Politic

Reexaminarea legii privind doctoratele a fost respinsă de Senat

 

Senatul a respins, în această după-amiază, cererea de reexaminare a legii privind doctoratele. Astfel, 90 de parlamentari au votat „pentru”, 12 au votat „împotrivă”, iar şase s-au abţinut. Drept urmare, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Certificatelor şi Diplomelor Universitare (CNATDCU) va deveni doar instanţă de apel în cazul plagiatelor.

„CNATDCU rămâne instanţa de recurs pentru toatre tezele care au fost elaborate şi pentru care s-a obţinut titlul de doctor prin ordin de ministru. Nu se poate retrage decât tot prin ordin de ministru. Deci, Consiliul Naţional de Atestare rămâne forul decizional pentru cazurile de derapaj în care oricine ar fi putut ajunge. Din momentul în care titlul se acordă de universitate, universitatea e obligată să-şi stabilească filtre suplimentare pentru a întări exigenţa şi pentru a nu mai permite asemenea derapaje”, a declarat Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat.

Proiectul prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor. În cererea de reexaminare, preşedintele Klaus Iohannis sublinia că nu va promulga legea „pentru că prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat”.

Citiţi şi:

UPDATE. Legea privind doctoratele, retrimisă la Parlament

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button