SONDAJ DE OPINII. Poziții oficiale despre reforma în justiția din România, după criticile exprimate la Bruxelles
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (foto), a avertizat România să revină pe calea unui proces de reformă în justiţie corect şi să se abţină de la orice măsuri care ar însemna regres în privinţa statului de drept. „România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect, asta înseamnă paşi înainte, nu înapoi, şi înseamnă şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor care s-au realizat în ultimii ani”, a declarat oficialul european, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, s-a declarat preocupat de soarta Codruţei Kovesi, candidata preferată de legislativul comunitar pentru noul rol de procuror-şef european.
De asemenea, a fost publicat un document comun semnat de 12 ambasade în România (Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite ale Americii şi Suedia.), în care acestea îşi „exprimă îngrijorări cu privire la statul de drept” din România şi solicită părţilor implicate în elaborarea de ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei „să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei”.
Ca urmare, mai mulţi oficiali români şi-au exprimat nemulţumirea faţă de ingerinţele din exterior în actul justiţiei din România.
Vă prezentăm câteva opinii din teritoriu pe această temă:
„A asista pasiv la derapajele PSD echivalează cu o complicitate”
Adrian Veștea, președinte al CJ Brașov, președintele PNL Brașov: Atât înalții reprezentanți ai Uniunii Europene, cât și cei 12 ambasadori la București ai unor state aliate și partenere ale României nu au făcut decât să constate evidența pe care și noi, românii, o constatăm. Anume că, de la venirea PSD la putere, asistăm la un asalt continuu împotriva democrației și statului de drept, manifestat în primul rând prin atacuri la adresa justiției, cu scopul de a impune controlul politic asupra acestei puteri în stat, pentru a rezolva problemele penale ale unui om, în speță Liviu Dragnea, și pentru a slăbi lupta anticorupție. Îngrijorările pe care le manifestă sunt absolut firești pentru niște parteneri și aliați ai României. Iar acest fapt este dovedit chiar de reacțiile pe care le-au avut reprezentanții puterii de la București. Dacă ar fi fost o putere onestă, de bună credință, ar fi reflectat, întrebându-se dacă nu a greșit pe undeva, mai ales că îngrijorările vin de la niște aliați și parteneri ai țării noastre, nu de la niște dușmani. În loc de asta, Dragnea, Dăncilă și compania au reacționat agresiv, cu o retorică de tip ceaușist, demonstrând ceea ce este de demonstrat: că atât oficialii UE și cei 12 ambasadori, cât și foarte mulți români care își exprimă nemulțumirea față de modul în care PSD exercită puterea au dreptate. Iar când asemenea derapaje grave se petrec într-o țară membră a UE și a NATO, a asista pasiv echivalează cu o complicitate”.
„Reflecție a unui dublu standard”
Răzvan Popa, eurodeputat PSD: „Aceste semnale sunt o reflecție a unui dublu standard pe care îl vedem destul de des. Cele mai bune exemple sunt mesajul lui Antonio Tajani și, chiar mai grav, cel de zilele trecute din partea lui Manfred Weber. Acești politicieni vorbesc despre necesitatea respectării statului de drept, cerând însă concomitent intervenții în justiție, pentru stoparea unor dosare în lucru. Astfel de semnale sunt de fapt incompatibile cu valorile Uniunii Europene, cele pe care Tajani sau Weber pretind că le apără. În altă ordine de idei, cred că este important să se înțeleagă că România are dreptul de a decide asupra legislației din domeniul Justiției, pentru că problemele care au ieșit la iveală în ultimii ani nu pot fi pur și simplu trecute cu vederea”.
„Guvernul Dăncilă are credibilitate zero pe plan extern”
Siegfried Mureșan, eurodeputat PPE: „S-a confirmat ceea ce spun de șase luni, și anume că Guvernul Dăncilă are credibilitate zero pe plan extern, un Guvern care nu poate obține nimic pe plan european. Săptămâna trecută a fost cea mai neagră de când România a preluat președinția rotativă a Consiliului UE, fiind trimise mesaje clare de la Bruxelles: „Știm că vreți să afectați Justiția”, iar Tajani a transmis ferm: „Luați mâna de pe Justiție”. Președinția rotativă a Consiliului UE este cea mai bună oportunitate de a interveni în agenda UE, însă Guvernul Dăncilă a eșuat. Mesajul meu către români este să urmărească ceea ce au de spus candidații la Parlamentul European, apoi să meargă la vot și să-i voteze pe care care-i reprezintă cu adevărat”.
„Nu suntem colonie, nu acceptăm duble măsuri”
Maria Grapini, eurodeputat PPU: „Și pe mine mă întristează astfel de poziții și sunt profund îngrijorată de substratul lor periculos. Comisia Europeană nu are voie să facă politică, ambasadelor le este interzis prin lege să aibă imixtiuni în state suverane. Domnul Timmermans a cerut, practic, Guvernului să intervină în Justiție. La vedere! Fără vreo reținere! Ambasada Statelor Unite a emis, din nou, opinii publice în probleme interne ale României. Mai arătați-mi o țară în care se întâmplă așa ceva (…) Nu suntem colonie, nu acceptăm duble măsuri, nici puneri la zid injuste. Mai grav, este o contrazicere publică a principiilor emise de către aceiași lideri europeni. Oficial, ni se transmite să păstrăm cu sfințenie independența Justiției și, tot oficial, ni se dau indicații, în fapt ordine. E moral? Dar legal? În MCV-ul acesta aiuritor, ne dau indicații să nu se amestece Executivul în Justiție, iar acum ne cer să intervină Guvernul să oprească ancheta pentru un procuror – Kovesi nu mai este șefă – în schimb, nu au suflat o vorbă când a fost anchetat procurorul șef Tiberiu Nițu, la comanda doamnei Kovesi, dovedit nevinovat! Cer oficialilor europeni să spună ce articol din Tratat le permite imixtiunea!”.
„Demers profund nesincer”
Daniel Zamfir, senator ALDE Brașov: „Nu este pentru prima dată când același grup de ambasadori au aceeași poziție în legătură cu aceeași temă. Deja funcționează ca o asociație care urechează România chiar înainte să se întâmple lucruri. Sunt profund îngrijorat că domniile lor, reprezentanți ai unor state cu democrații avansate, nu sunt deloc indignați de faptul că unealta statului represiv din perioada comunistă este ținută încă în funcție de președintele României, printr-o evidentă complicitate inacceptabilă, la 30 de ani de la Revoluție. Dublul standard al domnilor ambasadori mă obligă să calific demersul ca fiind unul profund nesincer și chiar un amestec în treburile interne ele României”.
„Gafă diplomatică”
Gabriel Andronache, deputat PNL de Brașov: „Este o atitudine ineptă, o gafă diplomatică, poziția primului ministru al Guvernului PSD atât timp cât domeniul justiției este partajat cu Uniunea Europeană. Prin urmare, se aplică principiul proporționalității, iar în materia respectării standardelor statului de drept, statele membre UE își pot exprima opinia cu privire la alt stat membru, în temeiul art. 7 din tratatul Uniunii. Ambasadorul exprimă întotdeauna poziția statului pe care îl reprezintă. Ca atare, singura revoltă ar trebui să fie la adresa majorității guvernamentale din România, care de doi ani de zile calcă în picioare toate principiile fundamentale ale statului de drept, cel mai afectat fiind principiul separației între puterile statului”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.