Politic

Scrisoarea nemulțumiților din PSD: „Cerem demisia imediată a d-lui Liviu Nicolae Dragnea din funcția de președinte al partidului și din funcția de președinte al Camerei Deputaților”

 

Scrisoarea celor nemulțumiți de felul în care este condus PSD, despre care se vorbește de câtva timp, a apărut, în fine, și în spațiul public. Ea este semnată, în numele unui „comitet de inițiativă”, de trei nume grele ale social-democraților: Paul Stănescu, vicepreședinte al PSD și viceprim-ministru, Gabriela Firea, vicepreședinte al PSD și primar general al Capitalei, și Adrian Țuțuianu, vicepreședinte al PSD și vicepreședinte al Senatului. Semnatarii cer demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD şi de la conducerea Camerei Deputaţilor, pe lângă alte 18 solicitări.

„Partidul Social Democrat scade în preferințele electoratului, cercetările sociologice indicând o opțiune de vot cuprinsă între 25%-30%, cu mult sub scorul obținut de partid la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%). De asemenea, președintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7%-12% din preferințele electoratului, cu mult sub cota partidului, fiind de altfel cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani”, se afirmă în scrisoare.

Lista reproșurilor la adresa lui Liviu Dragnea

În opinia semnatarilor, cauzele pentru care partidul a ajuns în această situație sunt:

„1. PSD și guvernul său sunt parte a unor conflicte interne, care au răbufnit și vor continua să se accentueze. Modul în care au fost desemnați cei trei candidați la funcția de prim-ministru și membrii Guvernului, fără nici un set valid de criterii necesare pentru o guvernare performantă, a adâncit conflictele latente din partid și a generat neîncredere în rândul alegătorilor. Moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern, instalarea a nu mai puțin de trei guverne în 19 luni, schimbările neexplicate ale unor miniștri, sunt elemente percepute în mod negativ de electoratul PSD (…).

2. PSD se află într-un război permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importantă a societății românești: Președintele României, partidele politice din opoziție, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc.

3. Agenda publică a fost acaparată de teme precum corupția, schimbările din Justiție, „statul paralel”, de protocoalele de colaborare cu SRI, care au acoperit, în planul dezbaterii publice, rezultatele guvernării în domeniile economic și social. La aceasta se adaugă o strategie de comunicare publică deficitară a partidului, care doar a reacționat defensiv și ineficient la atacurile venite din toate părțile, în loc să fie proactiv și să impună temele de discuție.

4. Toate luările legitime de poziție pe tema „statului paralel”, a abuzurilor comise în justiție, în baza protocoalelor ilegale dintre SRI și diverse instituții, au fost contracarate cu ideea că PSD acționează din interes propriu, în beneficiul unor lideri sau acoliți ai acestora. De asemenea, inițiativele PSD în zona reformării Justiției, justificate din perspectiva democratizării societății românești, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale, au fost atacate de opoziția parlamentară și o parte a societății civile, ca fiind demersuri exclusiv în interesul liderului PSD, dl Liviu Dragnea. Prin urmare, se poate afirma, fără rezerve, că liderul PSD a devenit, prin vulnerabilitatea sa juridică, un obstacol în adoptarea acestor reglementări.

5. Manifestările împotriva guvernului și a PSD, în special cele din iarna anului 2017 și cele recente, din august 2018, au contribuit la polarizarea societății românești și la dezvoltarea unei atitudini agresive împotriva PSD, din partea unor segmente ale societății. Acțiunile de protest anunțate pentru lunile septembrie și octombrie 2018 vor adânci criza de neîncredere în partid. În acest context, adoptarea prin ordonanță de urgență a unor măsuri de amnistie și grațiere este de natură să genereze proteste de amploare care se vor solda, cel mai probabil, cu căderea guvernului Dăncilă și cu pierderea guvernării de către PSD.

6. Promovarea în Guvern, ministere, agenții, alte instituții publice a unor persoane cu evidente carențe profesionale, incapabile să comunice corect, argumentat, pe temele guvernării.

7. Instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul percepției că sunt atacate instituțiile statului de drept și Justiția. PSD nu a fost capabil să explice convingător, în plan extern, motivațiile reale și legitime ale demersurilor sale privind reforma în Justiție și încetarea încălcărilor grosolane ale drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor de către „statul paralel”.

8. Situația juridică vulnerabilă a liderului PSD, Liviu Nicolae Dragnea, a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului, elementul principal de atac al opoziției și a unei părți a societății civile, o perpetuă sursă de neîncredere în plan intern și extern, motivul pentru care se pune la îndoială corectitudinea oricărui demers inițiat de PSD de în direcția reformării Justiției.

9. Conducerea discreționară a partidului, transformarea structurilor de conducere (Biroul Permanent Național, Comitetul Executiv) în foruri care validează deciziile luate într-un format restrâns, desființarea de facto a Consiliului Național și a departamentelor partidului, lipsa dezbaterii interne în structurile politice și parlamentare”.

Ce propun contestatarii lui Dragnea

Scrisoarea continuă cu o listă de revendicări, printre care:

„- Demisia imediată a d-lui Liviu Nicolae Dragnea din funcția de președinte al Partidului și din funcția de Președinte al Camerei Deputaților.

– Asigurarea interimatului conducerii PSD de către d-na Viorica Dăncilă, președinte executiv, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019. Democratizarea vieții interne de partid și asigurarea funcționării statutare a structurilor interne (Birou Permanent Național, Comitet Executiv, Consiliul Național, Departamente etc.).

– Menținerea coaliției PSD-ALDE, singura garanție a continuării programului de guvernare. Negocierea susținerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorități naționale, parlamentari independenți.

– Îmbunătățirea actului de guvernare și consolidarea echipei guvernamentale. Agenda publică a Guvernului trebuie centrată pe investiții publice, sprijinirea mediului de afaceri în vederea menținerii ritmului de creștere economică.

– Susținerea necondiționată a adoptării și aplicării noii legi a pensiilor (…).

– Elaborarea unui plan coerent de eficientizare a sistemului de ajutoare sociale prin măsuri țintite, menite să-i ajute pe cei aflați cu adevărat în nevoie (…).

– Pregătirea corespunzătoare a Președinției Consiliului Uniunii Europene, moment ce trebuie să genereze o îmbunătățire a imaginii României și a guvernării, în plan internațional.

– Creșterea coeziunii grupurilor parlamentare și adoptarea în această sesiune parlamentară a pachetului de legi privind Justiția, legile de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă; legile privind securitatea națională, Codul administrativ, dar și inițiativele legislative necesare punerii în aplicare a măsurilor adoptate de Comitetul Executiv Național al PSD, din 1 septembrie 2018; legea off-shore; legislația privind regimul juridic al incompatibilităților și conflictelor de interese. Grupurile parlamentare vor susține necondiționat guvernul PSD-ALDE și vor respinge orice moțiune de cenzură promovată de opoziția parlamentară.

– Adoptarea unei inițiative legislative privind amnistia și grațierea, după o largă consultare și dezbatere cu: Ministerul Justiției, CSM, ICCJ, asociațiile magistraților, UNBR și societatea civilă (…).

– Susținerea Guvernului în procesul de rectificare bugetară. Pregătirea corespunzătoare a rectificării bugetare din luna noiembrie. Pregătirea bugetului de stat și a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019 și adoptarea acestora până la sfârșitul sesiunii parlamentare”.                             

Primele reacții din PSD

Secretarul general al PSD, Marian Neacșu: „Am citit cu atenție declarația comună a colegilor noștri și am constatat că sunt enunțate o serie de principii sănătoase privind acțiunea politică a PSD, care din păcate au fost abandonate în ultima perioadă. Sunt întru totul favorabil ideii de revenire la modul colegial și democratic de luare a deciziilor în partid și, mai ales, celei de asigurare a continuității și mai ales a coerenței guvernării. În calitate de secretar general, propun ca în perioada imediat următoare acest document să fie analizat de toate organizațiile partidului și dezbătut în cadrul Comitetelor Executive Județene, astfel încât președinții de organizații să participe la Comitetul Executiv Național cu un mandat clar din partea membrilor de partid”.

Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD, președinte PSD Maramureș: „Nu am spus că nu sunt de acord cu documentul, dar partidul e format din 500.000 de membri. Ne vom întâlni să discutăm, pentru ca organziațiile din Ardeal să aibă o poziție tranșantă în CEx al PSD. Ideea de tabără deranjează foarte mult și ar putea duce la o înfrângere a PSD. Dați-mi voie să discutăm în interiorul partidului. Așa fi vrut ca această scrisoare să fie discutată în interior. Am auzit doar azi despre conținutul ei. Acest lucru nu e în regulă, referindu-ne la colegialitate”

Florin Iordache, deputat PSD, vicepreședinte al Camerei Deputaților: „Punctul meu de vedere este că toate aceste discuţii trebuie avute la partid. Poate mai au şi alţii alte idei, nu cred că numai cei trei, sau câţi mai sunt, deţin adevărul. Ascultăm pe toată lumea.Haideţi să oprim aceste conflicte interne. Le discutăm în partid, punem cruce, mergem înainte că avem multe lucruri de făcut. Cota partidului este afectată de părerile pe care unii sau alţii le au la televizor. Dacă avem ceva de spus, închidem uşile, stăm cât e nevoie, dar când ieşim vorbim pe o singură voce. Ne dăm cu părerea pe la televizor, că ne place să dăm interviuri, în loc să spunem lucrurile exact cum s-au întâmplat”.

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene: „Această scrisoare este o lovitură incorectă aplicată într-un moment prost ales, având în vedere marea responsabilitate de anul viitor, când vom da un test de maturitate, când avem două rânduri de alegeri – europarlamentare și prezidențiale – și mai ales pentru că suntem responsabili pentru guvernare”.

Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD: „Avem de-a face cu un complot! Scrisoarea acestor oblojiți o văd ca pe un act de trădare și asta le-o spun public ca să înțeleagă toți membrii de partid, toți simpatizanții. Actul de trădare vine de la niște colegi care au fost susținuți în funcții colosale. Membrii noștri de partid nu o să înghită această scrisoare. Discuția de la CEX va fi una extrem de de dură și tranșantă pe această chestiune, pentru că ne-au adus mari prejudicii de imagine toate aceste declarații în ultimele câteva săptămâni, într-un moment foarte delicat pentru partid, într-un moment în care în linia întâi se află foarte mulți colegi de-ai noștri”.

Marius Dunca, președinte PSD Brașov: „Scrisoarea ar trebui discutată în CEx și nu să ieșim public. Ce am rezolvat cu această scrisoare publică, îi întreb pe cei care au semnat-o? Noi, în Transilvania, o să ne întâlnim, o să discutăm. Președintele Dragnea are susținere în continuare. Dacă ne uităm pe cifre, vedem că este o guvernare de succes. Nu înțeleg de unde această dorință de putere. Cei care au semnat acolo cred că vor să dea vina pe altcineva pentru că nu sunt ei în stare să rezolve sau să-și ducă proiectele la bun sfârșit”.

În ceea ce-l privește, Liviu Dragnea a reacționat convocând o ședință a Comitetului Executiv Național al PSD, pentru vineri, la orele 12.30. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button