Politic

Proprietarii de păduri, „la dispoziţia” vânătorilor

 

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat în sedinţa de plen din 25 februarie, cu 303 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și 16 abţineri Legea privind  modificarea și completarea Legii nr. 407/2006 (Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic). Iniţiativa legislative a fost depusă în luna februarie a anului 2013 de  10 parlamentari, dintre care opt social-democraţi în luna februarie a anului 2013. Senatul a respins proiectul în ședinţa din 3 septembrie 2013, după ce, în 24 mai 2013, Guvernul a dat aviz negativ. 

În 24 februarie 2015, Comisia pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, a dat aviz favorabil, cu majoritate de voturi (3 împotrivă și 1 abținere), iar o zi mai târziu actul normativ a fost aprobat de plen. Forma adoptată de Camera Deputaţilor va fi și transmisă președintelui României spre promulgare.   

Vânătorii nu mai trebuie să „bată la ușă”

Noua Lege a vânătorii, se arată într-un comunicat al Federaţiei Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România „Nostra Silva” „golește de conținut noțiunea de proprietate privată. În vechea reglementare, art. 4 alin. (1) stabilea că «nimeni nu are dreptul de a vâna pe terenul proprietatea altuia fără a avea asupra sa autorizația de vânătoare, care dovedește, în condițiile prezentei legi, consimțământul proprietarului, al asociației de proprietari sau al celui mandatat de aceștia în acest scop». După votul din 25 februarie 2015, art. 4 alin. (1) are următorul conţinut: «Nimeni nu are dreptul de a vâna pe terenul proprietatea altuia fără a avea asupra sa autorizația de vânătoare, care acordă un drept de servitute vânătorului, în condițiile prezentei legi, la vânatul localizat pe respectiva proprietate»”. Practic, susţin reprezentanţii federaţiei amintite, proprietarii nu vor mai avea nici un cuvânt de spus și orice vânător care are autorizaţia în buzunar poate intra pe un teren privat fără a „bate la ușă”. 

În schimb, reclamă proprietarii de păduri și pășuni, la articolul 15, după alineatul (7) indice 1 s-au introdus două noi alineate, alineatele (7) indice 2  și (7) – 3, cu următorul cuprins: „(7) indice 2: «Proprietarii și administratorii terenurilor cuprinse în fondurile cinegetice au obligația de a permite amplasarea gratuită a instalațiilor vânătorești temporare, care nu afectează folosința de bază a terenurilor”» și (7) indice 3: « Nerealizarea obligației prevăzute la alin. (7) atrage diminuarea sumelor datorate administratorului pădurilor statului, proporțional cu procentul de nerealizare a obligației respective»”.

De altfel, Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a respins un amendament al deputatului liberal Ghorghe Tinel care propusese următoarea formulă: „Pentru amplasarea, amenajarea și instalarea pe suprafețele de teren proprietate privată, indiferent de categoria acestora, a amenajărilor, instalațiilor și construcțiilor vânătorești, gestionarul fondului de vânătoare are obligația să obțin ă de la proprietarul privat, acordul scris al acestuia și s ă-i achite contravaloarea suprafețelor afectate de amenajările, instalațiile și construcțiile vânătorești”.  

Fără despăgubiri și corelare cu planurile de management ale ariilor protejate 

Pe de altă parte, comisia amintiră au propus eliminarea din vechea lege a articolului 13. – (1), care prevedea: „Pentru pagubele produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de c ătre exemplarele din speciile de faun ă de interes cinegetic, cuprinse în anexele nr. 1 și 2, se acordădespăgubiri”, precum și a articolului 17 (2) indice 2: „În situația fondurilor cinegetice care se suprapun peste ariile naturale protejate, planurile de management cinegetic vor fi corelate cu planurile de management al ariilor naturale protejate”. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button