Politic

Parlamentarii brașoveni nu au mai luat „cu asalt” proiectul Legii bugetului de stat

 

Ca în fiecare an, înaintea adoptării legii bugetului de stat pe anul următor, apar discuții și propuneri de amendamente. Anul acesta, situația a fost una specială, având în vedere că a fost numit un Guvern technocrat, care, într-un timp foarte scurt, a trebuit să reanalizeze proiectul pregătit de echipa condusă de Victor Ponta. Premierul Dacian Cioloș a negociat bugetul cu grupurile parlamentare înainte de a-l depune la Parlament, iar în timpul dezbarerilor din comisii, miniștrii au încercat și să-i convingă pe aleși să renunțe la amendamente. În aceste condiții, numărul amendamentelor a fost mult mai mic decât în anii precendenți, iar cele depuse au fost respinse.

Astfel, parlamentarii social-democrați brașoveni au explicat vineri, într-o conferință de presă, de ce nu au depus amendamente la Legea bugetului de stat pe anul 2016 și i-au acuzat pe cei care au făcut acest lucru că folosesc aceeastă temă pentru a-și face imagine.

Senatorul brașovean Viorel Chiriac (PSD) a afirmat că nu a depus nici un amendament. „Discuțiile cu actualul Guvern au fost exacte. În mare, bugetul pe anul 2016 este cel pregătit de noi. Orice solicitare privind suplimentrarea cheltuielilor trebuia însoțită de indicarea resurselor financiare. Dacă nu erau bani, mai bine nu făceai amendamente, doar ca să te afli în treabă… Cred că fiecare dintre noi ar trebui să se gândească mai bine înainte de a depune un amendament și să nu mai transforme acest subiect într-o campanie de imagine”. El a mai spus că în grupurile parlamentare ale PSD din cele două camere au fost discuții înainte de dezbaterea bugetului: „Facem sau nu să cadă Guvernul?”.

Colegul lui de partid, deputatul Emil Niță, a declarat că social-democrații au avut mai multe discuții cu Guvernul Cioloș: „Am condiționat votarea bugetului pe 2016 de indexarea pensiilor cu 5%, de creșterea cu 25% a salariilor pentru angajații din sănătate și educație și de majorarea cu 10% a drepturilor salariale ale personalului din sistemul bugetar. Aceste cerințe au fost îndeplinite, motiv pentru care am votat legea și nu am depus amendamente”.

Pe de altă parte, senatorul brașovean UNPR Sebastian Grapă a declarat că a depus un amendament prin care a solicitat suplimentarea bugetului pentru Institutul Cultural Român: „Cum s-a întâmplat în cazul tuturor amendamentelor, și al meu a fost respins. Am solicitat mai mulți bani pentru ICR, pentru că sunt de părere că România trebuie să-și educe cetățenii”.

Miniștrii au fost convingători

Din partea PNL, deputat Daniel Zamfir a depus un amendament ce viza finanțarea, de la bugetul de stat, a lucrărilor la ocolitoarea municipiului Făgăraș. „În comisiile parlamentare, în timpul discuțiilor cu ministrul Transporturilor, mi s-a spus că această investiție a fost bugetată de anul acesta, când trebuia să înceapă proiectarea și execuția lucrărilor. Proiectul a fost amânat de Hidroelectrica, care a cerut un studiu de impact asupra unei porțiuni a digului de protecție și din cauza unor neclarități cadastrale. Ministrul mi-a mai spus că ocolitoarea va fi finanțată din bugetul pentru întreținere și reparații drumuri al CNADNR, întrucât această arteră va fi realizată pe un fost drum tehnologic, motiv pentru care nu va fi nevoie de exproprieri, iar unele lucrări, cum este cazul fundațiilor sau a podețelor sunt realizate în mare parte. În aceste condiții, din punctul de vedere al ministerului, nu se mai justifica depunerea unui amendanent”.

Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a spus că nu a mai depus amendamente, pentru că orice suplimentare a cheltuielilor ar fi dezechilibrat balanța totală, afectând astfel deficitul bugetar. Totuși, a continuat el, am primit asigurări ca rectificarea bugetului de stat din 2016, vor fi alocați bani petnru câteva investiții prioritare ale Brașovului, printre care aeroportul de la Ghimbav sau terminalul intermodal de la Feldioara. „A trebuit să luăm în calcul mai multe aspecte, respectiv majorarea salariilor – așa cum s-a stabilit în Parlament – și majorarea bugetelor pentru Educație, Sănătate, Apărare și investiții în infrastructură, toate acestea în condițiile menținerii unui deficit bugetar mai mic de 3% din PIB”, a argumentat Popa.

Doar bani pentru aeroport…

În schimb, deputatul liberal Gheorghe Ialomițianu a afirmat că „am vrut să depun amendamente și pentru obținerea unor fonduri pentru lucrările la cele două capete ale autostrăzii Comarnic-Brașov, dar și pentru reabilitarea Gării CFR Brașov, însă, ministrul Transporturilor mi-a spus că cele două obiective sunt cuprinse în planul de lucrări pe anul 2016. De asemenea, reprezentantul Guvernului a anunțat și că anul viitor se va realiza studiul de fezabilitate și vor începe lucrările și la celelalte porțiuni ale autostrăzii Comarnic-Brașov. În calitate de membru al Comisiei de Buget Finanțe, eu puteam propune alocarea unor fonduri suplimentare și în timpul discuțiilor din comisie”, a declarat Ialomițianu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button