Politic

România. Alte fragmente de neant

 

* „ Eu văd în Europa democrații în care oamenii au obosit. Li se spune că nu pot exista reforme, rămân atașati de unele lucruri. Democrații care se obișnuiesc cu slăbiciunea, cu nedreptatea și inegalitățile, cu furia. Acestea fac să crească populismul, care le denunță moral, dar care nu atacă cauzele. De celalaltă parte sunt democrațiile iliberale, care spun: «Oamenii aceia sunt slabi, hai să nu mai respectăm democrația, să scăpăm de independența magistraților!». De exemplu, în Polonia, Ungaria, unii din România – și salut acum munca președintelui român care nu își lasă țara din mână”, a declarat, într-un interviu acordat televiziunii franceze BFM-TV, președintele Franței, Emmanuel Macron.

Cine a sărit imediat în sus? Liviu Dragnea, care a încercat așa, o luare la mișto în dulcele stil teleormănean: „Citesc cu atenție tot ce spune președintele Macron, mai ales că am înțeles că are o relație specială cu domnul președinte Iohannis, deci sunt doi președinți importanți în lume (…). Neavând fir direct cu domnul președinte Macron și nici nu am participat la întâlnirea secretă (despre care a aflat toată lumea – n.m.) dintre ministrul de Externe francez și procurorul-șef al DNA – ceea ce bănuiesc că este uzual din punct de vedere diplomatic să aibă loc astfel de întâlniri între un ministru de Externe străin și un procuror din Romania – nu am de unde să știu la ce s-a referit”.

Acum, nu sunt eu chiar un suporter al d-lui Iohannis și nu cred deloc că „nu își lasă țara în mână”. Dacă era așa, dacă n-ar fi lăsat-o, probabil că n-am fi asistat, de pildă, la instalarea în fruntea Guvernului a unei persoane care dă semne că este semi-analfabetă funcțional – adică știe, cât de cât, să citească, dar nu prea înțelege ce citește; și nici n-am fi suportat haosul fiscal instaurat de pesediști, fără a fi deranjați deloc de la Cotroceni. Dar nu mă pot opri de la o întrebare: cum ar fi reacționat dl. Dragnea și compania sa dacă dumnealui ar fi fost cel lăudat de președintele Franței și apoi niște inși din opoziție și din ceea ce se cheamă, îndeobște, societatea civilă, s-ar fi apucat să-l ironizeze? Să te ții atunci indignare, vituperări, statul paralel, Soros, dușmanii țării, defăimare și-așa mai departe… Deh, știți cum e cu vulpea care nu ajunge la struguri, zice că sunt acri.

* Celebrul domn Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a făcut o faptă de vitejie, cu care s-a și grăbit să se laude: „Într-un spital din ţară, am intrat în curte şi am găsit că nu ai cum să intri – era imposibil. Erau maşinile medicilor care nu vor să parcheze un pic mai departe. Erau maşinile unor aparţinători, care au rezolvat să intre să parcheze în curte. Mai erau şi ambulanţele… Şi ce-am făcut – am sunat la pompieri şi am zis că este incendiu. Au venit şi nu au putut să intre. Managerul spitalului a fost amendat pe loc, chiar dacă ne cunoaştem. A primit amenda şi asta este; o amendă de vreo 2.000 de lei”. Știți care-i problema aici? Că dacă un Ion Popescu oarecare face asta, adică sună aiurea la 112 și anunță un incendiu care nu există, i se întocmește proces-verbal de contravenție și e amendat cu o sumă deloc mică, raportată la venitul său. D-lui Arafat nu am cunoștință să i se fi ars o amendă pentru alarmă falsă. Și nici să fie pus la plata sumei cheltuite cu deplasarea degeaba a pompierilor la acel spital. Ăsta-i, de fapt, statul paralel: al celor pentru care legile nu funcționează ca pentru restul lumii. Chiar nu putea dl. Arafat rezolva situația altfel?


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button