Politic

Pe modelul Aeroportului: N-o să-ți dea nimeni banii grămadă pentru Spitalul Regional / 600 de milioane de lei infuzați în Sănătatea brașoveană (video)

Pe modelul Aeroportului Brașov: N-o să-ți dea nimeni banii grămadă pentru Spitalul Regional / 600 de milioane de lei infuzați în Sănătatea brașoveană

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, liderul organizației județene PNL Braşov, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, în timpul mandatelor sale la şefia legislativului judeţean (2016-2023), au fost alocate peste 600 de milioane de lei pentru investiţii în sistemul de sănătate braşovean. Conform lui Veştea, peste 321 de milioane de lei reprezintă investiţiile din bugetul propriu al județului, inclusiv cofinanțare, pentru că alte 289 de milioane provin din fonduri europene.
Datele prezentate vin și ca replică la afirmațiile lui Marius Dunca, liderul organizației județene PSD Brașov, care a acuzat că „brașovenilor le-a fost refuzat accesul la servicii medicale de calitate”, în „clădiri golite de personal sau aflate în paragină”.
La conferința de presă, Adrian Veștea i-a avut alături de fostul primar George Scripcaru, candidatul PNL-PSD la Primăria Brașov, pe dr. Cristina Vecerdi, fosta coordonatoare a UPU-SMURD, acum deputat PNL de Brașov, și pe dr. Marius Neculoiu, fost senator, fost director al Spitalului Județean Brașov, în prezent, consilier județean liberal.

„Vorbim de peste 600 de milioane de lei care au fost alocaţi pentru proiecte care au fost implementate sau sunt pe cale să fie implementate în sistemul sanitar braşovean. Sunt proiecte care au fost implementate atât pe partea de infrastructură, cât şi pe cea de echipamente medicale şi sunt dovezi clare că există preocupare din partea Consiliului Judeţean de a îmbunătăţi condiţiile din fiecare unitate medicală. Cu acești bani am implementat multe proiecte care au transformat radical în bine Sănătatea brașoveană, atât ca infrastructură, cât și ca dotări la cele mai înalte standarde. De asemenea, ne-am preocupat să avem și să menținem personal bine pregătit, alocând sume pentru stimulente financiare”, a afirmat liderul PNL Braşov.

Acesta a menţionat că au fost şi situaţii în care nu s-a putut aplica pentru fonduri europene sau nu s-au putut aloca bani de la bugetul propriu pentru investiţii privind reabilitarea unor corpuri de unităţi medicale, din cauza situaţiei juridice a acestora, însă, pe parcurs, multe dintre acestea au fost rezolvate.

„În 2016, am preluat o situaţie destul de critică din acest punct de vedere“, a subliniat Veştea, subliniind că situaţia spitalelor (pavilioanelor) Astra şi Tractorul, aparţinând municipalităţii braşovene, nu a putut s-o rezolve în pofida demersurilor pe care le-a făcut pentru transferul acestor imobile de la Primăria Brașov în patrimoniul judeţului.

Totodată, Adrian Veştea a afirmat că va derula proiecte în privinţa sistemului sanitar împreună cu municipalitatea brașoveană, prin George Scripcaru (după alegerile din 9 iunie) şi a dat exemplul Spitalului Regional, proiect blocat din lipsă de finanțare (circa 400 de milioane de euro) de la bugetul de stat.

„Eu nu cred că va exista – aşa cum nu am avut nici pentru aeroport – o situaţie în care să ai, peste noapte, sute de milioane de euro pe care să le poţi pune la dispoziţie. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să pregăteşti documentaţia, să ajungi la nivel de proiect tehnic, să parcurgi toate etapele de dezbatere prealabilă, pentru a vedea ce secţii medicale vor funcţiona în cadrul acelui spital şi, mai mult decât atât, să ai autorizaţie de construcţie şi, de ce nu? să ai o procedură de achiziţie cu clauză suspensivă pentru ca, în momentul în care ai resursa financiară, să poţi să te apuci de lucru. Noi, la CJ, am spus-o deja, că eram dispuşi să începem să construim la roşu. Este un obiectiv pe care trebuie să îl înceapă cineva. Eu aș fi avut nebunia să-l încep, dar proiectul acesta trebuie făcut împreună cu Primăria”, a afirmat fostul preşedinte al CJ Braşov.

Nici centre medicale comunitare de cartier

Afirmație pe care a reiterat-o și George Scripcaru: „N-o să-ți dea nimeni banii grămadă pentru Spitalul Regional. Trebuie să te apuci, să faci tu ceva, să ai cu ce să te prezinți celor cărora le ceri să finanțeze.
Am mai spus: proiectul ar fi trebuit continuat în 2020, când aveam studiul de prefezabilitate realizat, documentaţie până la nivel de ordin de ministru, ajunsesem la un stadiu foarte avansat, al discuţiilor cu Ministerul de Finanţe, cu Ministerul Sănătăţii şi cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. (…) Important este să începi proiectul, iar pe parcurs se găsesc soluţii. E ca în viața de familie, nu e nevoie să ai toţi banii din primul moment, trebuie să ai o viziune și să etapizezi”
.

Completat de dr. Cristina Vecerdi, deputat PNL de Brașov, fostul edil a acuzat și nerealizarea proiectului de transformare a fostelor centrale și puncte termice în centre medicale comunitare, deservite de medicii de familie, care să degreveze Urgențele.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Gogutzu
1 luna în urmă

Nu mai crede nimeni minciunile voastre. Sper să luați 1%la alegeri și să nu mai intrați în parlament. Rusine rușine rușine la infinit

Ron
1 luna în urmă

Băi cum va scuipați și va aliați între voi, scârbe ce sunteți!

Back to top button