Politic

Proiect-pilot la BRAŞOV, deocamdată pe parte de METEO / Urmează componenta privind CALITATEA AERULUI

  • whatsappimage2020-02-24at14-17-07.jpeg
  • whatsappimage2020-02-24at14-17-06.jpeg
 

Primăria municipiului Brașov a prezentat astăzi un proiect-pilot de monitorizare a condițiilor meteorologice și a calității aerului. Oraşul de sub Tâmpa va fi al treilea din Europa, după Zurich și Basel, care testează și implementează un astfel de sistem, conform datelor prezentate, astăzi, la Primăria Braşov.

În primă fază, va fi funcţională doar componenta meteo. În fapt, au fost amplasate două staţii meteo, pe bulevardul Eroilor şi în Piața Sfatului, ale căror date sunt prelucrate de aplicația Meteoblue și afișate pe portalul Primăriei.

Proiectul este realizat în parteneriat cu un grup de studenți de la două universități – Transilvania Brașov și ISBA Freiburg – împreună cu firma care deține aplicația Meteoblu și cu firma de iluminat a orașului. La Centrul de afaceri CATTIA va funcționa și un laborator urban de tehnologii inteligente, care va testa rezultatele.

Faza a doua a proiectului-pilot constă în montarea unor senzori de calitate a aerului. Senzorii sunt modulari și pot acoperi întreaga sferă de informații relevante pentru calitatea aerului (emisiilor de CO2, NOx, PM 2,5, PM10, SO2, benzen etc), conform celor care sunt implicaţi în proiect.

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat că astfel de echipamente vor fi amplasate în toate cartierele.

„Este un proiect pilot, am amplasat două astfel de echipamente în municipiul Brașov, și îl vom extinde în toate cartierele. Proiectul are două componente, una referitoare la parametri meteorologici, iar cealaltă referitoare la parametri care se referă la calitatea aerului. Pentru cele două locații-pilot au fost montați senzorii meteorologici și în aproximativ o lună de zile vor fi montați și cei de măsurare a calității aerului. Ulterior, proiectul va fi extins la nivelul întregului municipiu, în fiecare cartier în parte, în funcție de necesități. Este un parteneriat cu studenți de la două universități, și mă bucur că este așa, iar finanțarea este pe alocația bugetară destinată achiziției de echipamente de măsurare a calității aerului, la care se adaugă laboratoarele mobile achiziționate de Primărie, ce vor fi exploatate în parteneriat cu garda de Mediu și Agenția de protecție a mediului”, a spus primarul.

„Stațiile meteo și senzorii de calitate a aerului vor fi instalați în aceleași locații, iar acolo unde este nevoie și există poluare, numărul senzorilor va fi mai mare și vom îndesi această rețea, care va oferi informații reale, în puncte precise din oraș. De asemenea, la CATTIA va funcționa un laborator urban care va fi dotat cu toate echipamentele necesare, iar împreună cu studenții și companii partenere vom testa cele mai inovative tehnologii, care ulterior vor trece de o etapă de validare, iar cele mai bune practici vor fi implementate la nivelul municipiului”, a explicat Gabriela Vlad, directorul executiv al Direcției Tehnologii Informaționale și Servicii Electronice din cadrul Primăriei Municipiului Brașov.

Montarea senzorilor nu necesită infrastructură suplimentară, aceștia putând fi atașați de stâlpii de iluminat public și alimentați fie prin panouri solare, fie direct din rețeaua electrică a sistemului de iluminat, conform reprezentanţilor Primăriei Braşov.

Mai multe informaţii AICI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button