O guvernare pro-infractori
La scurt timp după formarea primului guvern PSD de după alegerile parlamentare de la finele lui 2016, mai precis în noaptea de 31 ianuarie/1 februarie 2017, s-a adoptat Ordonanța 13, de modificare a Codului Penal și a celui de Procedură Penală, ce slăbea, în favoarea infractorilor, unele reglementări – de pildă cele privind abuzul în serviciu, favorizarea făptuitorului, neglijența în serviciu, conflictul de interese. În aceeași noapte, la Guvern, a fost adoptat un proiect de lege cu privire la grațiere, ce urma să intre în procedură parlamentară. Marile manifestații de stradă i-au determinat pe guvernanți să se replieze, însă nu mult și nu pentru multă vreme. Planul continua.
A mai fost legea promovată în Parlament de Guvern, în toamna lui 2017 („vector” fiind ministrul Justiției, Tudorel Toader), privind recursul compensatoriu, în urma căreia au ieșit mai devreme de închisoare mii de infractori (mulți condamnați pentru fapte grave – crime, violuri, tâlhării), destui dintre ei comițând, după eliberare, aceleași fapte pentru care ajunseseră după gratii. Și urmează a fi puși în libertate alții… Cine suferă? Oamenii cinstiți, firește.
Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat deunăzi un raport de admitere pentru inițiativa pesedistului Cătălin Rădulescu, potrivit căreia infractorii condamnați definitiv pentru corupție vor putea înființa societăți comerciale. Acest raport va fi supus și aprobării Comisiei pentru politici economice a Camerei, iar apoi va urma votul final în plenul Camerei Deputaților, for decizional în chestiune. De altfel, acest Rădulescu, poreclit „deputatul mitralieră”, condamnat definitiv la un an și jumătate de închisoare cu suspendare tocmai pentru fapte de corupție, s-a specializat în inițiative legislative de favorizare a infractorilor. De pildă, cea privind prescrierea faptelor de incompatibilitate și conflict de interese după 3 ani (adoptată astă-vară de Senat). Sau cea vizând dezincriminarea obținerii de foloase din operațiuni comerciale incompatibile cu funcția publică, dacă beneficiarul este o terță persoană.
Este în derulare o operațiunea anti-procurori, mai precis împotriva acelor procurori care nu se „aliniază” politicii Partidului în privința Justiției. Deja se discută public despre „procurori pro-PSD” și „judecători favorabili”. Mai e și circul cu completul de cinci judecători de la Înalta Curte, care probabil se vor tot trage la sorți până vor ieși aceia care-i convin lui Liviu Dragnea, ce are un dosar pe rol taman acolo. Devastatorul – pentru actuala guvernare – raport MCV, precum și rezoluția Parlamentului European privitoare la încălcările normelor și principiilor statului de drept în România au fost tratate cu sictir – pardon de expresie – de guvernanții de la București.
.Urmează amnistia și grațierea, îndelung dorite de Dragnea și compania. Cu orice preț și în pofida tuturor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.