Politic

MOȚIUNEA DE CENZURĂ, un fiasco marca PSD! Nu s-a mai votat…

 

UPDATE 6. Liderul PSD Marcel Ciolacu a părăsit, răvășit, Sala Parlamentului, precizând că va discuta în interiorul partidului excluderea deputaților și senatorilor social-democrați care au absentat la acțiunea de astăzi. El a sublinat că, dacă s-ar fi votat, moțiunea de cenzură ar fi trecut.

………………………………………………………………………………………………………….

 
UPDATE 5. Plenul reunit al Parlamentului nu mai votează moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru că nu este cvorum. Doar 226 de parlamentari au fost prezenți în sală, cvorumul fiind de 233. 

…………………………………………………………………………………………………………

UPDATE 4. PSD are șanse minime să strângă cvorumul de ședință, după absențele PNL, USR, UDMR și minorități. Așa cum a relatat un lider social-democrat pentru g4media.ro, vor fi 226 de parlamentari prezenți, dar e nevoie de minimum 233 pentru a se ține votul.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 3. Potrivit stiripesurse.ro, președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat, în debutul ședinței dedicate dezbaterii și votului moțiunii de cenzură, că, din 465 de parlamentari, sunt prezenți în sală doar 170. Cvorumul de lucru este de cel puțin 233 de deputați și senatori. Fără cvorum, ședința nu se poate desfășura.

După consultări între liderii de grupuri politice, s-a decis prin consens ca ședința să se reia de la ora 15.30, urmând să se facă apel nominal pentru prezență pe fiecare grup politic. Ultimii la numărătoare vor fi parlamntarii PSD, de la 16.40.

…………………………………………………………………………………………………….

 
UPDATE 2. Trei parlamentari PSD nu pot vota astăzi. Carmen Dan și Adrian Todor sunt izolați la domiciliu, întrucât sunt contacți ai unor persoane infectate cu noul coronavirus, iar Cătălin Rădulescu, poreclit „deputatul mitralieră”, este internat în spital cu bronșită.
 
…………………………………………………………………………………………………..
 
UPDATE 1. Premierul Ludovic Orban a intrat în sala de plen a Parlamentului, acolo unde se votează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului pe care îl conduce. Orban a spus că este sigur că această moțiune de cenzură nu va trece.
 
…………………………………………………………………………………………………..
 
UPDATE. Președintele României, Klaus Iohannis, și-a expus punctul de vedere față de moțiunea de cenzură inițiată de PSD și care urmează să fie dezbătută astăzi în Parlamentul României.

„În cea mai dificilă perioadă pentru România din ultimii 30 de ani, PSD se luptă nu pentru binele și sănătatea cetățenilor, ci pentru a pune mâna pe putere cu orice preț. Cinismul cu care acest partid rupt total de interesele românilor își urmărește unicul scop de a ajunge din nou la resursele publice demonstrează clar că PSD este fundamental corupt de dorința de putere și nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce.

Depunerea unei moțiuni de cenzură în această perioadă critică pentru viitorul României reprezintă un nou demers toxic, care riscă să pună în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19. De altfel, în aceste luni dramatice pentru români, în care cetățenii și autoritățile au făcut front comun pentru limitarea răspândirii coronavirusului, PSD s-a remarcat doar prin acțiuni de permanentă sabotare a acestui efort național.

Este cu atât mai iresponsabilă depunerea unei moțiuni de cenzură de către PSD cu cât tocmai acest partid a fost la guvernare în ultimii ani și a risipit fără discernământ banii publici, lăsând România complet nepregătită în fața unei astfel de crize. Care sunt criticile aduse Guvernului Orban? Că a reușit ca, în ciuda dezastrului găsit în bugetul statului, să găsească resurse pentru a susține cât mai multe categorii economice și sociale să treacă mai ușor prin această perioadă critică? Sau faptul că și-a asumat cu toată răspunderea gestionarea uneia dintre cele mai grave crize medicale, care a generat efecte negative în toate domeniile?

Moțiunea de cenzură împotriva actualului guvern nu are, așadar, nici un temei real. Depunerea ei într-un moment în care numai de instabilitate politică nu avem nevoie, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, este complet neavenită.

Fac un apel către toți parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică: nu deveniți complici la un astfel de act iresponsabil! Miza politică sau electorală nu trebuie să prevaleze sub nici o formă obiectivului prioritar național de a proteja sănătatea publică. Îmi exprim speranța că parlamentarii României înțeleg gravitatea momentului pe care țara noastră îl traversează și nu se vor alătura demersului PSD.

Moțiunea de cenzură este un instrument democratic, dar a risca să suprapui o criză politică peste o criză sanitară fără precedent reprezintă dovada cinismului și populismului duse la extrem. PSD nu a avut și nu are soluții pentru români, PSD vrea să arunce țara în haos doar pentru a mai câștiga câteva voturi potențiale în perspectiva alegerilor care se apropie”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

…………………………………………………………………………………………………..

Parlamentul României se reunește astăzi, de la ora 14.00, pentru a dezbate moțiunea de cenzură iniţiată de PSD şi intitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”.

Se știe, PSD a depus pe 17 august moţiunea de cenzură, care a fost citită în plenul comun de senatorul social-democrat Lucian Romaşcanu trei zile mai târziu.

Potrivit Agerpres, un capitol al moţiunii de cenzură se referă la „chermezele PNL în vreme de pandemie”, semnatarii afirmând că „reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia”.

Documentul are, totodată, un capitol privind „restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români”, subliniindu-se și că „o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii”.

PSD a atras atenția și asupra „devalizării bugetului de stat sub paravanul pandemiei”, aducând în atenţie raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă.

De asemenea, social-democraţii susţin că „nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit”, iar „oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD”. 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că sunt „suficiente” voturi ca moţiunea de cenzură să treacă, chiar „şi fără UDMR”.

Premierului Ludovic Orban, preşedintele PNL, a relatat că moţiunea de cenzură este „un act de iresponsabilitate”, în condiţiile în care actualul guvern se confruntă, în ultimele luni, „cu provocări fără precedent”. Orban a punctat că actualei moțiuni de cenzură el i-ar spune „poţiune de cianură”.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat că moțiunea de cenzură inițiată de PSD este „un exerciţiu stupefiant de iresponsabilitate”, detaliind pe pagina sa de Facebook: „Avem o criză sanitară, avem o criză economică şi domnul Ciolacu insistă să avem şi o criză politică. Cum rezolvă căderea Guvernului numărul de paturi ATI? Cum face o moţiune de cenzură deficitul să scadă? Cum crede PSD că are căderea morală să decidă cine trebuie să guverneze România, după ce au lăsat în urmă dezastrul pe care îl ştim cu toţii?”.

UDMR va stabili astăzi dacă votează sau nu moțiunea de cenzură, deși liderul Kelemen Hunor a afirmat, nu demult, că formațiunea sa are „1.000 de motive” să dea jos Guvernul Ludovic Orban.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, susţine că această iniţiativă este „o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD” în actualul context sanitar, economic şi social.

Preşedintele ALDE, senatorul Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că moţiunea de cenzură va trece. 

Liderul Pro România, Victor Ponta, a informat că va vota „cu siguranţă” pentru demiterea guvernului Orban: „Sper ca, de marţi, să ne cheme domnul Iohannis la consultări şi să ne anunţe că, în sfârşit, i-a trecut cu Orban şi cu neapărat să fie guvernul lui, să ne anunţe că o să facă un guvern al României, care, de fapt, să se ocupe de ceea ce vor oamenii. Oamenii, în acest moment, au trei probleme: cu sănătatea, că de 6 luni aşa bine tratăm pandemia, încât e cel mai rău acum, începutul şcolilor şi al treilea lucru, cât mai ţin firmele româneşti…”.

Ca să treacă moțiunea de cenzură, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.

În cazul în care Guvernul Ludovic Orban va fi înlăturat, Marcel Ciolacu a anunțat că o variantă de premier, propusă de PSD, ar fi Leonard Badea, viceguvernatorul Băncii Naționale a României.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button