Politic

„România, un jaf generalizat”

 

„În primii 10 ani după revoluție, pe sloganul “Nu ne vindem țara”, am privatizat economia românească doar patronilor români, veritabili oligarhi ai tranziției. A fost o prăduială generalizată, caracterizată de arierate de ordinul miliardelor de dolari, falimente de răsunet și vreo 4 milioane de locuri de muncă desființate. După 2001, am început să vindem România pe 2 lei multinaționalelor. Că doar nu am intrat în UE de frumoși și deștepți ce suntem. Prețul a fost plătit prin cedarea resurselor țării, a energiei, hidrocarburilor, industriilor metalurgice și prelucrătoare, industriei bancare și de asigurari, prin vânzarea terenurilor agricole și pădurilor”, afirmă, într-un comunicat de presă, deputatul independent de Brașov, Remus Borza.

80% din ajutoarele de stat – firmelor străine

Comunicatul continuă areamintind că „în ultimii 10 ani, peste 80% din ajutoarele de stat s-au dus către firmele străine, în loc să capitalizăm firmele românești. În perioada 2008- 2014, soldul rezultatului net raportat de multinaționale, calculat ca diferență între profitul total și pierderea totală, a fost de doar 2,5 miliarde lei. În 6 ani, multinaționalele, care dețin 50% din cifra de afaceri a României și poziții de cvasi-monopol în sectoarele cheie ale economiei românești, au plătit statului, cumulat, cât o singură companie, Hidroelectrica, într-un an. Companiile românești, discriminate de statul român, aflate într-o concurență neloială cu firmele străine și având poziții periferice în economie, au raportat un sold al rezultatului financiar net de 55 miliarde lei, adică de 22 ori mai mult decât firmele straine”.

„Optimizările fiscale” scot din țară 10 miliarde de euro anual

„În fiecare an, se scot din România circa 10 miliarde de euro pe acele optimizări fiscale – a se citi inginerii financiare – care sunt legale, dar mai puțin morale. Multinaţionalele scot bani prin preţurile de transfer, prin împrumuturi cu dobânzi prohibitive date de societăţile-mamă către subsidiarele din România, prin contracte de training, de consultanţă, prin vânzarea creditelor neperformante cu peste 90% discount.

Ordonanta 79/2017 implementeaza Directiva Europeană 1164/2016, prin care multinaționalele sunt obligate să plătească impozite în țara în care genereaza venit. Sper ca de acum înainte multinaționalele să lase mai mulți bani în România.

Avem nevoie de multinaționale, avem nevoie de capital străin. În primul rând, avem nevoie de cultura anteprenorială a multinaționalelor, care lipsește și azi multor antreprenori români, avem nevoie de know-how, avem nevoie de deschiderea pe care o oferă multinaționalele României pe alte piețe. Ceea ce îmi doresc eu, este un parteneriat onest între statul român și multinaționale”, încheie deputatul independent Remus Borza.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button