Politic

Ministrul Agriculturii, despre merluciul infectat: „Viermele perforează stomacul oamenilor“

 

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a vorbit azi despre situaţia alimentaţiei şi a agriculturii în România, la o emisiune TV. Printre altele a explicat problema celor 23 de tone de merluciu cu larve de Anisakis, descoperite în România, la un control.

Viermele se află în intestinele şi muşchii peştilor şi e periculos pentru oameni. Pericolul se poate evita numai dacă peştele e eviscerat imediat după ce a fost prins. De asemenea, se poate evita pericolul dacă peştele e congelat la minus 22 de grade,  imediat după ce a fost prins.. Ministrul a explicat de ce sunt periculoşi peştii cu Anisakis. „Viermele perforează stomacul oamenilor“ – a spus acesta azi la emisiunea „După 20 de ani“, de la Pro TV. A dat ca exemplu multe cazuri de japonezi care au fost operaţi după ce au mâncat sushi din peşte infectat.

La începutul lunii, a fost primită o notificare din partea DSVSA Ilfov privind infestarea cu paraziţi a produsului „trunchi  de merluciu congelat” cu origine Spania. Transportul era alcătuit din 6 loturi, în cantitate totală de 23.060 de kg. Au fost depistate larve Anisakis în viscere, cât şi în musculatura dorsală şi cea abdominală a peştelui. Peştele a fosr retras de la comercializare.

Ministrul Agriculturii a mai vorbit şi în alte ocazii despre peştii cu paraziţi care ajung la noi în ţară. Conform reglementărilor europene, peștii ar trebui eviscerați, dar, „pentru că România că e piaţa de mâna a 10-a ”, nu se face acest lucru, a spus ministrul recent.

„În Marea Nordului este un vierme Anisakis, de 2-3 cm, care stă în intestinele macroului şi în alţi peşti. În toată Europa, la peştele asta, pentru că are alt preţ, se eviscerează, se scot viscerele şi cu ele odată se scoate şi viermele, şi îl duce pe circuit.

Pentru România că e piaţa de mâna a 10-a  nu se evicerează şi se aduce foarte ieftin. Aia e mână de lucru să iei fiecare peşte în parte să scoţi intestinele, şi în România se lasă aşa. Se congelează în principiu, dacă ajunge să se congeleze la timp, dacă nu până să ajungă să se congeleze la minus 22 grade, asta e regula europenă şi internaţională, viermii migrează în muşchi, şi ăsta e un peşte contaminat…”, a declarat ministrul Agriculturii pentru Ziarul Financiar.

Citiţi şi:

Bilanțul controalelor la pește! Ce au găsit comisarii Protecției Consumatorilor la Brașov


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button