea româno-maghiară.

Chiar cu treizeci de ani în urmă, domnul Ion ILIESCU, fostul şef de stat social-democrat a acuzat de separatism maghiarii, care s-au raliat dorinţei de autonomie, şi jucând cartea maghiară a dat cale liberă agresiunii antimaghiare de la Târgu Mureş. Maniera similiară şi lipsa de scrupule, ce caracterizează prezenta acţiune la care s-a dedat succesorul său de etnie gemană şi de religie evanghelic luterană, Klaus IOHANNIS, prin care el sperie din nou ‒ fără vreo bază reală, faptică ‒ opinia publică română cu anexarea Transilvaniei de către Ungaria, este consternantă.

Prin ce se deosebeşte liberalul IOHANNIS de social-democratul ILIESCU? Ambii interpretează partitura intitulată „separatismul” maghiar, compusă de Securitatea reînfiinţată în martie 1990, a cărei secţie responsabilă de cazurile legate de maghiari se numea «Iredentiştii maghiari».

Protestăm împotriva însuşirii şi continuării moştenirii politice antimaghiare şi antiminoritare lăsate de Securitate, poliţia politică a lui Ceauşescu, ce se manifestă în mod strident şi prin climatul politic general de respingere a autonomiei, încarcerarea nedreaptă a lui BEKE István şi SZŐCS Zoltán, respectiv profanarea mormintelor Cimitirului Eroilor din Valea Uzului.

În cuvântarea rostită cu ocazia aniversării a treizeci de ani de la Revoluţia din România, domnul ORBÁN Viktor, premierul Ungariei, a chemat la «edificarea împreună cu românii a unei noi Europe Centrale». Cu toate acestea, domnul preşedinte IOHANNIS, a lansat acuze la adresa prim-ministrului maghiar şi în cadrul acestui discurs televizat, în loc să fi acţionat – conform menirii sale de şef al statului – în direcţia cooperării dintre popoarele noastre şi a reconcilierii româno-maghiare.

În virtutea celor expuse, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (EMNT/CNMT) consideră că domnul Klaus IOHANNIS nu este vrednic de înalta demnitate de stat pe care o îndeplineşte şi îi cere demisia,

Semnat TŐKÉS László, preşedinte”.

CITEȘTE ȘI: ȚINUTUL SECUIESC. Răspunsul MAE după declarația ministrului Afacerilor Externe din Ungaria…


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button