Politic

RIDICOL. Dezbateri aprige pentru stabilirea Zilei ziaristului român

 

Sunt cel puțin doi ani de când se tot dezbate în comisii acest proiect de lege. Propunerea este ca în ziua de 28 iunie să fim sărbătoriți noi, jurnaliștii, chipurile să-și aducă lumea aminte de noi. De parcă oamenii zilelor noastre nu iau contact cu mass-media 24 de ore din 24. Așadar, ar fi o formalitate, dar a devenit un subiect dezbătut parcă mai pptimaș decât Legea salarizării sau altele de importanță existențială pentru națiunea română.

La fel, Legea publicități. După cum ne-a informat alaltăieri deputatul PSD de Brașov Viorel Chiriac, au fost aduse în patru ani mai multe modificări acestui proeict. Sute chiar…

„De două luni de când a reintrat în circuitul legislativ, acest proiect a primit deja peste 400 de amendamente. Este un domeniu care trebuie reglementat cât mai bine. Această lege a fost însoțită în această săptămână de un proiect de lege, Legea ziaristului român, care era în Camera Deputaților în cel puțin cinci forme diferite”, a declarat Chiriac.

De ce ziua de 28 iunie?

Pentru că este ziua în care jurnalistul Mihai Eminescu pleca de la ziarul „Timpul” și vorbea despre libertatea presei, unul dintre motivele pentru care a și fost arestat. Se întâmpla în 1883. 

„Săptămâna viitoare avem acest proiect pe ordinea de zi. Comisia pentru Administraţie l-a avizat pozitiv, din partea Comisiei de Cultură raportul a fost negativ. Urmează o şedinţă comună a celor două comisii. Sperăm să-i convingem pe cei de la Cultură de necesitatea instituirii acestei legi, din respect pentru meseria aceasta. Autoritățile nu sunt obligate să facă ceva în acea zi, dar TVR și Radio România trebuie să o marcheze, potrivit proiectului de lege”, a subliniat deputatul brașovean.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Inițiativa aparține parlamentarului Haralambie Vochiţoiu, care prezintă în expunerea de motive mai multe puncte esenţiale pentru care colegii săi din cele două Camere să adopte legea.

Unul dintre motive este că „de-a lungul timpului, idiferent de regimul politic, ziaristul român a fost ţinta celei mai feroce agresiuni psihice, dar şi fizice, i-au fost instrumentate procese politice pentru că a îndrăznit să gândească şi să scrie demascând prostia, făţărnicia, hoţia, corupţia, minciuna şi trădarea de ţară”.

„Ca urmare a solicitărilor întemeiate venite din partea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, propun declararea zilei de 28 iunie ca Ziua Ziaristului Român, această zi având o semnificaţie deosebită pentru ziariştii români, fiind ultima zi la ziarul Timpul a jurnalistului Mihai Eminescu, chiar în ziua în care a publicat articolul despre libertatea presei (…) Ziariștii români au fost condamnați de regimul comunist totalitarist la grei și nemeritați ani de temniță, alții la moarte, pentru delict de opinie și pentru hotărârea lor neclintită de a se pune în slujba onoarei și dreptății. Statul român are obligația morală și de onoare de a fi recunoscător acestor martiri ziariști prin instituirea Zilei Naționale a Ziaristului Român, ca semn de respect pentru lupta neîntreruptă în slujba adevărului și a neamului românesc, pentru întărirea statului de drept, al democrației și a valorilor general umane: adevăr, respect, toleranță, solidaritate și libertate”, se arată în expunerea de motive.

Unul dintre motivele pentru care proiectul a fost retrimis la comisie, de-a lungul timpului a fost și din cauza faptului că UDMR contestă forma documentului, susținând că legea este una „vădit naţionalistă”, în timp ce alţi deputaţi au susţinut că nu e nevoie de o zi pentru fiecare profesie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button