Politic

Prea mulți zimbri la Vama Buzăului

 

Cu 34 de exemplare, rezervația de la Vama Buzăului, înființată în 2008, este zona cu cea mai mare concentrație de zimbri din România. Animalele stau într-un țarc de aproximativ 12 hectare. „Am avut cea mai mare rată de creștere a numărului de zimbri din România, iar extinderea a devenit o necesitate, nu un moft”, a declarat primarul comunei Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaș.

Chirilaș a mai spus că anual, cheltuielile rezervației se ridică la aproximativ 300.000 de lei, banii fiind necesari pentru cheltuielile de personal, hrana animalelor, medicație sau realizarea analizelor periodice a zimbrilor. Din această sumă, 150.000 de lei este virată de Consiliul Județean și reprezintă cotizația anuală achitată de administrația județeană în calitate de membru al Asociației „Valea Zimbrilor-Vama Buzăului”.

De-a lungul anilor s-a încercat extiderea rezervației, comuna Prejmer, asociată în acest proiect, punând la dispoziție 80 de hectare de teren, însă nu s-au obținut banii necesari.  Autoritățile locale au depus și documentația pentru obținerea banilor europeni, însă dosarul a fost respins, iar pentru ciclul bugetar european 2014-2020 nu a fost identificată o  axă de finanțare. S-a încercat obținerea unor fonduri din Azerbaijan, unde sunt mari companii petroliere care trebuie să facă „investiții verzi”, însă până acum primăria comunei nu a primit un răspuns.  

Potrivit studiului de fezabilitate aferent proiectului de extindere a rezervației, valoarea investiției se ridică la aproximativ 2,5 milioane de euro, sumă necesară pentru îngrădirea terenului, amenajarea unor puncte de observație, dar și de microciparea animalelor.

„Dacă nu reușim să găsim banii necesari extinderii țarcului, luăm în calcul cedarea unor exemplare către alte rezervații din țară, sau chiar donarea unor zimbri către grădinile zoologice”, a  mai spus Chirilaș.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button