Politic

Oficialitățile brașovene în rând cu credincioșii la rugăciunea comună pentru unitatea creștinilor

 

În timpul octavei (săptămânii)  de rugăciune pentru unitatea creștinilor, credincioși din întreaga lume participă la un program ce se desfășoară în fiecare seară, în alt lăcaș de cult, unde un preot de altă confesiune decât cea a bisericii-gazdă rostește cuvântul de învățătură. Fiecare seară se încheie cu binecuvântarea creștinilor prezenți.
Și la Brașov, zeci de preoți și sute de credincioși de la toate cele șapte culte creștine din oraș se adună seară de seară, pentru a rosti împreună rugăciuni în limbile română, maghiară și germană, dar și a-L slăvi pe Dumnezeu, în tradiția fiecărei confesiuni. „Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor” continuă până duminică. Pentru al patrulea an consecutiv, evenimentul are și un caracter caritabil, astfel încât creștinii care vin să se roage sunt îndemnați să doneze pentru a-i ajuta pe semenii lor. Fondurile colectate în acest an vor fi direcționate către bolnavii îngrijiți gratuit de către Hospice Casa Speranței.

„Lucrăm pentru unitatea în diversitate”
Prima inclusă în acest program, Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime” – Pe Tocile din Șchei (str. Dr. Vasile Saftu) a fost duminică arhiplină cu credincioși din toate cultele, iar preoții au rostit împreună rugăciuni, pentru a dovedi că „toți lucrăm împreună la afirmarea unității în diversitate a tuturor creștinilor”, după cum a afirmat unul dintre preoții parohi ai bisericii-gazdă, drd. Aurelian Reit. Un sobor format din mai mult de 20 de preoți ortodocși de la bisericile din oraș, avându-l în frunte pe Dănuț Gheorghe Benga, protopopul de Brașov, au ținut slujba vecerniei, impresionându-i și pe creștinii celorlalte confesiuni, iar preotul greco-catolic Emil Moldoveanu a rostit predica.
Credincioșii prezenți, printre care și Junii din Șchei, în superbele lor costume au fost plăcut impresionați de faptul că la această ediție în primele rânduri s-au aflat autoritățile: prefectul Mihai Mohaci, primarul George Scripcaru, șefa Inspectoratului Școlar, Ariana Bucur, dar și acad. Alexandru Surdu, președintele Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie a Academiei Române, cetățean de onoare al Brașovului, și Liviu Pandele, Mare Comandor al „Ordinului Suveran al Sfintei Fecioare Maria”, reprezentanții acestui ordin fiind cei care au susținut în 2010 ideea consacrării Maicii Domnului drept protectoare a orașului și care au donat bisericii din Șchei Icoana (una dintre cele mai mari dimensiuni din România) Maicii Domnului Rugătoare, ce o înfățișează pe Sfânta Fecioară Maria, cu ochii înlăcrimați, înălțați spre cer în rugăciune.
„Ne aflăm aici pentru a ne adăpa de la acea apă a vieții care este Hristos, așa cum spune tema săptămânii de rugăciune din acest an: Isus a zis «Dă-mi să beau»”. Este minunată prezența noastră împreună aici. Trebuie ca să susținem unitatea în diversitate a creștinilor, fiecare cult participând la acest efort de unitate cu obiceiurile și tradițiile sale, pe care ni le respectăm reciproc, fără a renunța la ele sau a le impune unii altora”, a spus pr. Moldovan în predica sa.
La final, toți preoții și credincioșii     s-au prins de mâini și au rostit împreună, în limbile română, maghiară și germană, Rugăciunea Domnească „Tatăl Nostru”, într-o impresionantă comuniune, trăire intensă și profundă.
Aseară, rugăciunea comună a avut loc în Biserica Evanghelică Maghiară, de pe Iuliu Maniu nr. 2, iar astăzi se va desfășura în Biserica Neagră (Biserica Evanghelică C.A.). Toate rugăciunile încep la ora 18.00.
    (L.J.)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button