Mesajul senatorului PSD brașovean Florin Orțan transmis liderilor G7
Senatorul PSD de Brașov Florin Orţan s-a aflat printre 90 de parlamentari din 45 de ţări din întreaga lume care au trasmis un mesaj puternic liderilor G7. Şefii celor mai puternice ţări ale lumii se vor întâlni la sfârşitul acestei săptămâni la Taormina, în Italia.
Parlamentarul braşovean a participat, alături de colegul său din Subcomisia pentru Populaţie şi Dezvoltare a Senatului, László Attila, la Conferinţa Globală a Parlamentarilor privind Populaţia şi Dezvoltarea în pregătirea Summit-ului G7 2017.
„Activez în Comisia pentru sănătate publică a Senatului, în Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, dar şi Forumul Parlamentar European pentru Populaţie şi Dezvoltare. Este o cale de a mă ocupa şi de partea de diplomaţie parlamentară, prea puţin cunoscută, dar care obţine uneori rezultate mai bune decât diplomaţia guvernamentală, tradiţională. Atâta vreme cât reprezentanţii aleşi ai unor naţiuni se cunosc unii pe alţii, şi dialoghează fără tonul împăciuitor obişnuit, se iscă dezbateri constructive. Aşa a fost şi discuţia despre minorităţi, insuficient reglată la nivel european, dar şi mondial, în prezent”, a declarat senatorul Florin Orţan.
Conferinţa Globală a Parlamentarilor privind Populaţia şi Dezvoltarea în pregătirea Summit-ului G7 2017, care a avut loc la Roma a avut tema „Provocările unei lumi în mişcare: migraţie şi egalitate de gen, implicarea femeilor şi dezvoltarea durabilă”. Participanţii au discutat despre migraţie şi fenomenul demografic din perspectiva de gen, cu accent pe implicaţiile asupra politicilor internaţionale şi protejării şi promovării drepturilor femeilor.
Migrantul, vinovatul de serviciu
O atenţie deosebită a fost acordată provocărilor întâmpinate cu primirea migranţilor, în contextul fluxurilor migratoare fără precedent, preţului mai mare pe care adesea îl plătesc femeile şi copiii şi necesităţii de a consolida sistemele de sănătate pentru a putea oferi, în mod echitabil, servicii de sănătate şi pentru a asigura respectarea drepturilor sexuale şi reproductive, în special pentru femei şi copii.
„Discuţiile despre migraţie revin mereu în actualitate. Chiar şi tragedia de la Manchester este pe cale să reaprindă dezbaterile cu accente xenofobe. Mai rău este că se va găsi din nou vinovatul de serviciu, migrantul, care, de cele mai multe ori este cel mai vulnerabil. Este important să gândim în termeni de prevenţie, iar pentru aceasta, femeile trebuie incluse în dialogul intercultural privind abordarea diferitelor probleme care le afectează viaţa, cum ar fi traficul de persoane sau violenţa. Totodată, trebuie să avem date exacte despre mobilitate şi migraţie, pentru a putea elabora politici coerente şi pentru a putea aloca eficient şi corect resursele necesare gestionării acestui fenomen. La nivel naţional, trebuie găsit un echilibru între legile privind primirea persoanelor refugiate, statutul migranţilor, combaterea traficului de persoane, asigurarea securităţii s.a., dar şi adoptarea unor legi privind probleme specifice”, afirmă parlamentarul braşovean.
La finalul reuniunii, participanţii au adoptat un apel parlamentar, care, printre altele, solicită şefilor de stat din țările G7/G20 să adopte politici coerente în pentru promovarea dezvoltării în ţările de origine, cu accent pe responsabilitatea comună a ţărilor membre UE şi a celor care primesc un număr mare de migranţi; să elaboreze sisteme eficiente de monitorizare a beneficiilor aduse de migraţie în domeniul dezvoltării; să promoveze drepturile fundamentale ale tuturor migranţilor, în special ale femeilor şi copiilor, prin includerea în legislaţiile naţionale a perspectivei de gen şi a unei abordări orientate pe oameni; să construiască o bază de date dezagregate în funcţie de statutul de migrant, gen şi vârstă, pentru o evaluare periodică a politicilor şi programelor în domeniu; să reglementeze dreptul la muncă al migranţilor, luând în considerare nivelul de studii şi pregătirea lor profesională.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.