Politic

Se va înțelepți Guvernul peste noapte?

 

La finele anului 2016, când PSD se pregătea să preia guvernarea, deficitul bugetului general consolidat (adică bugetul de stat plus cel al asigurărilor sociale, plus bugetele fondurilor speciale, plus cel al Trezoreriei etc., adică tot ce înseamnă bani publici) era de 2,6% din PIB. Actualmente, România este singura țară din Uniunea Europeană al cărei deficit bugetar începe cu cifra 3. În acest an, în primele patru luni, s-a înregistrat un deficit aproape dublu față de aceeași perioadă din 2018. Mai alarmant, într-o singură lună din 2019, respectiv de la finalul lui aprilie până la finalul lui mai, deficitul a mai crescut de peste două ori. Întâmplător, tocmai în perioada campaniei pentru europarlamentare și referendum.

Ce înseamnă deficit bugetar știe cam toată lumea: statul se întinde mai mult decât îi e plapuma, cheltuie mai mult decât îi permit veniturile. Și, chiar dacă guvernanții se laudă cu creșterea veniturilor la buget, acestea sunt departe de nivelul prognozat de marii specialiști din Palatul Victoriei și nu țin pasul cu cheltuielile. Astfel, în primele patru luni ale acestui an, veniturile bugetului general consolidat au fost cu 11,8% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar semnificativ sub nivelul de 16% prognozat. Cheltuielile, însă, au crescut cu 21,5% față de același interval din 2018. Și cel mai mult s-au majorat cheltuielile cu salariile bugetarilor (+20,4%).

Cel mai grav, însă, nu este acest deficit ridicat, ci faptul că banii nu au fost folosiți acolo unde doare cel mai tare, în investiții publice. Dimpotrivă, cheltuielile pentru investiții sunt mai mici în acest an decât în aceeași perioadă din 2018, când, oricum, era vai de ele!

Una dintre consecințele acestui mod de a guverna, bazat pe creșterea tuturor deficitelor (cel de cont curent, de pildă, a înregistrat, în inauarie 2019, un deficit de peste 16 ori mai mare decât în ianuarie 2018), este faptul că Guvernul se împrumută la foc automat, aproape lunar, la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, îndatorând generații de români, care vor trebui, evident, să achite aceste împrumuturi.

Bun, a plecat de la butoane Liviu Dragnea, e istorie, cum a decretat un baron pesedist. Credeți că, brusc, PSD își va schimba paradigma de guvernare? Credeți că d-na Dăncilă, d-na Carmen Dan, d-na Ecaterina Andronescu, dl. Orlando Teodorovici, dl. Marius Budăi (ministrul Muncii, dacă nu știați…), dl. Petre Daea, dl. Răzvan Cuc și alții ca ei, care își dau atâta importanță, vor deveni subit competenți, dedicați binelul public, slujitori ai poporului? Credeți că se vor înțelepți peste noapte și de mâine dimineață vor deveni exemple a ceea ce înseamnă buna guvernare? Iar PSD se va da de trei ori peste cap, precum în basme, și se va preface în altceva decât ceea ce a fost și este?


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button