Politic

Primarul Brașovului: „Niciodată nu am văzut un proiect detaliat al Aeroportului Brașov”

A afirmat primarul George Scripcaru, la întâlnirea de ieri a liderilor administrației locale din județ

  • article_434848_1.jpg
 

 

 

Primarul Brașovului, George Scripcaru, și viceprimarul Adina Durbacă, cei doi vicepreședinți ai CJ, Claudiu Coman și Mihail Veștea, președinții comisiilor de buget-finanțe din CL și din CJ Brașov, precum și liderii grupurilor politice din CJ și CL, au participat ieri la întâlnirea organizată de prefectul Mihai Mohaci, tema discuțiilor fiind continuarea proiectului Aeroportului Brașov. 

Consiliul Județean a aprobat în februarie o hotărâre privind inițierea unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Legii nr. 197/2009, în sensul prelungirii termenului de finalizare a lucrărilor la Aeroportul Internațional de la 5 ani la 15 ani. Se pare, însă, că textul acesteia este ambiguu, motiv pentru care nu a fost obținut avizul de legalitate al Prefecturii. Acum se caută alte variante de formulare a unei noi hotărâri a CJ Brașov. 

Prin actul normativ din 2009 a fost transmis din domeniul public al statului și din administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov în domeniul public al județului și în administrarea Consiliului Județean un teren de 200 de hectare, necesar construirii obiectivului. Lucrările trebuiau terminate în cinci ani, termenul expirând în iunie 2014. După ce aleșii județeni au votat hotărârea, aceasta a fost transmisă Prefecturii, pentru a obține avizul de legalitate, care nu a fost acordat, pe motiv că nu se poate vorbi de o prelungire la opt luni de la expirarea termenului. 

La începutul întâlnirii de ieri, prefectul a solicitat reprezentanților administrației județene și celor ai municipalității să-și exprime poziția privind colaborarea pentru continuarea proiectului. 

De asemenea, Mohaci a propus constituirea unui grup de lucru care să se ocupe de implementarea proiectului: „Primele lucruri pe care ar trebui să le rezolve membrii acestui grup sunt rezolvarea situației juridice a terenului și identificarea schemei optime de finanțare”. 

„Este nevoie de o nouă lege, prin care să se stabilească un  nou termen de finalizare a obiectivului. Pentru aceasta, era mult mai eficient dacă continuau ambele demersuri, respectiv cel al Consiliului Județean, prin care s-a solicitat emiterea unei Ordonanțe de Urgență în acest sens, precum și cel al parlamentarilor, care au depus un proiect de lege. Era o cursă «cu doi alergători» și, indiferent cine ar fi trecut primul linia de sosire, Brașovul ar fi avut de câștigat. Văd că acum se merge pe varianta aprobării legii”. 

 

Mihail Veștea este coordonator al proiectului 

Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Claudiu Coman, a afirmat că administrația județeană este unic administrator al aeroportului, însă susține că „Primăria Brașov este dispusă să se implice în acest proiect, lucru confirmat de mai multe ori de către primarul George Scripcaru”. Pe de altă parte, el a precizat că este posibil ca legea să fie aprobată în șapte luni. „Din fericire, în Cartea Funciară nu a fost operată nici o modificare, fiind trecut tot Consiliul Județean”, a continuat Coman. În această perioadă, a declarat celălalt vicepreședinte al CJ, Mihail Veștea, și anul acesta proiectul „trebuie continuat cu riscurile de rigoare”. Veștea a mai spus că în perioada următoare se va revizui Studiul de fezabilitate al investiției, demers la care el speră să participe și municipalitatea brașoveană. „Dacă adoptarea unei legi durează șase sau șapte luni, noi trebuie să demarăm licitația pentru ceea ce credem că mai este de făcut”, a mai declarat Mihail Veștea. De altfel, a anunțat Coman, unitatea de implementare a proiectului aeroportului va fi condusă de Mihail Veștea. 

 

Primăria vrea rezolvarea a problemelor 

Primarul George Scripcaru a confirmat interesul municipalității brașovene pentru acest proiect, dar a precizat că, în primă fază, trebuie reglementată situația juridică a terenului. De asemenea, reprezentantul Primăriei a afirmat că „niciodată nu am văzut un proiect detaliat al Aeroportului, astfel încât să știu cât s-a investit până acum și să văd de ce bani va mai fi nevoie. Este nevoie de o expertiză clară a ceea ce s-a făcut și să se vadă ce mai este de realizat, astfel încât să putem analiza posibilitatea susținerii financiare a investiției. Acum avem discuții cu o bancă, pentru un împrumut pentru achiziționarea de autobuze pentru RAT și, dacă am avea mai multe detalii legate de aeroport, am ști cum să dimensionăm acest credit”. Primarul a precizat că „municipiul Brașov este principalul beneficiar al aeroportului și suntem dispuși să ne implicăm dacă suntem doriți. Dacă nu suntem doriți, atunci vom susține aeroportul în mod indirect. Am discutat despre acest subiect și cu premierul Victor Ponta, care 

mi-a spus că, înainte de toate, trebuie să luăm o decizie în plan local, apoi vom putea discuta și cu Guvernul României”.

Pe de altă parte, consilierul local Lucian Ionescu (PNL) a afirmat că proiectul Aeroportului trebuie adaptat situației actuale: „Trebuie să uităm de milionul de pasageri în fiecare an. De asemenea, nu sunt de părere că o firmă care să și construiască aeroportul și să fie și operator reprezintă cea mai bună soluție. Trebuie să identificăm în cel mai scurt timp un operator al Aeroportului și să colaborăm cu el, astfel încât să adaptăm investiția nevoilor acestuia”. 

La rândul său, liderul grupului PSD din Consiliul Local Brașov, Mihai Ghirdă, a reamintit că „de trei ani se discută de o asociere între Primărie și Consiliul Județean pentru finalizarea obiectivului, însă nu s-a făcut nimic în acest sens!”. 

 

O nouă întâlnire, luna viitoare

La finalul ședinței, prefectul propus ca în termen de 30 de zile să se organizeze o nouă întâlnire între reprezentanții CJ și cei ai Primăriei Brașov. Până atunci, primarul Scripcaru a solicitat ca, în termen de 10 zile, reprezentanții administrației județene care se ocupă de implementarea acestui proiect să se întâlnească cu membrii Comisiei Economice din Consiliul Local Brașov, pentru a le prezenta în detaliu proiectul. 

Pe de altă parte, consilierul județean Ambrus Carol (UDMR), care este și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie Brașov, a afirmat că „mesajul oamenilor de afaceri din Brașov este că Aeroportul, autostrada Comarnic- Brașov și terminalul intermodal de la Feldioara trebuie finalizate. Până acum am auzit doar promisiuni, dar vedem că acum proiectele sunt blocate. Domnilor politicieni, cred că este timpul să renunțați la dispute și să colaborați pentru realizarea celor trei investiții”. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare