Liviu Dragnea: „Legea pensiilor se amână și va intra în vigoare în 2019”
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, recent, la Parlament, că legea pensiilor se amână și va intra în vigoare abia în 2019, în ciuda promisiunilor făcute în programul de guvernare. Actul normativ nu este cuprins în draftul de buget pentru anul viitor.
„Nu. Din moment ce nu o avem, n-ai cum să o prinzi. Din moment ce nu e adoptat, ca să vii cu un proiect de lege a bugetului de stat nu poți să vii decât pe legi adoptate, nu poți să rezumi că în anul următor sau peste o lună va fi adoptată o lege. Legea pensiilor nu este obligatoriu să-i producă efectele financiare în 2018, în schimb toate creșterile de care am vorbit în programul de guvernare sunt prinse în legea bugetului”, a explicat liderul social-democrat.
La rândul său, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat într-o emisiune de televiziune la Antena 3 că legea pensiilor are două etape, iar ceea ce a spus Liviu Dragnea nu constituie o surpriză, în condițiile în care aceste informații au fost prezentate opiniei publice.
„Eu am comunicat în ultima lună ceea ce a spus și domnul Dragnea astăzi. De anul viitor, se aplică punctul de pensie conform programului de guvernare, care este 1100 de lei, de la 1 iulie 2018. După care, în 2019, se va face o recalculare la fiecare pensie în parte. Asta nu înseamnă că anul viitor nu vor crește pensiile românilor. Nu știu cât durează legea în Parlament, dar cu certitudine, asta nu afectează creșterile de anul viitor Legea este încă la Casa de Pensii”, a arătat Lia Olguța Vasilescu.
Din actul normativ vor fi scoase, însă, pensiile minim garantate. „Noi trebuie să scoatem din legea pensiilor, pensiile minim garantate, care au crescut anul acesta. Începem să facem o delimitare între ajutoarele sociale, pentru că așa sunt acele pensii pe care le primesc cei care au cinci, șase ani de contributivitate și cei care au cotizat mulți ani în sistem”, a precizat ministrul Muncii.
Ce prevede programul de guvernare
Programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE prevede ca toate categoriile sociale să beneficieze de echitate, indiferent că este vorba despre salariați sau pensionari.
„Echitatea trebuie să fie și pentru pensionari, alături de salariați și celelalte categorii sociale. De aceea, punctul de pensie va crește în următorii 4 ani, astfel: la 1 iulie 2017 punctul de pensie va fi 1.000 lei, la 1 iulie 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, la 1 aprilie 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, la 1 aprilie 2020 punctul de pensie va fi 1.400 lei și la 1 octombrie 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei. Vom corecta încă din septembrie 2017 disfuncțiile din sistemul de pensii, în scopul reducerii deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat, prin eliminarea inechităților și îmbunătățirea colectării veniturilor”, se arată în document.
Creșterea pensiilor îi va avantaja nu doar pe pensionarii de astăzi, ci și pe salariații care sunt acum în câmpul muncii. „Această creștere a pensiilor îi va avantaja nu doar pe pensionarii de astăzi, ci și pe salariații de astăzi – pensionarii de mâine, care vor fi încurajați să lucreze în România, știind că la pensie vor avea un fond puternic finanțat, care să le asigure o bătrânețe liniștită”, se menționează în document.
Alocarea pentru pensii reprezintă 7,5% din PIB în România, în timp ce în restul Europei media este de 14%.
Act normativ finalizat în 1 octombrie
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, în jumătatea lunii septembrie, că legea pensiilor va avea varianta finală la data de 1 octombrie.
„Noi trebuie să venim în fața Coaliției la 1 octombrie cu Legea pensiilor finalizată. Au fost trei variante la care noi am lucrat: una dintre ele strict pe Programul de guvernare, alta care presupune și anumite corecții, și o a treia care este o mixtură între cele două variante. La ora actuală, se fac calcule la Ministerul de Finanțe, împreună cu cei de la Casa Națională de Pensii. Urmează ca, după ce vom avea toate calculele financiare, ca să vedem și cât încape în anvelopă această lege, să venim cu varianta finală la data de 1 octombrie, după care va trebuie să reia circuitul, adică să fie adoptat ca și proiect de lege de către Guvern sau să se transmită mai departe Parlamentului, iar Parlamentul să o dezbată, să vină cu amendamente și în final să fie promulgată”, a arătat oficialul.
În acest context, Lia Olguța Vasilescu a precizat că inechitățile trebuie să dispară la momentul la care se calculează pensiile.
„Păstrăm principiul contributivității și încercăm să nu mai avem niciun fel de inechități în sistem, în sensul că acum se calculează pensiile pe același stadiu de cotizare, și să zicem că femeile ies cu pensii mai mari, ceea ce nu este în regulă. Vom încerca să avem o formulă, astfel încât și femeile, și bărbații care au avut aceeași meserie să aibă aceeași pensie”, a subliniat oficialul.
Totodată, se dorește ca să nu mai existe niciun fel de diferențiere între oameni care au avut aceeași meserie, același stagiu de cotizare și aceeași vârstă de pensionare.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.