Politic

Scutul antirachetă de la Deveselu este funcțional. Ce a spus ambasadorul SUA, Hans Klemm?

 

Scutul antirachetă de la Deveselu este gata. Ceremonia de inaugurare va avea loc astăzi în prezența oficialilor români, americani și a reprezentanților NATO. Construcția a început în 2013. Radarul și rachetele defensive vor putea fi folosite după ce militarii americani le vor testa timp de câteva luni.

„Ne aflăm aici pentru a marca un moment important pentru sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, din România. Parteneriatul nostru în cadrul Etapei a II-a a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA), ce reprezintă contribuţia SUA şi României la apărarea antirachetă a NATO, demonstrează foarte bine de ce SUA şi România au relaţii militare excelente.

La începutul mandatului său, preşedintele Obama a adaptat abordarea noastră cu privire la apărarea antirachetă în Europa pentru a răspunde ameninţărilor în evoluţie.

În februarie 2010, România a acceptat oferta administraţiei americane de a găzdui Etapa a II-a a EPAA, iar în septembrie 2011, SUA şi România au semnat Acordul privind apărarea antirachetă, ratificat de Parlamentul României în decembrie 2011.

Nu pot să nu menţionez activitatea susţinută şi dedicarea negociatorului principal al României în acest proces, fostul ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Domnule ambasador Aurescu, vă mulţumesc pentru toate eforturile depuse la acest proiect.

În octombrie 2013, cu doi ani în urmă, subsecretarul pentru politici al Departamentului Apărării, Jim Miller, şi preşedintele României, Traian Băsescu au marcat începerea lucrărilor la amplasamentul de la Deveselu.
Din acel moment, reprezentanţii României şi ai SUA au făcut eforturi neobosite pentru a asigura încheierea la timp a construcţiei militare a amplasamentului. Mă bucur să pot spune astăzi că toate activităţile principale de construcţie militară de la bază, tot ceea ce este necesar pentru funcţionarea sistemului a fost finalizat şi funcţionează şi că proiectul a fost realizat cu costuri mai mici decât s-a prevăzut, datorită excelentei colaborări cu Guvernul României.

Intrăm acum în următoarea etapă, a testării şi evaluării operaţionale, în vederea pregătirii pentru declaraţia Capacităţii Iniţiale de Operare a acestuia, precum şi a procesului de integrare NATO.
Înainte de a încheia, doresc să clarific scopul exact al acestui sistem şi, nu mai puţin important, ce nu este menit acest sistem să facă.

În primul rând, acest sistem este proiectat doar pentru a contracara ameninţări venite din afara Europei. Aşa cum a spus domnul ambasador Comănescu, NU este, repet NU este îndreptat împotriva Rusiei şi nu are capacitatea de a reprezenta o ameninţare pentru Rusia. Am explicat acest lucru Rusiei cu numeroase ocazii.

Totodată, ne-am oferit să colaborăm cu Rusia pentru a-i atenua îngrijorarea şi, în cazul în care doreşte acest lucru, pentru a-i proteja pe toţi cetăţenii noştri de rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic.

Îi felicit încă o dată pe partenerii noştri români pentru acest proiect şi pe colegii mei de la Departamentul Apărării, care au făcut eforturi susţinute pentru a concretiza acest proiect. Acest moment important pentru apărarea antirachetă a Europei evidenţiază un lucru care a fost întotdeauna adevărat cu privire la cea mai măreaţă alianţă militară din istorie, NATO: atunci când colaborăm în mod profesionist şi ferm, putem realiza orice ne propunem”, a declarat ambasadorul Hans Klemm în cadrul evenimentului de inaugurare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button