Politic

Șefi noi și alt scandal la Consiliul Judeţean / Consilierii PSD au părăsit sala (video)

Șefi noi și alt scandal la Consiliul Judeţean. Aleşii judeţeni au fost convocați luni, de îndată, într-o şedinţă extraordinară, pentru a desemna vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJ Brașov, post vacant, în condiţiile în care Adrian Veştea a renunţat la mandatul său după ce a fost numit ministru al Dezvoltării.
De altfel, sâmbătă, 17 iunie, Consiliul Judeţean Braşov s-a reunit într-o şedinţă extraordinară, pentru a lua act de demisia preşedintelui, depusă încă din 15 iunie 2023, inclusiv la Prefectura Braşov (detalii aici). Așa cum era de anticipat, atribuţiile preşedintelui au fost preluate de Şerban Todorică (PNL) foto 4 și 5, în dreapta, foto 8. De asemenea, tot ieri a fost ales şi un consilier judeţean care să îndeplinească temporar atribuţiile vicepreşedintelui, în persoana lui Ciprian Sterpu (foto 9), liderul grupului PNL.

Cei de la USR au intrat în sală mai târziu

Însă, ședința a fost departe de a se desfășura atât de lin cum ar fi trebuit, cu două puncte pe ordinea de zi, din care primul avea numele lui Șerban Todorică pe proiectul de hotărâre. Consilierii județeni USR au întârziat, iar dacă sâmbătă unul dintre ei, prezent în sală (ședința a fost în format hibrid, fizic și online) a fost vocal, reclamând citarea greșită a temeiurilor legale din Codul Administrativ și lipsa documentației aferente, luni, social-democrații au părăsit sala (foto în timpul şedinţei, după discuții aprinse, pe un ton înalt.
Conform proiectului de hotărâre aflat la primul punct al ordinii de zi, împuternicit pentru a conduce şedinţa trebuia să fie celălalt vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov Szenner Zoltan. Cum acesta absenta, a fost propus Vasile Ungureanu (foto 4, stânga), fiind aprobat prin vot deschis. Când Ungureanu a urcat la prezidiu și a trecut la punctul doi, s-a iscat o discuție despre modalitatea corectă de alegere a președintelui de ședință. Ungureanu a propus reluarea votului, dar în sală au apărut consilierii judeţeni USR, inclusiv Szenner Zoltan (foto 5, stânga), și după altă mică dispută și votare a devenit președinte de ședință.

Acuzații de fals și ilegalitate

De abia de aici, s-au încins spiritele. Liderul grupului PSD din Consiliul Judeţean, Adrian Iatan (foto 1, la microfon), a afirmat că materialele aferente şedinţei au fost încărcate pe site „cu săvârşirea unei ilegalităţi”. „Trei dintre consilierii judeţeni PSD au votat convocatorul şedinţei, iar respectiva listă de semnături a fost ataşată materialelor de astăzi (luni – nota red.). Din punctul nostru de vedere, respectivele puncte pot fi lovite de nulitate. Ca atare, le recomand colegilor din PSD să părăsească sala şi să participe la o şedinţă pe care noi o considerăm ilegală”.
Szenner Zoltan a spus că a discutat cu secretarul judeţului, care i-a prezentat un nou convocator (dat fiind lipsa unui președinte de CJ, ședința trebuia să fie convocată, conform legii, de cel puțin o treime dintre consilierii județeni), care ar fi corectat situația. În discuţie a intervenit şi Ciprian Sterpu (foto 1 și 3, în dreapta lui Iatan), care a invocat „erori materiale”, „o confuzie”, dând asigurări că „nu a fost nimic intenţionat. S-a rectificat. S-a postat astăzi şi suntem în cadrul legal”. Însă Iatan nu s-a lăsat convins: „Din punctul meu de vedere nu suntem în cadrul legal şi voi sesiza organele abilitate să dea un punct de vedere”, a răspuns liderul Grupului PSD.
Nici intervenția lui Şerban Todorică, care a argumentat că de vinerea trecută nu s-au putut semna acte la Consiliul Judeţean și a subliniat că „un joc politic pe acest subiect nu este benefic nimănui”, nu i-a oprit pe consilierii judeţeni PSD, care au părăsit sala. Ceilalți 25 de consilieri judeţeni au aprobat proiectele de hotărâre.
„La nivel de Consiliul Județean există foarte multe proiecte în derulare, unele dintre ele chiar eu le-am coordonat alături de actualul ministru Adrian Veștea. Aceste proiecte trebuie continuate, finalizate și apoi să ne gândim la alte proiecte mari. Vom face de așa manieră încât să mulțumim cât mai mulți cetățeni. Am terminat un proiect mare (nota red. – Aeroportul). Este important și oamenii au așteptări. Imediat inaugurăm Drumul de sub munte, care este foarte avansat. Valea Doftanei (n.r. – alternativa la DN1) este un proiect care trebuie să prindă viață. Trebuie să înceapă lucrările pe acest drum și eu cred că de acest proiect va trebui să ne legăm și noi, Consiliul Județean, ca să îl ducem cât mai repede la finalizare, pentru că descarcă foarte mult trafic din Valea Prahovei”, a precizat Șerban Todorică.

Ce i-a enervat pe social-democrați

Nervozitatea social-democraților brașoveni, stranie, dat fiind că sunt cu liberalii în coaliția de guvernare, pare să aibă la bază speranța neîmplinită de a avea, măcar acum, un post de vicepreședinte al CJ Brașov.
Cum majoritatea din forul legislativ județean este, de doi ani, formată din PNL (care are 16 consilieri) și PSD (opt aleși), la care se adaugă Pro România (doi consilieri), era aproape cert că Todorică Șerban, care este și secretar general al organizației județene PNL, venit la CJ din postura de primar al comunei Prejmer timp de 20 de ani, va prelua atribuțiile de președinte.
În 2020, majoritatea din CJ fusese formată din PNL și USR (opt consilieri), dar după ieșirea formațiunii de la guvernare, în 2021, raportul s-a schimbat. Szenner Zoltan a rămas, totuși, vicepreședinte CJ.

Video cu ședința extraordinară a Consiliului Județean de luni, 19 iunie:


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button