Politic

Obiectivul Primăriei Braşov: Toate şcolile din municipiul Braşov să aibă autorizaţie de securitate la incendiu

 

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la situația unităților de învățământ din județul Brașov din punctul de vedere al autorizațiilor de funcționare, în 31 august 2018 aveam următoarea situație: 14 unități autorizate şi 66 neautorizate. Dar asta nu înseamnă că acestea sunt toate şcolile din judeţul Braşov. 

Sursa citată a precizat că nu fac obiectul autorizării 106 unități de învățământ, adică acele clădiri care au fost construite în perioade în care nu se solicita autorizare din partea ISU iar proprietarii nu au adus modificări între timp. Doar în cazul în care s-au adus modificări la structura imobilului ar fi avut nevoie de autorizație de funcționare ISU. 

La nivelul municipiului, la ora actuală, din cele 87 de clădiri în care învaţă copiii braşovenilor, 25 au obţinut aviz de la ISU Braşov, pentru cinci au fost înaintate documentaţii spre autorizare, pentru alte 16 clădiri fiind nevoie de refacerea documentaţiilor, întrucât, în ultimii doi ani, legislaţia a suferit modificări, deci datele trebuie actualizate.

Potrivit specialiştilor din Primăria Braşov, restul clădirilor sunt în atenţia municipalităţii din acest punct de vedere, existând lucrări de reabilitare în derulare. Mai sunt câteva clădiri care au situaţia juridică neclară sau nu se află în proprietatea municipalităţii.  

Scurt istoric 

În anul 2016, Primăria a demarat o procedură de elaborare a documentaţiilor pentru obţinerea avizului pe care îl dă de regulă ISU Braşov, aceasta fiind o etapă premergătoare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu. Atunci erau pe listă acele clădiri care, pe de o parte, nu erau incluse în proiecte care vizau modificări substanţiale din punct de vedere structural. 

Un an mai târziu, legislaţia care ghidează autorizările ISU s-a schimbat, astfel că, în cazul celor 16 clădiri despre care am menţionat mai sus, trebuie refăcută documentaţia, pentru a fi conformă cu noile cerinţe. 

Greu de realizat dar nu imposibil

La acest moment, după cum ne-a informat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, împreună cu ISU Braşov se caută soluţii tehnice realiste pentru ca şi clădirile vechi să se poată încadra în cerinţele legislaţiei în vigoare.

„Sunt situaţii în care dimensiunea sau forma scării din interiorul imobilelor nu se încadrează în cerinţele legislative. Sunt situaţii în care uşile se deschid spre interior, iar legea cere să se deschidă spre exterior, însă modificarea este greu de realizat fără a crea alte neajunsuri. Alte puncte specificate în noua legislaţie vizează în unele cazuri mai mulţi hidranţi sau construirea de scări exterioare, iar în grădiniţe trebuie făcute trape de desfumare”, sunt câteva exemple date de Toarcea. 

Totuşi, pe măsură ce sunt primite avizele din partea ISU Braşov, sunt demarate procedurile de proiectare, apoi de execuţie a lucrărilor, care să ducă la respectarea întru totul a legislaţiei. 

„Noi ne-am propus să obţinem, în timp, avizele de autorizare ISU la toate clădirile incluse în sistemul educaţional, chiar dacă multe au fost construite cu zeci de ani în urmă şi, conform unor voci autorizate, nu s-ar impune normele legislative actuale. Vrem ca toate clădirile în care învaţă copiii să aibă autorizaţie de securitate la incendiu şi facem eforturi în acest sens, fie că pentru asta vom realiza lucrări care să aibă ca finalitate acest rezultat, fie prin realizarea de reparaţii capitale ale imobilelor”, a declarat Sorin Toarcea. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button